Frank's bijdragen, dienst 10-5-1998

Een handschrift van licht aan de hemel

Lezingen:

Overweging

Wat heeft u afgelopen woensdag gedaan? Bent u wel of niet gaan stemmen? En waardoor heeft u uw keuze laten bepalen? Misschien door de harde werkelijkheid, de gouden standaard, de harde gulden of de sterke euro? Of was er een visioen dat u dreef tot het rood maken van dat ene hokje? Was er voor u meer aan de hand dan de dagelijkse politiek?

Het verhaal over Paulus en Barnabas uit de Handelingen van de Apostelen hangt (als je door de opsomming heen leest) ergens tussen de droom en de werkelijkheid in. Het verhaal over de verkondiging in de Handelingen is in veel opzichten een successtory. Paulus vooral gaat op pad en bekeert veel mensen tot het geloof in Jezus Christus. Bovendien doet hij dat onder de heidenen. Gods heil gaat de hele wereld over. Een droom van de profeten wordt werkelijkheid. En toch staat er dan even: "Zij zeiden dat wij door veel ellende heen moeten om het koninkrijk van God binnen te gaan." De droom gaat niet over rozen. Veel nieuwe leerlingen maakten een moeilijke tijd door en werden bedreigd door hun omgeving. Toch hielden velen vol, gedragen door hun nieuwe geloof in Jezus.
Ook het verhaal uit het evangelie volgens Johannes hangt tussen hoop en vrees. Bange momenten en doodsnood staan voor de deur. Judas is net vertrokken voor zijn verraad. Maar Jezus spreekt hoopvolle, lonkende woorden. De Mensenzoon en God zullen innig met elkaar verbonden zijn en een nieuwe toekomst breekt aan. Die toekomst wordt ook mogelijk door de liefde die de leerlingen als een nieuw gebod op krijgen. Als je de droom van de liefde maar weet te bewaren, zal het mogelijk worden in moeilijke tijden vol te houden.
In de Openbaring van Johannes tenslotte lijkt alleen de droom, het visioen naar voren te komen. Het is een groots en echt alomvattend visioen. De hele wereld zal omgevormd worden. Wat we nu kennen zal niet meer zijn. De zee met haar dood zal verdwijnen en de hele wereld, hemel en aarde, zal als een nieuw Jeruzalem met God verbonden zijn. Zo innig als een bruid en haar man met elkaar verbonden kunnen worden, zo hoopvol als op de dag van een huwelijk. Toch zou je dit stuk uit Openbaring tekort doen als je het alleen maar als een juichend visioen beschouwt. Neem ook de achtergrond voor ogen. Johannes schrijft dit vanuit en voor een harde werkelijkheid. Zelf is hij in ballingschap op Patmos; hij schrijft voor gemeenten die een zware tijd doormaken en veel leed moeten doorstaan, nog sterker misschien dan in de Handelingen van de Apostelen beschreven wordt. Tegen die achtergrond wordt dit visioen opgetekend.

Toen ik in de liturgievergadering vroeg of wij ook nog dromen of visioenen hadden, viel me al snel op dat meestal verteld werd over dingen dichtbij, in de persoonlijke sfeer, in ieders eigen wereld. Dat viel me op en ik moest denken aan de verkiezingen van woensdag. Spelen daarin dromen een rol? Door het stemhokje erbij te halen, kwam er veel discussie en emotie los, zonder maar een partij te horen noemen. Toch klonken er ook dromen door, soms ook voor heel de wereld van God en mensen. Gelukkig maar, wat mij betreft.
Natuurlijk is het niet niks als je op stel en sprong gevraagd wordt je persoonlijke droom op te hoesten. Maar onderweg naar huis voelde ik eens te meer hoezeer ik geschrokken was geen grote dromen of visioenen te horen, maar "kleine" dromen, dichtbij huis. Wat is er van ons gelovig visioen geworden? Zijn de grote dromen dan toch voorbij, als echte "postmoderne" mensen, als bij "moderne" politieke partijen? Wint de zogenoemde harde werkelijkheid het? Zijn we zogenaamde "realisten" geworden? Of durven we als gelovigen nog hardop en alomvattend te dromen, tegen de verdrukking in, net als Johannes op Patmos? Wat is er geworden van onze dromen? Heeft u nog een droom, een visioen?
Ik weet ook wel dat het niet makkelijk is je dromen vol te houden, in visioenen te blijven geloven. Rijkdom en teleurstellingen bij het beleven van je droom kunnen je vertrouwen erin ondermijnen. Vaak voelen we ons ook machteloos om die grote dromen te verwerkelijken. Die andere machten zijn toch zoveel groter?
Maar laat je je dan niet bedotten? Een visioen is geen zeepbel! Elk visioen is een aansporing om door te gaan en vol te houden, juist ook in moeilijke tijden. Werden net als bij Johannes op Patmos al die bijbelse visioenen niet juist in de moeilijkste tijden, tijden vol tegenslag en tegenwerking geboren? Zou het voor ons dan niet mogelijk zijn visoenen van vrede voor ogen te houden en erdoor aangespoord te worden?
Ik wil u vandaag vragen uw eigen visioen weer op te sporen en de kracht ervan te ervaren, zodat het ook in moeilijke tijden mogelijk wordt om door te gaan, gedragen door onderlinge liefde.
Moge het zo mogelijk worden om Gods handschrift van licht aan de hemel te lezen en vet te onderstrepen.

Amen

| Archief/Bijdragen | Frank's "Hoofdpagina" |

AM 2-1-1999 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl