Kerk en ambt. Hoe verder?
 
 
Geest bisschoppen zweeft boven symposium in Dominicuskerk .

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 10 november 2007 - Geen van de Nederlandse bisschoppen was vandaag aanwezig bij een symposium over Kerk en Ambt , maar hun geest zweefde voortdurend boven de ruim vijfhonderd aanwezigen in Amsterdam.

Zijn bisschoppen nog nodig?
De vraag was of de bisschoppen nodig zijn voor een oplossing voor het tekort aan priesters in de Nederlandse RK-Kerk. Sommigen vonden dat parochies hun eigen voorgangers moeten kiezen, anderen bleven waarde hechten aan een rol van de bisschoppen om de band met de traditie te behouden.

Controversiële brochure
Aanleiding voor het symposium in de Dominicuskerk was de brochure Kerk en Ambt die de Nederlandse provincie van de orde van de dominicanen in augustus naar alle ruim 1300 parochies stuurde. Daarin staat dat parochies het recht moeten krijgen en nemen hun eigen voorganger of team van voorgangers te kiezen. De bisschoppen zouden de gekozene(n) met handoplegging kunnen bevestigen. Met hun brochure proberen de dominicanen een oplossing aan te reiken voor het groeiende tekort aan priesters in de Nederlandse kerk.

Strijd met geloof
De Nederlandse bisschoppenconferentie noemde in een eerste reactie "het pleidooi dat in Kerk en Ambt wordt gehouden, zowel ten aanzien van de eucharistie als de bediening ervan volstrekt in strijd met het geloof van de Rooms-Katholieke Kerk".

Vervanging afgelaste dag
Kardinaal Simonis protesteerde namens de bisschoppen bij het algemeen bestuur van de dominicanen in Rome dat de Nederlandse provincie het boekje buiten de bisschoppen om naar de parochies had gestuurd. Het symposium van vandaag was bedoeld als vervanging van een studiedag die de dominicanen in september hadden willen houden, maar onder druk van het algemene bestuur hadden afgelast.

Kerk van bisschoppen
Ziekenhuispastor Marika Meijer trok een parallel met vroegere tijden. Zij citeerde een verzuchting van de tweede-eeuwse christelijke schrijver Tertullianus: de kerk is een kerk van bisschoppen geworden, niet van spirituele mensen. Vertegenwoordigers van onder meer de kerkelijke gemeenschappen De Duif en de Dominicusgemeente, beide in Amsterdam, beschreven, hoe zij als levende gemeenten functioneren, zonder dat bisschoppen iets over hen te zeggen hebben.

Band met de traditie
Erik Borgman, hoogleraar systematische theologie in Tilburg, legde juist nadruk op de band met de traditie. "Je kunt niet volwaardig voorganger zijn in een kerkelijke gemeenschap zonder handoplegging van de bisschop''. Hij pleitte voor een discussie over wat het werkelijk betekent een kerk te zijn.

Ker voor de wereld
Niet mooie vieringen of inspirerende voorgangers, maar een gezamenlijke gerichtheid op God maken een groep mensen tot een kerk. Het gaat er volgens Borgman om dat "we opnieuw leren bespreken dat de Kerk er niet voor zichzelf, maar voor de wereld is, en dat de wereld van God is'', aldus Borgman, tot voor enige tijd zelf geregeld voorganger in de Dominicusgemeente.