Kerk en ambt. Hoe verder?
 
 

Drukte en verlegenheid op studiedag.


Met zo'n 550 bezoekers zat zaterdag de Amsterdamse Dominicuskerk goed vol voor een studiedag over Kerk en Ambt, georganiseerd door de oecumenische Dominicusgemeente, de Amsterdamse Studentenekklesia, de Duif en de Mariënburgvereniging.

De studiedag was een reactie op het afzeggen van een aangekondigde studiedag over Kerk en Ambt door de dominicanen. Op verzoek van het generaal bestuur, na aandringen van kardinaal Simonis namens de Nederlandse bisschoppen, zagen zij in september af van een studiedag voor actieve parochianen.

Opgetogen
Opvallend was de goede en bijna opgetogen sfeer, waarin de mensen luisterden naar onder andere mede-auteur Jan Nieuwenhuis o.p. en naar de kritiek van lekendominicaan prof. Erik Borgman op het boekje. Veel bezoekers waren blij dat de discussie over de toekomst van het vieren in lokale kerkgemeenschappen door de dominicanen is opgestart.
Borgman stelde dat de kerk in Nederland momenteel veel te weinig aandacht heeft voor de eigenlijke taak van de kerk in de wereld. Niettemin klonk er veel kritiek over de houding van de Nederlandse bisschoppen, die zeer snel een eerste veroordeling van het boekje Kerk en Ambt hebben uitgesproken, maar daarna niets meer van zich hebben laten horen.
Dat onderwerp was in het eerste deel van het programma zelfs zo sterk aanwezig dat het persbureau ANP concludeerde dat 'De geest van de bisschoppen voortdurend boven het symposium zweefde'.

Verlegenheid
Opvallend was tevens hoe weinig voorbeelden men kon noemen van andere manieren van vieren, waarbij lokaal gekozen voorgangers functioneren. Sommigen gaven aan daar graag verder over in gesprek te gaan, maar klaarblijkelijk blijven veel lokale kerkgangers, zij het mopperend of met moeite, de kerkelijke regels goeddeels volgen. De organisatoren willen daar nog verder mee aan de slag.
Ook opvallend was de hoge gemiddelde leeftijd en de afkomst van de bezoekers. Onder de 550 aanwezigen waren er maar tien onder de vijftig jaar en was er geen enkele allochtoon. 'Dat geeft stof tot nadenken', aldus een jongere pastoraal werkster.