Kerk en ambt. Hoe verder?
 
     
     
         
 

Veel gestelde vragen over Kerk en Ambt
In de vele reacties na de publicatie van de brochure Kerk en Ambt worden allerlei vragen gesteld. Een verzameling van de meest gestelde vragen - en onze antwoorden.

Pleiten de dominicanen ervoor dat de parochies hun eigen gang gaan?
Dat doen veel parochies al! Wij pleiten er juist voor dat het niet in het verborgene blijft maar dat er open over gesproken wordt. We hopen dat de kerkleiding de gelovigen vertrouwen geeft en bemoedigt om de kerk van Jezus Christus mede te dragen.

Wilt u dat jan en alleman kan voorgaan in de eucharistie?
Zo wordt het ten onrechte vaak samengevat. Wij pleiten in Kerk en Ambt voor de keuze en bevestiging van mensen die (1) blijk geven van bezield en bezielend geloof; (2) deskundigheid hebben op het gebied van omgang met de Schriften en de kerkelijke tradities; (3) liturgische creativiteit hebben en (4) een soepel organisatietalent.
Vervolgens pleiten we ervoor dat de parochiegemeenschap de bisschop vraagt om bevestiging door handoplegging. Dat maakt het contact met het grotere verband van de wereldkerk duidelijk én voorkomt wildgroei. En tenslotte schrijven we dat als de bisschop dat weigert 'op grond van argumenten die niet het wezen van de eucharistie raken, zoals de celibaatsverplichting, dan mogen de parochies erop vertrouwen, dat zij toch echt en waarachtig eucharistie vieren wanneer zij biddend brood en wijn delen'.

Is de eucharistie zoals die door priesters wordt opgedragen onbelangrijk? Maakt u de priesters overbodig?
Nee, we stellen heel nadrukkelijk dat we ons pleidooi houden 'in de huidige noodsituatie van het tekort aan gewijde celibataire priesters'. In die noodsituatie moeten we de vraag durven stellen wat het belangrijkste is: het handhaven van het ambt in z'n huidige vorm of het vieren van de eucharistie.

U tast de heiligheid van de eucharistie aan!
De eucharistie is het biddend samen breken en delen van brood en wijn, ter gedachtenis aan Jezus van Nazareth en Zijn boodschap, waarin Hij tegenwoordig komt. Dat is een heilig en heiligend gebeuren waar we zorgvuldig mee om moeten gaan.

U bent protestant geworden!
Wij pleiten voor de mogelijkheid elke zondag eucharistie te vieren. De bisschoppen willen van de woord- en communievieringen af. Zij willen liever weinig eucharistievieringen en verder alleen woord en gebedsdiensten. Wij willen het eucharistisch karakter van de katholieke kerk bewaren en behoeden.

U gaat in tegen het geloof van de rk-kerk!
We gaan niet in tegen het geloof van de kerk, maar tegen onderdelen van de kerkorde: van de wijze waarop de kerk georganiseerd is. Die historisch gegroeide kerkorde hoeft niet verabsoluteerd te worden, zelfs al bestaan veel elementen ervan al bijna vijfhonderd jaar of soms nog langer. Bovendien is vragen stellen bij bestaande afspraken niet hetzelfde als je er niet meer aan houden.

Waarom heeft u het boekje naar alle parochies gestuurd?
Omdat we het nadenken over de toekomst van kerk en ambt in Nederland belangrijk vinden, hebben we alle parochies een exemplaar gestuurd. Daarnaast was het onmiddellijk in de boekhandel tegen een bescheiden prijs voor iedereen verkrijgbaar.

Kunt u zich voorstellen dat de bisschoppen daar boos over zijn? En hebben ze al gereageerd?
We hebben de bisschoppen ook een boekje gestuurd, met een begeleidende brief. We verwachtten niet dat ze het met ons eens zouden zijn, wel dat ze onze zorg voor de Nederlandse kerk zouden erkennen. Wij vinden dat in principe elke katholiek zich kan richten tot zijn of haar medegelovigen. En nogmaals: we doen dat niet om te zeggen hoe het moet, maar om een probleem bespreekbaar te maken en een suggestie te doen voor een oplossing.
De bisschoppen hebben op 31 augustus bij monde van kardinaal Simonis in een eerste snelle reactie laten weten dat het boekje 'volstrekt in strijd is met het geloof van de rooms-katholieke kerk'. De kardinaal heeft er bij de magister van de orde in Rome op aangedrongen dat onze studiedag niet door mocht gaan. De dominicanen hebben op verzoek van het generaal bestuur die dag afgelast, en hebben de bisschoppen aangeboden samen een studiedag te organiseren. Daarna hebben we niets meer vernomen.

Plaatsen de dominicanen zich buiten de kerk?
Natuurlijk niet! Juist omdat de kerk als geloofsgemeenschap ons ter harte gaat, hebben we dit initiatief genomen. Daarbij zijn wij ervan doordrongen dat niet alles in de kerk uniform is en eeuwig. We staan daar niet alleen in, overal in de wereldkerk, waar meer dan een miljard mensen lid van zijn, worden gesprekken gevoerd over de toekomst van de kerk, zoals de kerk al twee millennia voortdurend in ontwikkeling is. Overigens doen er, door verzoeken uit verschillende landen en door persoonlijke initiatieven, momenteel een Duitse en een geautoriseerde Engelse vertaling van de brochure de ronde.

Staan alle dominicanen in Nederland achter dit boekje?
Het bestuur van de dominicanen in Nederland heeft er unaniem ja op gezegd. Dat is vrij zeldzaam in onze orde, die vanaf het allereerste begin democratisch is ingesteld en waarin we vaak met elkaar in debat zijn, ook nu over deze brochure. Maar ook de Nederlandse broeders die het op onderdelen niet met het boekje eens zijn, zien wel de noodzaak het probleem aan te kaarten.

Als pastoraal werk(st)ers of andere leken voorgaan in een parochie, vindt u dat ze dan de eucharistie vieren?
Wij pleiten ervoor te overwegen of liturgische vieringen met brood en beker, die niet door een priester geleid worden, genade betekenen voor de deelnemers. Wij menen dat dat goed mogelijk is. Als dat gebeurt, gebeurt er iets 'sacramenteels'. Welke naam eraan gegeven wordt achten wij van minder belang.

Jullie zijn bejaarde heren. Dit is de zwanenzang van de dominicanen in Nederland.
Dat zou best kunnen. De meeste broeders zijn oud en willen dat de kerk doorgaat, ook als ze er zelf niet meer zijn.

Er staat niets nieuws in!
Klopt, alles is al eens gezegd, en meer dan eens. Maar de 'nieuwe' kerk- en ambtsopvatting van het Tweede Vaticaans Concilie is in de kerkelijke structuur niet doorgedrongen en dat zorgt voor steeds groter wordende problemen in de lokale kerken.

Kunt u mij zo'n boekje sturen?
Het boekje Kerk & Ambt (ISBN 978 90 5625 259 5) is te verkrijgen bij de boekhandel of te bestellen via http://www.valkhofpers.nl/ . Het kost € 6,95