Introductie Oecumenische Basisgemeente Duif
 
 
 
  Inhoud:   | De Duif: het monument in relatie tot de Oec. Basisgemeente De Duif |
| De Oecumenische Basisgemeente "De Duif" | De liturgie | Hulp en zorg  |
| De organisatie |  Wie, wat, waar en postadres |
         
 

 

         
         
 

De Duif; het monument in relatie tot de Oec. Basisgemeente De Duif.
Van een eerste "Duif-statie" lijkt al sprake in 1602, maar de eerste Duifkerk dateert van 1671 als katholieke schuilkerk in de Amsterdamse binnenstad (Kerkstraat, waar thans het postkantoor staat). Eind 18e eeuw vrijheid van godsdienst wordt afgekondigd en in 1796 wordt op het terrein van de afgebrande suiker-raffinaderij "het Fortuyn" aan de Prinsengracht een nieuwe kerk gebouwd. Halverwege de 19e eeuw blijkt de kerk te klein en wordt op dezelfde fundamenten in 1857 een nieuw kerkgebouw neergezet door architect Molkenboer. In deze kerk was jarenlang de r.k. kerk "De Duif" gevestigd of formeel: "St. Willibrord binnen de Veste".

Begin 1970 jaren besloot het Bisdom Haarlem -op dat moment de officiële eigenaar- tot sluiting en verkoop, zodat er appartementen konden worden gebouwd. De toenmalige Duifgemeenschap nam hier geen genoegen mee en kraakte de kerk. Met vereende krachten werd het gebouw onderhouden. Het Bisdom erkende de Duifgemeenschap echter nooit als gesprekspartner, waardoor het 21 jaar duurde voordat het eigendom van het monument werd overgedragen (in 1995) aan de NV. Amsterdams Monumenten Fonds/AMF. Het AMF is inmiddels opgegaan in de Stichting Stadsherstel Amsterdam.

De noodzakelijke restauratie is augustus 1999 van start gegaan en duurt tot eind maart 2002. De voorgevel was uiterst zwak en stond "bijna" op instorten. Aan de binnenzijde werd de muur opnieuw opgetrokken, zodat de gevelplaten aan de buitenzijde opnieuw verankerd konden worden. Het dak, de goten en buitenmuren werden hersteld. De gebrandschilderde ramen zijn gerestaureerd en boven in de koepel werden extra ramen ingeplaatst; deze stonden wel in het oorspronkelijk bestek maar werden nooit gerealiseerd. Bij de restauratie aan de binnenzijde werden rond het hoofdaltaar en achter de beide zijaltaren grote muurschilderingen ontdekt. Een grootse uitbeelding van de 12 apostelen, een Maria-beeltenis en een met bladgoud geschilderde Duif kwamen oa. onder dikke kalklagen te voorschijn. De meeste schilderingen zijn ernstig door vocht en zout aangetast. Een deel wordt echter weer in oude staat hersteld.
Na oplevering van het monument doen kerk en bijgebouwen dienst als kerk voor de Oec. Basisgemeente De Duif en biedt het tevens onderdak aan een groot scala van culturele activiteiten. (concerten, kunstevenementen) Het monumentale Smits orgel -nu eveneens in restauratie- wordt ca. eind 2002 weer teruggeplaatst. Zondag 31 maart 2002 wordt de oude/nieuwe "Duif" weer officieel in gebruik genomen.

De Oecumenische Basisgemeente "De Duif"
1. Een bewogen start...
De basisgemeente De Duif is ontstaan in januari 1974. Aanvankelijk was het een voortzetting door de parochianen, die - na een besluit van de bisschoppelijke werkgroep de kerk te sluiten - hun kerk niet ten prooi wilden laten vallen aan de slopershamer. Er zou appartementenbouw moeten gaan plaatsvinden…!

De basisgemeente kent een bewogen verleden. Onmiddellijk na de kraakactie formeerde zich een actiegroep. Deze actiegroep zocht en vond voorgangers in de stad, die bereid waren om mee te doen en de diensten werden voortgezet alsof er niets was gebeurd. Echter ... de parochianen hadden zèlf de leiding in eigen hand genomen. De Duif was niet langer een traditionele parochiekerk, maar het was het huis geworden van een basisgemeente, naar een democratisch model!

2. Democratie in de basisgemeente...
Het beleid wordt vanaf 1974 bepaald door een algemene vergadering van aangeslotenen (VA). Alle plannen, het beleid, de activiteiten worden in deze VA vastgesteld. Natuurlijk zijn er verschillen van inzicht, maar die worden in de VA weer uitgepraat. Van aangeslotenen wordt verwacht dat zij zich actief inzetten voor het instandhouden en verder ontwikkelen van de basisgemeente (bv. door mee te werken in de liturgische werkgroep, kindernevendienst, koor en/of financiële bijdragen enz.). Er zijn statuten en een huishoudelijk reglement. Hierin is bepaald, dat alle aangeslotenen gelijke rechten en plichten hebben. De VA kiest jaarlijks een bestuur; in het bestuur zijn vertegenwoordigers van de meeste werkgroepen opgenomen.

3. Ruim 25 Jaar later
De Duif ontwikkelde zich na 1974 in snel tempo tot een leken- en vrijwilligerskerk. De nieuwe vorm van 'samen-kerk-zijn' trok ook steeds meer mensen van andere geloofstradities aan. Het oorspronkelijke katholieke tintje is in de loop der jaren sterk veranderd en in evenwicht gebracht met andere christelijke tradities en visies.

De Duif wil zo een open oecumenische gemeenschap zijn voor alle mensen, jong of oud, ongeacht maatschappelijke achtergrond, opleiding, inkomen, werk of geen werk enz.

Basisgemeente De Duif is aangesloten bij de Raad van Kerken Amsterdam en bij de Basis Beweging Nederland (BBN).

|| Inhoud |

 

De liturgie
1. Het kiezen van voorgangers
Een belangrijk aspect van het bestaansrecht van de basisgemeente is de wekelijkse dienst op de zondagochtend. De bezoekers van De Duif zien en horen daar elke week een andere voorganger, die ze zelf hebben gekozen. De Duif kent een stelsel, waarbij eens per jaar vanuit de gehele gemeenschap (max.) tien mensen worden uitgekozen om voorganger te zijn.
De verkiezingen bestaan uit twee delen. In de eerste ronde kunnen de aanwezigen kandidaten voordragen. Potentiële kandidaten worden uitgenodigd om een of meerdere keren voor "proef" voor te gaan, zodat de mensen de kandidaat beter leren kennen. In de tweede ronde wordt uit alle kandidaten maximaal een tiental gekozen, die in het nieuwe jaar de diensten zullen leiden. (dwz.: de dienst van woord en tafel tijdens de zondag en de feestdagen, verbondsvieringen, afscheidsvieringen, doopdiensten enz.)

In 2003 werden gekozen: Alet Aalders, Cees Blaauw, Maruja Bredie, Jos Brink, Frans gerritsma, Rob Gijbels, Reinier ter Hart, Marina Slot en Diana Vernooij. Hiernaast wordt soms een in- of externe gastvoorganger of gastspreker uitgenodigd.

2. Voorbereiden van de diensten
Elke maandagavond is er een open liturgische vergadering, waarin een dienst wordt nabesproken. Iedereen is daar van harte welkom. Alles komt dan aan de orde: de toespraak, de gebeden, de liederen. Op dezelfde avond wordt ook de dienst van een volgende zondag voorbereid. Uitgangspunt is daarbij het algemeen oec. leesrooster, maar soms wordt dit met teksten of geschriften uit andere tradities aangevuld; e.e.a. ter beoordeling van de voorganger en de liturgische vergadering. Die bespreking wordt afgerond met het gezamenlijk maken van gebeden, die in de dienst uitgesproken worden en met het samenstellen van de liturgie.

3. De dienst
De dienst is een dienst van woord en tafel. In de dienst van het woord staan de gekozen teksten en de overweging van de voorganger centraal. De voorganger nodigt een van de aangeslotenen uit om samen met hem/haar mee voor te gaan. (lezingen, gebeden) De dienst wordt muzikaal ondersteund door een koor. Het repertoire bestaat veelal uit muziek van de hand van Huub Oosterhuis/Antoine Oomen/Tom Löwenthal. Voor het breken en delen van brood en wijn is iedereen uitgenodigd en wordt niemand uitgesloten.

| Inhoud |

 

Hulp en zorg
De Duif gaat er van uit, dat pastoraat niet uitsluitend een verantwoordelijkheid is van de voorganger. De Duif verzorgt daarom als gehele gemeenschap o.a. de volgende aktiviteiten:

  • groep Pastoraat & Diaconie voor rechtstreekse hulp en zorg.
  • aandacht voor Amnesty International
  • De Duif neemt deel aan de Werkgroep WEBAM (Werkgroep Basisbeweging Amster-dam - Managua/Nicaragua)
  • Solidariteitsfonds voor ondersteuning bij financiële noodsituaties
  • Pastoraal Beraad Amsterdam (pastoraal overleg binnenstandskerken in Amsterdam)

Voorts waren er regelmatig acties zoals recentelijk het kerkasiel voor Iraanse vluchtelingen.

| Inhoud |

 

De organisatie.
De Oec. Basisgemeente De Duif is een zelfstandige Stichting, waarvan de bestuursleden jaarlijks worden gekozen door de Vergadering van Aangeslotenen (VA). Het bestuur bestaat uit een dagelijks bestuur:

  • Henk Kemper (voorz.)
  • Fred Vos (secr.)
  • Freek van der Marck (penn.mr)

    Voorts is het aangevuld met vertegenwoordigers:
  • Ans Visser (coord. Pastoraat & Diaconie)
  • Alet Aalders (coord. Liturgieplanning incl.: koor en voorgangers)
  • Cees Blaauw (coord. Orde van Dienst)
  • Hortense van der Meer (Facilitaire Zaken)

| Inhoud |

 

Wie, wat, waar en postadres
Oec. Basisgemeente De Duif is gevestigd :
Prinsengracht 754, 1017 LD Amsterdam.

Alle informatie over De Duif, haar activiteiten, diensten en overwegingen kunt u ook vinden op Internet.
Het adres hiervan luidt: http: //www.xs4all.nl/~deduif/ of: //come.to/deduif
Tevens treft u hier informatie aan over o.a. de restauratie, het monumentale orgel en exploitatie.
E-mail-adres: deduif@xs4all.nl

De grootscheepse restauratie startte in augustus 1999 en duurt tot eind maart 2002. In deze tussentijd is de Oec. Basisgemeente De Duif uitgeweken naar de fraaie Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord. Dit is een historisch pand, waar al sinds de 17e eeuw mensen rond het woord van God bijeen komen. De Duif-diensten vinden nu hier elke zondag plaats; de aanvang is 10.30 uur; iedereen is er welkom.
Vanaf eind maart 2002 (Pasen) is de Basisgemeente weer definitief terug aan de Prinsengracht.

| Inhoud |

 
       
       
 

| Inhoud | Welkomstpagina |
 
 

FV 22-11-2000 8-10-2003 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl