De Basisgemeente Duif - in het kort …
 
  Inhoud:   | Hoe het begon | De liturgie | Hulp en zorg |
| De organisatie |  Wie, wat, waar? |
| De Duif - het monument |
   
         
         
         
     
 

Hoe het begon

Een bewogen start...
De Oecumenische Basisgemeente De Duif is ontstaan in januari 1974. Aanvankelijk was het een voortzetting door de parochianen, die -na een besluit van de bisschoppelijke werkgroep de kerk te sluiten- hun kerk niet ten prooi wilden laten vallen aan de slopershamer.

De basisgemeente kent een bewogen verleden. Onmiddellijk na de kraakactie formeerde zich een actiegroep. Deze actiegroep zocht en vond priesters in de stad, die bereid waren om mee te doen en de diensten werden voortgezet alsof er niets was gebeurd. Echter ... de parochianen hadden de leiding in eigen hand genomen. De Duif was niet langer een traditionele parochiekerk, maar het was het huis geworden van een basisgemeente, naar een democratisch model!

Democratie in de basisgemeente...
Het beleid wordt vanaf 1974 bepaald door een algemene vergadering van aangeslotenen (VA). Iedereen is daarbij welkom. Natuurlijk zijn er verschillen van inzicht, maar die worden in de VA besproken.

Het bestuur is vooral een uitvoerend orgaan. In het bestuur zijn vertegenwoordigers van de meeste werkgroepen opgenomen. De taken en werkzaamheden zijn verdeeld onder verschillende werkgroepen die elk hun eigen aandachtsveld en verantwoordelijkheid hebben (bv. de liturgische werkgroep, voorgangers, pastoraat & diaconie). Van aangeslotenen wordt verwacht dat zij zich actief inzetten voor het instandhouden en verder ontwikkelen van de basisgemeente. Er zijn statuten en een huishoudelijk reglement. Hierin is bepaald, dat alle aangeslotenen gelijke rechten en plichten hebben.

30 Jaar later
De Duif ontwikkelde zich in snel tempo tot een leken- en vrijwilligerskerk. De nieuwe vorm van 'samen-kerk-zijn' trok ook mensen van andere geloofstradities aan. Het oorspronkelijke katholieke tintje heeft plaatsgemaakt voor een goede mix van de resp. christelijke tradities en visies. In maart 2001 stelde De Duif haar naam ook officieel bij en heet nu: Oecumenische Basisgemeente De Duif.

De Duif wil een open oecumenische gemeenschap zijn voor alle mensen, jong of oud, ongeacht hun maatschappelijke achtergrond, opleiding, inkomen, werk of geen werk.

Oecumenische Basisgemeente De Duif is aangesloten bij de Raad van Kerken Amsterdam en is lid van de BBN/BasisBeweging Nederland.

| Inhoud |

 

De liturgie

Voorbereiden van de diensten
Elke maandagavond wordt de dienst van de voorafgaande zondag kort nabesproken in een open liturgische vergadering. Iedereen is daar van harte welkom. Op dezelfde avond wordt ook de dienst voor over veertien dagen met elkaar besproken en voorbereid.
Uitgangspunt is daarbij het algemeen gebruikte leesrooster, maar soms worden ook andere teksten, gedichten of geschriften (soms uit andere tradities) gebruikt; een en ander ter beoordeling van met name de voorganger. De bespreking wordt afgerond met het gezamenlijk maken van gebeden die in de viering uitgesproken worden en het samenstellen van de liturgie.

De viering
De viering is een dienst van woord en tafel. In de dienst van het woord staan de gekozen teksten en de overweging van de voorganger centraal. De voorganger nodigt een van de aangeslotenen uit om samen met hem/haar mee voor te gaan. (lezingen, gebeden) De dienst wordt muzikaal ondersteund door een koor. Het repertoire bestaat veelal uit muziek van de hand van Huub Oosterhuis/Antoine Oomen/Tom Löwenthal. Er wordt gepoogd de thematiek en muzikale ondersteuning nauw op elkaar aan te laten sluiten. Voor het breken en delen van brood en wijn is iedereen uitgenodigd en wordt niemand uitgesloten.

Het kiezen van voorgangers
Een belangrijk aspect van het bestaansrecht van de basisgemeente is de wekelijkse dienst op de zondagochtend. De bezoekers van De Duif zien en horen daar elke week een andere voorganger, die ze zelf hebben gekozen. De Duif kent een stelsel, waarbij eens per jaar vanuit de gehele gemeenschap maximaal tien mensen worden uitgekozen om voorganger te zijn.

De verkiezingen bestaan uit twee delen. In de eerste ronde kunnen de aanwezigen kandidaten voordragen. Wordt je meerdere keren genoemd, dan ben je een potentiële kandidaat. Daarna volgt een korte periode, waarin nieuwe kandidaten een keer kunnen "proef-voorgaan", zodat de mensen de kandidaat beter leren kennen. In de tweede ronde wordt uit alle kandidaten een tiental gekozen, die in het nieuwe jaar de diensten zullen leiden. (dwz.: de dienst van woord en tafel tijdens de zondag en de feestdagen, verbondsvieringen, doopdienst enz.) Zie verder bij voorgangers.

 

| Inhoud |

Hulp en zorg
De Duif gaat er van uit, dat pastoraat niet uitsluitend een verantwoordelijkheid is van de voorganger. De Duif verzorgt daarom als gehele gemeenschap de volgende aktiviteiten:

  • Werkgroep Pastoraat voor rechtstreekse hulp en zorg
  • De Duif neemt deel aan de Werkgroep WEBAM
    (Werkgroep Basisbeweging Amsterdam - Managua/Nicaragua)
  • Solidariteitsfonds voor ondersteuning bij financiële noodgevallen
  • Pastoraal Beraad Amsterdam (pastoraal overleg binnenstadskerken in Amsterdam)

| Inhoud |

 

De organisatie
De Oec. Basisgemeente De Duif is een zelfstandige Stichting, waarvan de bestuursleden jaarlijks worden gekozen door de Vergadering van Aangeslotenen (VA). Zie verder bij bestuur.

| Inhoud |

 

Wie, wat, waar?
Oecumenische Basisgemeente De Duif is gevestigd op postadres:

Utrechtsedwarsstraat 7, 1017 WB Amsterdam:
tel:  020 - 422 0380
fax: 020 - 627 3158
email:    deduif@xs4all.nl

website:   www.deduif.nu

bezoekadres kerkgebouw De Duif:

Prinsengracht 756, 1017 LD Amsterdam

 

| Inhoud |

 

De Duif - het monument: een korte historie
Van "De Duif-statie" is voor het eerst sprake in 1602, maar het duurt nog tot 1671 voordat begonnen wordt met de bouw van een klein schuilkerkje in de huidige Kerkstraat (waar thans het postkantoor staat). Begin 1795 - het einde van de Bataafse Republiek - werd de vrijheid van godsdienst algemeen erkend; op de Dam danste men rond de vrijheidsboom. Op de huidige plek aan de Prinsengracht koopt de pastoor het terrein op van de afgebrande suikerraffinaderij "het Fortuyn" en een nieuw kerkgebouw kan eind 1796 betrokken worden. In 1857 blijkt de kerk te klein en wordt op dezelfde plek en op dezelfde fundering het huidige, grotere kerkgebouw opgetrokken naar een plan van architekt Theo Molkenboer. De oude schuilkerknaam "Het Vrede-Duifje" werd allengs versimpeld tot "De Duif", maar de officiële naam luidde "St.Willibrord binnen de Veste".

Het originele grondplan is aanvankelijk driebeukig met boven de zijbeuken telkens een brede galerij en boven de Westgevel twee galerijen en het orgel. Na drie traveëen gaat de kerk over in een achthoek, welke wordt overkluisd door een kalot, aan weerszijden een halfronde kapel en eveneens een halfcirkelvormige absis. De ruimte wordt gedomineerd door het barokke hoofdaltaar (1905), fraai gebrandschilderde ramen (1889/1891), de rijk gebeeldhouwde preekstoel (1861) en een imposant orgel van de Brabantse orgelbouwer Smits. (1862-1889). Orgel, buitengevel en interieur staan op de lijst van beschermde monumenten.

Begin 70'er jaren besloot het Bisdom Haarlem -de officiële eigenaar- tot sluiting en verkoop. De toenmalige Duifgemeenschap nam hiermee geen genoegen en kraakte de kerk. Met vereende krachten werd het gebouw onderhouden, maar het Bisdom erkende de Duifgemeenschap nooit als volwaardige gesprekspartner. Pas na 21 jaar (1995)werd na langdurig onderhandelen het eigendom van het monument overgedragen aan de NV. Amsterdams Monumenten Fonds, waarvan de Duifgemeenschap mede-aandeelhouder is. Het Amsterdams Monumentenfonds is opgegaan in Stadsherstel Amsterdam.

Een omvangrijke restauratie startte na de zomer in 1998 en duurde tot eind 2001. Na oplevering van het monument gaan kerk en bijgebouwen dienst doen als kerk voor de Oecumenische Basisgemeente De Duif, terwijl de Stichting tot Beheer van De Duif zich beijvert om er eveneens culturele activiteiten plaats te laten vinden, zoals concerten en evenementen. Enkele delen van het monument (zoals: recent ontdekte muurschilderingen en het orgel) verkeren nog in restauratiefase.

Smits-orgel
Het grote Smits-orgel werd in 1997 reeds geheel ontmanteld en ondergaat thans een grootscheepse renovatie/restauratie. De oplevering is vermoedelijk in 2005; het orgel is momenteel in wederopbouw; zie de fotopagina.

       
       
 

| Inhoud | Welkomstpagina |

   
 
 

RG 2005-04-18 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl