Bijdrage: Helma Schenkeveld
zondag 26 augustus 2012

 
 


Voorganger: Helma Schenkeveld
mmv.: Francy Jong, dans op muziek
Thema: Deining in het leven
Zesde deel in de zomerliturgieserie "Aandacht voor wat er is in de rijkdom van de zomer".

Eerste lezing: Op weg durven gaan, Anselm Grun
Tweede lezing: Matteus 4, 12-22

Op reis

... Gaan we ook anderen vertellen over de rijkdom van de zomer,
of houden we deze verhalen voor de zondagochtend?
Want: als jij het echt wil
maakt een droom het verschil.
Dus volg je hart, verhef je stem en laat van je horen ...


Overweging
De kunst om in beweging te komen. Sommige mensen kunnen dit heel goed, zoals Francy in haar dansen heeft laten zien.
De kunst om in beweging te komen. Dit was één van de mooiste zinnen voor mij, die iemand zei op de voorbereidingsavond van afgelopen maandag.
Het is de kunst om in beweging te komen, om onderscheid te willen maken tussen je dagdromen, en je dromen die idealen zijn. Verlangens en idealen, waarvan je diep van binnen weet en voelt, dat  die erom smeken om aandacht te krijgen. Verlangens en idealen, die verder gaan dan nieuwe kleren, een mooi huis, een goede baan en een lieve relatie. Verlangens en idealen, die jouw leven kunnen veranderen wanneer je naar ze durft te luisteren, er aandacht aan gaat geven, en ze een plek gaat geven in je leven van vandaag en morgen.

En dan toch, dan toch is het de kunst om in beweging te komen. Want blijkbaar is het zoveel makkelijker om in je vertrouwde omgeving en je gewone doen en laten te blijven. Jouw comfortzone, ook al ben je er niet altijd gelukkig mee, maar zo gaat het nou eenmaal en je weet tenminste wat je hebt. De kunst van bewegen, wat brengt jou in beweging??

Vandaag heb ik als thema gekozen deining in het leven, en het beeld heeft u gezien op de voorkant van het boekje: een golf op de zee. Is het maar één golf? Als je vluchtig kijkt dan denk je dat. Als je betere kijkt, dan zie je in het blauwe water al meer kleine witte streepjes, er is daar al beweging ontstaan. Maar hoe ontstaan golven op zee? Het is natuurlijk een samenspel van de natuur (maar zijn wij dat ook niet?), waarbij vooral onderstromen belangrijk zijn. Onderstromen, bewegingen onder de oppervlakte, die je niet kan zien, maar die er uiteindelijk voor zorgen dat  iets wat binnen in de zee gebeurt, tot uitdrukking komt aan de oppervlakte door een hoge golf, die vervolgens weer neerslaat in het grote geheel, de zee.

Onderstromen in het leven. Zijn wij met elkaar een onderstroom in het leven? We zeggen tegen elkaar, elke zondag opnieuw en in andere woorden, dat we dat willen. Dat we bewogen en bevlogen mensen willen zijn, die naar het voorbeeld van Jezus van Nazareth eraan willen werken om een gemeenschap te bouwen, waarin vrede en vriendschap de boventoon voeren. En…lukt dat nou al een beetje? Of zijn het goede intenties en bedoelingen op zondagmorgen, die op zondagmiddag en maandagochtend al weer heel lastig in de praktijk te brengen zijn? Ik ben niet degene die dat kan beoordelen, gelukkig maar, ik wil dat ook helemaal niet. Maar wat ik wel weet, uit mijn eigen ervaring, is dat het vaak verdomd lastig is. Onze maatschappij is namelijk niet gebouwd op de principes van vriendschap en vrede boven alles, maar meer op economische principes. En deze principes vragen om economische groei, om een sterke euro en om het pappen en nathouden van al die mensen, die geen sterke rol kunnen spelen in deze economie. Ga daar maar eens tegenin! Hé, dat is een bijzondere opmerking… Ga daar maar eens tegenin? Wat deed Jezus in deze situatie, zo’n 2000 jaar geleden?

In de lezing horen we dat Jezus besluit te vertrekken uit Nazaret, wanneer hij hoort dat zijn goede vriend Johannes de Doper is gevangen genomen.  Hij wijkt uit naar Galilea, het land van de heidenen. Hij doet iets unieks, iets ongekends. Hij besluit niet om te klagen, om boos te worden, of het gezag aan te vallen. Hij stopt zijn energie niet in de strijd. Nee, hij doorbreekt zijn patroon van leven, hij vertrekt en hij gaat het goede nieuws verkondigen. Hij gaat doen, wat Johannes hem heeft voorgedaan. Het zijn de woorden, die Johannes gebruikte in de woestijn van Judea, toen hij verkondigde: Kom tot inkeer, want het Koninkrijk van de hemel is nabij. En Jezus besluit om bondgenoten op te zoeken, maatjes die samen met hem het goede nieuws willen en durven te gaan verkondigen. En hiervoor gaat hij niet naar geleerden en andere belangrijke mensen. Nee, hij roept de vissers op het meer, mensen uit het volk, die besluiten hun boot en hun vader achter te laten en hem te volgen.

Zolang wij onderweg zijn op ons levenspad, is het de kunst om steeds opnieuw op te breken, op weg naar nieuw land. Het zijn eigenlijk de golven op zee die het ons voordoen. Zij stromen in een oneindige ruimte, zij nemen de vorm aan van kleine golfjes, die samen vloeien tot een grote golf en vervolgens, met meer of minder kracht, vloeien zij weer terug in de eindeloze zee.

Ook wij mensen bestaan voor het grootste deel uit water, water dat alle vormen kan aannemen. Ook wij mensen zijn in staat om te veranderen, alleen en met elkaar. En misschien zit de grootste veranderkracht wel bij die mensen, die wij in ons economisch systeem aan de zijkant zetten. Mensen aan de onderkant van de economische ladder, die graag hun energie willen inzetten om vooruit te komen. Illegalen die alles achter hebben gelaten om een menswaardiger bestaan op te kunnen bouwen in een andere maatschappij. Kunstenaars en protestzangers, die andere beelden durven laten zien en andere geluiden durven te laten horen. Jongeren, die net als wij, veertig of vijftig jaar terug, geloven in hun idealen en daar hun tijd en energie in willen steken.

Het goede nieuws gaan verkondigen. Maatjes gaan zoeken die met jou het verhaal willen gaan vertellen van de rijkdom van de zomer, de rijkdom van deze tijd. In de afgelopen weken hebben we met elkaar voldoende verhalen verzameld in de Duif, dus om woorden, tekst en beelden zitten we niet langer verlegen. De vraag is alleen: gaan we ook anderen vertellen over de rijkdom van de zomer, of houden we deze verhalen voor de zondagochtend?

Want: als jij het echt wil
Maakt een droom het verschil.

Dus volg je hart, verhef je stem en laat van je horen. Kom tot inkeer, stop met klagen, want de rijkdom van deze tijd ligt aan je voeten.

Amen

 
       
 

Archief alle overwegingen 2011 en voorgaande jaren | Archief overwegingen 2012

 
 

FV/RG 2012-09-05 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl