BBN / Basisbeweging Nederland

 
 
 
  | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |  
     
 

BBN Nieuwsbrief nr. 5 - april 2000

 

Inhoud
- Wake bij het Grenshospitium 22 maart 2000
- Berichten uit het bestuur
   - Over Nieuwsbrief nummer 4
   - Zingen op Zondagmiddag febr.2000
   - Vertegenwoordiger in het Interkerkelijk Vredesberaad
   - Acht Mei manifestatie 2000
   - Samenwijzerdag

Nieuws uit de Basisgroepen en van de Bondgenoten
- Amsterdamse Studentenekklesia
- Basisgemeente Apeldoorn
- "Recht, geen wraak", boek van Simon Wiesenthal
- Basisgroep Arnhem
- Dominicusgemeente Amsterdam
- Uit het verslag van de Aktie Kerkonderdak Laren
- Kritische Gemeente IJmond
- Citykerk Maastricht
- Zaanstadekklesia
- Oecumenische Vrouwen Synode
- Oproep voor teksten / Vrouw geloof en leven

 

Wake bij het Grenshospitium 22 maart 2000
In het kader van de wakes bij het Grenshospitium aan de rand van Amsterdam stonden zo'n 80 grote en kleine mensen uit de Basisbeweging in de voorjaarszon bij de onneembare hekken te zingen te bidden, te zwijgen, later te zwaaien naar vage mensenfiguren achter glas. Mensen uit KGIJ, Jan van Opbergen, Frits ter Kuile, mensen uit de vaste bezoekersgroep, en de pastor Ferdinand van Melle, hadden tevoren een viering voorbereid. Ons werd een gebed voorgelezen, dat geschreven was door Afrikaanse jongens van binnen de muren: een gebed waaruit een groot Godsvertrouwen sprak. Ook ons gebed van buiten de muren werd uitgesproken, en zou 's avonds voorgelezen worden binnen de muren.

"Zie ons hier staan, machteloos
tegenover deze harde harde stenen muren.
Muren die ons scheiden
van de mensen binnen,
die hun land ontvluchtten,
op zoek naar gerechtigheid.
Nu leven zij in spanning
en wanhoop over hun toekomst.
Net als zij, geloven wij
in een menswaardig leven
voor alle mensen op deze aarde.
Maar hoe kunnen wij de muren slechten
tussen rijken en armen,
vrije mensen en geknechten?
Toch is dat, waar wij op hopen en voor bidden:
een wereld, waarin al jouw zoons en dochters
kunnen leven in welvaart, vrijheid en vrede.
Geef ons, binnen en buiten deze muren,
de kracht om te werken aan de vervulling van die droom
en zegen ons allen.
Amen"

Het was een goede, stil makende bijeenkomst, ook al zongen wij met het KGY koor mee tegen de klippen op. Bloemen, in het hek gevlochten, bleven achter, en bloemen, vruchten en teksten en twee mensen mochten naar binnen. De kaars wordt in deze veertigdagentijd wekelijks aangestoken door een groep wakers uit een andere achterban. En ieder kan in de eigen omgeving een kaars aansteken om de waakzaamheid voor menselijkheid wakker te houden.

Op de vraag: Hoe ervaar je, binnen het Grenshospitium, de wakes buiten, antwoordt Ferdinand van Melle, pastor aldaar: "Ik sta er helemaal achter. Ze zijn een zinvol en bescheiden gebaar, heel anders dan een demonstratie. Ze dwingen door hun vasthoudendheid respect af, ook bij de bewakers en directie. Er gaat iets goeds van uit. Het is prima dat er mensen zijn die niet meegaan in het grote verhaal : "Nederland is vol". Tegelijk is het ook heel simplificerend als je zegt: iedereen moet binnen komen. Dan val je door de mand, er moet een vorm van ordening zijn. Ik heb daarin ook de ultieme wijsheid niet in pacht en natuurlijk lijd ik ook aan de manco's van het huidige beleid. Maar het is te gemakkelijk om te zeggen: daar, in dat gebouw, is het kwaad samengebald. Daarmee doe je ook geen recht aan de mensen die er zitten. En aan de mensen die er werken. Er gebeurt hier veel aan menselijkheid, van beide kanten. Dat verhaal moet ook verteld."
(Bron van dit citaat onbekend)

| Naar boven |

 

Berichten uit het bestuur

Over Nieuwsbrief nummer 4
Door ziekte van Cora Rombout op het secretariaat is Nieuwsbrief nummer 4 nog niet per post verstuurd. Al diegenen die deze nieuwsbrief nummer 5 per E-mail krijgen maar weet hebben van personen die ongeduldig op nummer 4 zitten te wachten: laat weten dat er vertraging is! Desondanks gaan we gewoon door met nummer 5 want continuïteit heeft ook zijn positieve kanten.

| Naar boven |

Zingen op Zondagmiddag febr. 2000
Het Zingen op Zondagmiddag op de laatste zondag van februari heeft geleid tot een bescheiden zangbundeltje. Het bevat liederen op muziek van o.a. van Mar van der Velden, Arjan van Baest, Jan Baaij en Herman Rouw, met teksten van o.a. Huub Oosterhuis, Margreet Spoelstra en Harrie Wouters. Het bundeltje is bij het secretariaat van de Basisbeweging te verkrijgen voor de prijs van fl 3,50 plus verzendkosten. Het secretariaat is momenteel onbemand, maar spreek gerust een boodschap in op de telefoonbeantwoorder of stuur een email.

| Naar boven |

Vertegenwoordiger in het Interkerkelijk Vredesberaad
Het bestuur van de Basisbeweging is op zoek naar een nieuwe vertegenwoordiger in het IKV. We hebben gepolst hoeveel werk het is: 10 maal per jaar 's avonds een vergadering in Utrecht plus af en toe een bijdrage aan het beleid, plus als het even kan aanwezig zijn op de raadsvergaderingen van de Basisbeweging. Laat je niet afschrikken: voor Basisleden die actief betrokken zijn bij het vredesproces een gelegenheid om (een bescheiden) invloed uit te oefenen, namens de Basisbeweging uiteraard. Voor verdere informatie kun je bij het bestuur terecht.

| Naar boven |

Acht Mei manifestatie 2000
Op zaterdag 27 mei 2000 is de manifestatie van de Acht Mei Beweging, in de Veemarkthallen in Utrecht. Dat wordt hier vermeld omdat het bestuur van de Basisbeweging heeft besloten daar aanwezig te zijn in een stand die zal worden opgezet samen met het landelijk Oecumenisch Platform. Beoogde samenwerking in de oecumene in Nederland zichtbaar gemaakt!

| Naar boven |

Samenwijzerdag
Er komt weer een Samenwijzerdag aan, op initiatief van Kerk en Vrede. Het voorstel is om op 11 november 2000 een ontmoeting te hebben met bevriende organisaties met als thema "Cultuur van Vrede". Nadere mededelingen volgen. Deze Samenwijzerdag past in een groter geheel van manifestaties die plaats vinden in verband met het feit, dat de Verenigde Naties het jaar 2000 tot het Internationale Jaar voor de Cultuur van de Vrede hebben uitgeroepen. Over hoe door Kerk en Vrede aan dit thema vorm wordt gegeven kunt u lezen in Vier in Eén van april 2000.

| Naar boven |



Nieuws uit de Basisgroepen en van de Bondgenoten

Amsterdamse Studentenekklesia
Huub Oosterhuis heeft van de Nederlandse Raad van Kerken "de Vlam van de Geest" gekregen; dit is een eer- en dankbetoon aan een persoon, wiens liederen in Rooms-Katholieke en Protestantse kerken gezongen worden.

| Naar boven |

Basisgemeente Apeldoorn
In Apeldoorn hebben ze al een thema voor volgend seizoen vastgesteld: "Feesten vieren". Ook in hun blad aandacht voor het Werkfonds van de Basisbeweging: "Aan de Basisbeweging zou financieel (en moreel!) een faire kans gegeven moeten worden als een beweging waaraan wij als Basisgemeente meer hebben te danken dan wij ons bewust zijn". Een tip voor meer Basisgemeenten!

| Naar boven |

"Recht, geen wraak" boek van Simon Wiesenthal
Uit dit boek: Wraak is een negatieve emotie, die nooit tot iets goeds leidt. Technologie is een zegen, maar haat en technologie vormen een dodelijk koppel.

| Naar boven |

Basisgroep Arnhem
Op de website van de Arnhemse Raad van Kerken staat ook een verwijzing naar de website van de Basisgroep: www.rvkarnhem.nl

| Naar boven |

Dominicusgemeente Amsterdam
"Christelijke theologie begint bij Gods openbaring in zijn woord, maar wordt verder gekleurd door cultuur en omstandigheid. En niet in de marge maar fundamenteel." (Uit een interview met Jan Greven, oud-hoofdredacteur Trouw).

| Naar boven |

Uit het verslag van de Aktie Kerkonderdak:
"Ik vind het zinnig om deze mensen (witte illegalen) te helpen; dat is: hen herkenbaar te laten blijven. Het was een hele klus, maar met alle vrijwilligers hebben we deze mensen drie weken lang goed op kunnen vangen. En dan ook nog te lezen: Mijn mooiste verhaal over Jezus, verteld door kinderen. Heel inspirerend!

| Naar boven |

Laren
Veel aandacht voor het onderling pastoraat. Wat heeft Laren met 2 Nederlandse fietsenfabrikanten? (Antwoord graag aan de samensteller van deze rubriek, GK) Plan: in hun nieuwsbrief een "zorgrubriek" om de zelfredzaamheid van het ouder wordende basislid te bevorderen.

| Naar boven |

Kritische Gemeente IJmond
Vanuit verschillende invalshoeken wordt aandacht gegeven aan hun gemeentedag. Leuk om te lezen is ook de webpagina van "jongere" en oudere KGIJ leden. Nog steeds valt er in het blad en het liturgieboekje te genieten van het werk van Woeloem (Wim Hessels).

| Naar boven |

Citykerk Maastricht
Uit het "In Memoriam" voor Gène Eggen:
"Nergens beter dan in de ander
ontmoet ik God
om dan te ontdekken
hoe God in mij
fluisterend aanwezig is."

