Jos Brink overleden
 
 


Stille en vriendelijke kerkdienst voor Jos Brink
door onze redacteur Peter Sneep

Jos Brink werd in zijn afscheidsdienst in De Duif in Amsterdam vooral getypeerd als mens. Woorden over zijn theatersuccessen bleven achterwege en over homoseksualiteit werd met geen woord gerept.


AMSTERDAM - Een vriendelijke, stille kerkdienst was het, waarin basisgemeente De Duif, vrienden en belangstellenden afscheid namen van showman en voorganger Jos Brink. Vriendelijke woorden, vriendelijke gebaren, vriendelijke liederen. Opmerkelijk afwezig was elke vorm van show in de dienst: geen uiterlijk vertoon, eerder tederheid.

Voor een orthodox christen is het verdrietig dat de twee voorgangers van basisgemeente De Duif het niet hebben over Jezus Christus die redt. Maar ze rekenden af met het idee dat daarmee in de moderne theologie niets overblijft dan lege praatjes. In deze dienst zag je naastenliefde in de praktijk.

Dat begon al met de binnenkomst van de 'gewone' kerkgangers. Zij werden een half uur voor het begin van de dienst tegengehouden, ze mochten de kerk nog niet in. ,,Ik wil eerst inventariseren hoeveel lege plekken er in de kerk zijn, voordat ik u binnenlaat'', zei een medewerkster van begrafenisondernemer PC Uitvaartzorg tegen de mensen die het portaal van de kerk wilden binnendringen. Ze bleven rustig wachten. Tien minuten later werden tientallen onuitgenodigde kerkgangers vriendelijk naar lege plaatsen in het negentiende-eeuwse kerkgebouw gebracht. Sommigen van hen kwamen voorin in de kerk vlak bij Brinks echtgenoot Frank Sanders te zitten.

De dienst was opgezet volgens een herkenbaar gereformeerd principe. Een schriftlezing uit het Oude Testament en één uit het Nieuwe Testament. Daarna twee preken van elk tien minuten, afgesloten met een geloofsbelijdenis op tekst van Leo Tolstoi. De collecte is scharnier tussen de dienst van het woord en de dienst van de tafel. Alle liturgische onderdelen werden afgewisseld met verstilde liederen voor koor, gemeente en piano -op één uitzondering na - alle uit de stal van Huub Oosterhuis. Geen luide muziek, want zelfs het doorgaans uitbundige lied 'De steppe zal bloeien' werd ingetogen gezongen. Aan het begin van de dienst werden twee gebeden van Brinks hand gezegd, die hij vaak gebruikte als hij voorging in De Duif.

Psalm 23
Jos Brink wilde een afscheidsdienst in een volle kerk, zei voorganger Martina Slot in haar overweging. Slot zei dat Brink alle mensen wilde laten delen in zijn godsgevoel. ,,Het gaat hier om God en Jos, dus over Jos en liefde'', zei ze. Slot haalde Frank Sanders aan die na diens overlijden zei: Jos is er al, hij weet nu hoe het aan de andere kant is, maar hij kan niet terugkomen om het te vertellen.

,,Jos vertelde dat hij zich na het bericht dat hij zou sterven, vastgeklampt had aan de woorden uit Psalm 23: 'Ik vrees geen kwaad'. Hij zei erbij: 'Onze goede God deelt geen tsunami's uit, maar leert ons wel zwemmen'.'' Slot had goede herinneringen aan de preken van Brink, zei ze. ,,Hij sloot altijd aan bij de actualiteit als ergens in de wereld iets aan de hand was, zoals een crisis of een oorlog. Over zijn preken kon je nog dagen nadenken.'' Bang voor de dood was hij niet. ,,Dat had hij afgeleerd als stervensbegeleider van aids-patiënten.''

Brinks huisvriend en 'zoon' Paul van Ewijk was eveneens voorganger in de uitvaartdienst. Hij omschreef in zijn preek de overledene als een zeer kritische vriend ,,met wie je ongelooflijk kon lachen en die op donkere momenten zijn schouder bood''. Van Ewijk zit ook in het theatervak, maar hij had het alleen over de Jos Brink die als een vader voor hem was. Hij repte, met geen woord over Brinks televisie- en theaterwerk.

Ook werd in de dienst niets gezegd over diens homoseksualiteit. Van Ewijk noemt de bijeenkomst in de kerk terecht ,,een stille dienst'', om direct daarna bij de aankondiging van collecte de enige grap van de samenkomst te maken. ,,Zorg dat de dienst stil blijft en gebruik papiergeld.''

Sommige mensen die terugliepen na het ontvangen van brood en wijn gaven snel nog Frank Sanders een hand, die dat welwillend accepteerde. Sanders zong alle liederen mee, maar ging niet ter communie.

Gisterochtend trokken ongeveer tweeduizend mensen langs de baar in theater Carré. Na de dienst in De Duif was er een besloten bijeenkomst op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, waarna Brink begraven werd. Op deze bijeenkomst sprak onder anderen Henk Krol, die bekend werd als hoofdredacteur van de Gay Krant . Krol was gevraagd vooral Brinks betekenis voor de emancipatie van de homo's te schetsen, maar hij noemde dat verzoek ,,bijna een belediging. Je was zoveel meer. Je was als mens zo bijzonder.''

Brink wordt vernoemd. De nieuwe foyer van de gerenoveerde Stadsschouwburg Haarlem krijgt bij de heropening over een jaar de naam Jos Brinkfoyer. Een groot aantal producties van Brink ging in de Haarlemse schouwburg in première. In kerkdienst niet Brinks theatersucces, niet zijn homoseksualiteit, maar zijn persoon centraal

Nederl.Dagblad

Geplaatst op vrijdag 24 augustus 2007 11:00 , laatste wijziging vrijdag 24 augustus 2007 11:00

 
       
 

| Archief/Bijdragen | Archief 2007 |

 
 

RG 2007-09-11 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl