Kerk en ambt. Hoe verder?
 
     
     
         
 

Dominicanen gelasten dag af.

VR 07 sep 2007 | 09.14


Op dringend verzoek van het algemeen bestuur van de dominicanen in Rome hebben de Nederlandse dominicanen een studiedag over hun brochure Kerk & Ambt afgelast. Dat heeft de overste van de Nederlandse dominicanen, pater Ben Vocking, donderdag laten weten. De studiedag zou op 22 september plaatshebben.

Het bestuur in Rome deed zijn verzoek op aandringen van kardinaal Ad Simonis, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. In hun brochure roepen de dominicanen de rooms-katholieke parochies op de vrijheid te nemen om uit hun midden hun eigen voorganger of team van voorgangers te kiezen.

De bisschoppen zeiden in een eerste reactie dat het standpunt dat de brochure verwoordt, ''volstrekt in strijd is'' met het rooms-katholieke geloof.

Volgens Vocking kunnen de Nederlandse dominicanen zo'n verzoek als dat van het algemeen bestuur niet weigeren ''en dat doen we dan ook niet''. De dominicanen hebben hun brochure vorige week naar alle parochies, religieuzen en bisschoppen in Nederland gestuurd om hun zorg over het priestertekort met alle rooms-katholieken te delen. Simonis vond dat de bisschoppen op die manier waren gepasseerd en het algemeen bestuur was het met hem eens.

De dominicanen hebben de bisschoppen nu uitgenodigd samen met hen een studiedag te houden.

De dominicanen willen met hun brochure een discussie op gang brengen die de toekomst van vitale parochies minder van de beschikbaarheid van priesters afhankelijk maakt. Door het toenemende priestertekort daalt het aantal eucharistievieringen in de parochies al jaren. De woord- en communievieringen, waarin niet-gewijde mannen of vrouwen voorgaan, nemen juist toe.

De dominicanen hebben vele tientallen reacties op hun brochure gekregen. Velen betuigden hun steun. Ook de progressief-katholieke Mariënburgvereniging is positief. Ze prijst de moed van de dominicanen die niet langer van hun hart een moordkuil maken en ''nu openlijk opkomen voor het toenemend aantal gelovigen die door de bisschoppen in de steek worden gelaten''.

Sommige reacties waren boos of zelfs beledigend. ''Veel van de boze reacties lijken voort te komen uit de opvatting dat je alleen één bent als het eens bent'', zegt Vocking.

Bron: ANP