Het studieweekend had als onderwerp "Oecumene, toegespitst op de betekenis van de sacramenten".

| Naar boven |

Zaanstadekklesia
Zaanstadekklesia vrouwen gaan eind mei naar Texel. Waar gaan de mannen heen?

| Naar boven |

Oecumenische Vrouwen Synode
De OVS organiseert de Vrouwen Synode-dag op 26 augustus 2000, in Utrecht. Plaats: CSB-gebouw, Kromme Nieuwe Gracht 39.
Thema: Wat zijn we waard? Nadenken over Vrouwen, Geld, Geloof.
Inleidster: Irmgard Busch. "Een synode is een expressie van wat er aan de orde is in de beweging Vrouw en Geloof." (Anneke Stokvis, na de Eerste Oecumenische Vrouwensynode 1988).
Doel van deze Synodedag 2000 is: informatie en uitwisseling over het thema van de dag: hoe raakt dat ons? Een even belangrijk doel is om zichtbaar te worden voor elkaar en voor samenleving en kerken.
Ieder van ons is op haar eigen plaats concreet bezig in een groep, een werkverband, een redactie, wat dan ook. Of misschien ben je er individueel bij betrokken. Het is goed dat we concreet van elkaar te weten komen: wie is zij, wie/wat is die groep, dat werkverband? Waar staan ze, in hun speciale situatie ergens in het land, met hun speciale doelstelling of motivatie voor? Wat komt er uit hun handen, hoofden, harten? Wat koop je ervoor? Waar halen zij de moed, de inspiratie vandaan?

Groepen en individuele vrouwen, die naar de Synodedag zullen komen, vragen we om alvast eens met deze vragen, zoals ze het eigen leven en werk betreffen, rond te lopen, er samen over te praten.

Om ZICHTBAAR te worden vragen we groepen of individuele vrouwen om een POSTER mee te nemen naar de Synodedag, waarop staat, hoe jij jezelf, jouw groep met deze vragen omgaat. Die posters zullen worden opgehangen. Iedereen krijgt een paar minuten om de poster kort te presenteren.

Meer informatie: secretariaat OVS, postbus 19, 3970 AA Driebergen. Of bij de medewerker publiciteit en PR: Riet Bons-Storm, 071-5172312, E-mail: bonstorm@inn.nl

| Naar boven |

Oproep voor teksten
De Werkgroep Vrouw Geloof en Leven heeft twee jaar gewerkt met de theaterproductie "Mij een zorg.." In het nagesprek met groepjes vrouwen/mensen kwam regelmatig ter sprake dat men een groeiende behoefte heeft om ervaringen met ingrijpende veranderingen/afscheid te markeren en te vieren. Vanuit ons gevoel rond "afscheid" is "vieren" op het eerste gezicht een vreemd woord, want we denken daarbij vaak aan (definitief) afsluiten. Afscheid is echter ook nieuwe mogelijkheden scheppen, nieuwe wegen zichtbaar maken. Vieren betekent in dit opzicht: verwoorden en in symbolen en rituelen zeggen en uitdrukken wat ons in diepste wezen raakt en beweegt, wat ons doet verder gaan.

We zijn op zoek naar teksten, gebeden, gedichten, verhalen, liederen, symbolen en rituelen rond afscheid in de brede betekenis van het woord. Het materiaal moet gemaakt/geschreven zijn vanuit de ervaringen van vrouwen. We denken aan afscheid van: werk, (t)huis, woonomgeving, kinderen, manier van vrijetijdsbesteding, periode van conflicten tussen mensen, levensfase(n), overgangsfase(n), gezondheid en afscheid bij scheiding, ziekte of dood. Wij vragen u ons niet eerder gepubliceerde teksten en materialen te sturen. Een werkgroep van VGLvrouwen selecteert het materiaal en wil i.s.m. uitgeverij Narratio een bundel samenstellen en uitbrengen.

Hebt u materiaal stuur het ons voor 1 mei 2000 per post, per fax of e-mail: O.vanKollenburg@inter.NL.net Stichting Vrouw Geloof Leven Limburg, Heinsbergerweg 12, 6045 CH Roermond. tel. 0475 - 332886 fax 0475 - 336259

 
     
  | Naar boven | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |  
 
 
 

| © copyright BBN, Utrecht | basis@antenna.nl | FV 2001-02-21 |