Bijdrage   Maruja Bredie - zondag 1 november 20009

 
 

Voorganger: Maruja Bredie

Overweging.

Lieve mensen, het is vandaag zondag 1 november en zoals gezegd volgens de katholieke liturgische kalender de zondag van Allerheiligen. Bij de voorbereiding van deze dienst werd de vraag gesteld hoe dat nu voor ons zit, zegt het begrip heiligen of heiligendagen ons iets. Wat verstaan wij zoals we hier bijeen zitten onder heiligen. Er kwamen een aantal begrippen naar boven en er werden woorden gebruikt zoals belangeloos, ontbering, zonder beloning, harde werkers die andere de hand toereiken, eigenlijk helden die handelen vanuit het hart. Het is bij heiligen altijd beweerd dat die gehandeld hebben vanuit een bepaald godsgebeuren misschien is dat bij helden niet zo duidelijk al denk ik dat we dat misschien niet zo precies moeten en kunnen scheiden.

Ik denk dat voor ieder die hier vandaag aanwezig is dat we allemaal onze eigen helden hebben, helden die als voorbeeld dienen, waar we naar op kijken die we soms graag zouden willen zijn en waar we ons mee zouden willen identificeren. Helden soms omdat ze gewoon goed ergens in zijn, de uitkomst van onze jongens of meisjesfantasie, of bron van inspiratie, bron van lichtend voorbeeld. De schrijver Guus Kuijer begrijpt niet dat mensen die verdieping willen dit denken te bereiken door navelstaren en het heilig verklaren van hun gevoelens, volgens hem leiden die dingen juist af van de zoektocht naar vervulling. Je kunt je alleen groeien en je bent als het ware afhankelijk van de voedingstoffen die je van buitenaf worden toegediend. Je voegt eigenlijk voortdurend andermans gedachte aan de jouwe toe. We laten ons beïnvloeden door kunstenaars, filosofen, geliefden, waarna het door de filter van jezelf gaat en vervormt tot iets persoonlijks wat jij op jouw beurt weer deelt. We brengen elkaar als het ware op gang. Kuijer noemt dit het leren en iemand die tot leren bereid is, heeft kans op geluk.

Leren is je ergens in verdiepen, ervoor open staan, het in je opnemen, er betekenis aan geven. De mens wordt gelukkig wanneer hij erin slaagt betekenis te geven aan een ander of aan het andere, aan de wereld. De wereld wordt veelzeggend onder onze blik, interesse, nieuwsgierigheid. We ontvangen leven door de dingen om ons heen te bezielen, anders zeggen ze ons niets. Gelukkig wie de volmaakte weg gaan en Hem zoeken met heel hun hart, lezen we vandaag. Wie onze helden ook zijn, wat ons voorbeeld ook is, wie we zien als bron van inspiratie, het is belangrijk dat we ons daardoor laten voeden en veranderen. Ieder van ons heeft de mogelijkheid om een goed mens te zijn of te worden, geholpen door de omstandigheden. Het is bijzonder hoopvol dat sommigen mensen goed zijn en blijven onder barre omstandigheden. We hoeven niet bepaald volmaakt te zijn want dat zijn we ook niet. We leren met vallen en opstaan maar we hebben de keuze om het juiste te doen en daarnaar te handelen.

Ik las ergens over een kamp voor ontspoorde pubers dat geleid wordt door de Palestijn Yusuf en de Israelier Avi, je zou zeggen een onwaarschijnlijke combinatie door hun achtergrond. Yusuf vertelt hoe hij opgroeit in Bethlehem en hij werkte in dezelfde straat als een blinde joodse man, in zijn ogen de vijand. Ze hadden nooit met elkaar gepraat, nee dat was ondenkbaar. Op en dag struikelt de blinde man en valt en zijn portemonnee valt op straat, alle munten vliegen overal heen en hij probeert dat weer bij elkaar te grabbelen. Yusuf ziet dit en wil eigenlijk te hulp schieten maar hij draalt, draait zich om en loopt weg. In zijn hoofd is het oorlog! Die man had daar eigenlijk al niet mogen zijn, hij werd getolereerd in bezet gebied, hij hoorde toch bij het vijandelijk kamp en zijn vrienden dachten er trouwens ook zo over etc. Het was duidelijk oorlog binnen in. Het negeren van zijn goede eerste ingeving: namelijk een ander mens te helpen, was voor hem een bron voor het ontstaan van een conflict dat je weer voor jezelf op de een of andere moet proberen goed te praten wat maar ten dele zal lukken want hij heeft het niet voor niets onthouden en was er nu nog mee bezig waarom hij die keus zo had gemaakt.

Dit voorbeeld maakt ons duidelijk dat zelfs met de meest vreselijke ervaringen, we de keus hebben tussen oorlog en vrede in onze denken. Wie met hart en ziel het pad van de waarheid is toegedaan zal gelukkig zijn, lezen we vandaag. Wees niet onwetend, wees niet blind, wees niet leugenachtig, laat je niet van de wijs brengen. Wees zuiver van geest en voel de vreugde. Boeddha zegt alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht. Het is gebaseerd op onze gedachten. Het is gemaakt van onze gedachten. Dus als we vasthouden aan beperkende gedachten en overtuigingen heeft dat een directe invloed op ons leven. Maar we doen dat allemaal op zijn tijd, het is veel gemakkelijker om alles zo te laten en niet naar onszelf te kijken, we geven liever de omstandigheden, onze jeugd, andere mensen de schuld; ik ben te druk, te oud, te dik, te bang, het duurt te lang of het wordt te moeilijk om te veranderen.

Onzin zegt Dyer, jouw overtuigingen kunnen alles veranderen dus ook dat wat je meekrijgt in je rugzak. Als je de manier waarop je naar de dingen kijkt verandert veranderen de dingen waar je naar kijkt. Iedere menselijke daad begint met een gedachte, een idee, een voorstelling. Gelukkig wie zuiver van hart zijn want zij zullen God zien. Het is belangrijk om je verlangens in dit leven te inventariseren maar het is ook belangrijk om daar vervolgens niet te krampachtig aan vast te houden.

Zet al je zintuigen open en verbind je met de bron van jouw bestaan, jouw heilige of held, die alles wat je nodig hebt naar je toestuurt. Laat die volmaakte energie, die onuitputtelijke bron door jou heen werken. Door los te laten en niet krampachtig vast te willen houden, ambitieus te streven, te eisen, te moeten door te stoppen met jagen maar meer te observeren, te kijken, te genieten, te wachten, zie je wat goed is, voel je wat de juiste keuzes zijn, weet je wat te doen. Dit alles heeft te maken met vertrouwen en overgave. Door flexibeler, zachter te zijn en door het vermogen te veranderen in jezelf te laten groeien zul je vreugde en kracht voelen.

En zo zij het.
 
       
 

| Archief/Bijdragen | Archief 2008 en 2009 |

 
 

RG 2009-11-13 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl