BBN / Basisbeweging Nederland

 
 
 
  | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |  
     
 

BBN Nieuwsbrief nr. 7 - september 200

 

Inhoud
- De Duif / Amsterdam: opluchting over kerkasielactie!
- Een mededeling van Paul van der Harst aan de Basisbeweging
(inzake de Molukken)
- Vereniging Wederzijds / verslag
- Braziliëgroep van de Basisgroep 't Sticht
- SamenWijzerdag 2000
- Raad van Kerken (lidmaatschap)
- Europees Collectief van Basisbewegingen

 

De Duif / Amsterdam.
Een bericht van de Basisgemeente de Duif, dat we hier in zijn geheel overnemen. (5 september 2000).

Aan allen die Ekram Mohammadi Kamalabadi hebben ondersteund.
Tot onze grote opluchting en vreugde kunnen wij u vertellen dat voor deze zomer Ekram Mohammadi Kamalabadi een verblijfsvergunning heeft gekregen. Een langdurige periode van onzekerheid en angst voor Ekram is daarmee tot een einde gekomen.

De geschiedenis nog even in het kort:
- Op 8 januari stuurden wij een verzoekschrift naar staatssecretaris Cohen ondertekend door meer dan 30 organisaties en tientallen persoonlijke adhesiebetuigingen.
- Het verzoek van een getuigenverhoor van betrokkenen van de Vreemdelingenpolitie en BVD is door de rechter afgewezen in juni '99. Hiermee vervalt de mogelijkheid te bewijzen dat de BVD Ekram heeft benaderd.
- 2e kamerlid Dittrich van D'66 en 1e kamerlid Jurgens van de PvdA blijken bereid het persoonlijk bij Cohen op te nemen voor Ekram. In beide gevallen kregen zij nul op het rekest.
- Bijna een jaar na ons verzoekschrift laat de staatssecretaris schriftelijk weten het niet eens te zijn met het verzoek maar hij belooft dat de procedure zorgvuldig zal worden afgehandeld.
- In november 1999 vaardigt de UNHRC Geneve een zienswijze uit waarin gesteld wordt dat Ekram niet naar Iran teruggestuurd mag worden op grond van de waarschijnlijkheid dat hij aan vervolging zou worden blootgesteld.
- De Amsterdam International Law Clinic toont daarna in een uitgebreid gedocumenteerd rapport aan dat de Nederlandse overheid gebonden is aan een dergelijke zienswijze. De verblijfsvergunning die Ekram heeft gekregen is gebaseerd op het 3-jarenbeleid dat de staatssecretaris voor Iraanse asielzoekers heeft uitgevaardigd. Voor Ekram is dit een enorme opluchting en het maakt hem weinig uit op welke grond zijn verblijfsvergunning is gebaseerd. Toch zou het voor soortgelijke zaken van andere asielzoekers interessanter geweest zijn als de verblijfsvergunning gebaseerd was op de zienswijze van de UNHRC.

Ekram zelf wil het volgende laten weten:
'Ik wil jullie bedanken voor jullie steun, jullie brieven en acties. Ik ben ervan overtuigd dat alle acties een grote invloed hebben gehad op de beslissing van de IND. Vrijwel onmiddellijk nadat ik mijn papieren binnen had heb ik een baan gevonden als technisch tekenaar bij een ingenieursbureau en het gaat goed met me."

Ook wij willen iedereen van harte bedanken voor de inzet, het was een fantastische steun. De Werkgroep Kerkasiel de Duif: Diana Vernooij, Catrinus Mak, Monique van Heijningen (ASKV).

| Naar boven |

Mededeling van Paul van der Harst
aan de Basisbeweging

Beste basisvrienden,
graag geef ik jullie het volgende door:
Om de Molukse Nederlanders niet alleen te houden met hun wanhoop en verbijstering, heb ik de gemeente waar ik werk (SOW-gemeente Emmaus te Amersfoort) voorgesteld een brief te schrijven naar het Moluks Kerkelijk Centrum (koepel-organisatie van diverse christelijke Molukse kerken; Oud Wulfse weg 1, 3992 LT Houten) en naar Maluku Tabakar (een organisatie die samenwerking tussen christenen en moslims met Molukse achtergrond bevordert; Kantooradres; Noorderbreedte 101; 2905 SV Capelle a/d IJssel; tel. 010-4422829; fax 010-4422839.

BRIEF
Aan: leden van de Molukse gemeenschap in Nederland

Geliefde zusters en broeders,

Wij lezen, zien en horen via de media de laatste maanden over de afschuwelijke situatie in de Molukken. Met verbijstering nemen wij kennis van het geweld, het verbranden van dorpen, het vermoorden van burgers, de massale vlucht van duizenden en wij voelen ons verlamd.
De hoop die wij voelden bij het aantreden van de nieuwe op Reformatie gerichte regering van de Republiek Indonesia is omgeslagen in grote zorg over de toekomst van de Indonesische bevolking. Zullen mensen van verschillende godsdiensten en ethnische afkomsten elkaar kunnen blijven accepteren en een manier weten te vinden van vreedzaam samen leven met aanvaarding van elkaars eigenheid?
U heeft in de Molukken familie, U voelt zich in sterke mate verbonden met de ontwikkelingen daar. Voor U hebben de mensen een gezicht, zijn de namen van dorpen en streken bekend. Wij beseffen dat uw lijden, uw wanhoop en vertwijfeling op dit moment zeer groot zijn. Met U voelen wij ons machteloos. Met U en de Psalmist verzuchten wij:
'Waarom blijft Gij o Heer
zo onbereikbaar ver, waarom verbergt Gij U in tijden dat het nijpt.
Door de triomf der bozen lijdt de arme pijn (…)' (10: 1 - 2).
En smeken en bidden wij 'Verhef U, Heer!
Grijp in met machtige hand,
o God vergeet gij dezen niet die neergebogen zijn (…)' (vs 12).

Wij weten niet goed wat te doen maar bieden u in dit schrijven ons medelijden aan, ons gebed, en hopen dat U zich daardoor enigszins gesteund weet.

Verbonden in de hoop op vrede en recht,

Kerkgangers uit de ……
Paul van der Harst,
Schuilenburgerplein 10, 3816 TE Amersfoort 033 - 47 99 251

Diegenen die op dit initiatief willen reageren kunnen contact opnemen met Paul van der Harst op bovenstaand adres of via het E-mailadres: p.vanderharst@wanadoo.nl

| Naar boven |

Vereniging Wederzijds
Een aantal leden van de Vereniging Wederzijds hebben onder leiding van Jan Glissenaar een reis naar Brazilië gemaakt en hebben daarbij ook Ilhéus aangedaan. In Ilhéus was op dat moment het Congres van de Braziliaanse Basisbeweging gaande, de Comunidades Eclesiais de Base. Dit congres wordt eens in de drie jaar gehouden; tijdens dit congres worden in allerlei workshops door vertegenwoordigers van basisgemeenten uit het hele land problemen bediscussieerd.

Dit jaar stond het congres voor een deel in het teken van de viering van 500 jaar Brazilië, maar dan dat van de slavernij en de uitroeiing van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking. De groep maakte de slotoptocht en afsluitende openluchtviering mee, waaraan door de drieduizend congresbezoekers, samen met honderden basisgroepleden uit de wijde omgeving, werd deelgenomen.

Enige citaten uit het verslag van Jan Glissenaar:

"De afsluitende ceremonie op een groot platform voor de kathedraal straalde ook een geest van ware oecumene (alle vormen van Braziliaans volksgeloof kwamen er aan bod) en grote betrokkenheid van een tien- of vijftiental, heel eenvoudig tussen de mensen gaande Braziliaanse bisschoppen uit. Werkelijk een gebeurtenis waarvan de goede verstaander voelt dat-ie er toe doet."

"Hoogtepunt was echter het bezoek aan de plaatselijke basisgemeenschap […]. De gemeenschap bleek een arme wijk aan de rand van de stad. In 1986 was dit nog een landerij […] van een grootgrondbezitter en lokaal politicus, thans burgemeester van Ilhéus. Hij had het plan er een villawijk te bouwen. De armen en daklozen van de stad kregen daar echter lucht van en op zekere nacht bezetten zij met meer dan duizend mensen het terrein. Ze bouwden er met takken, sloopmaterialen en landbouwplastic provisorische hutten. En streden met elkaar om er te kunnen blijven. Tegen wateroverlast en -schaarste, giftige slangen, insecten en gewapende huurlingen die hen wilden verdrijven. Daarbij vielen doden en gewonden. Maar ze hielden vol. Trotseerden honger, geweld. Gingen zich beter organiseren, het recht op grond opeisen, op waterleiding en electriciteit. Een jarenlange strijd. En daarbij stond een groepje van zeven Braziliaanse nonnen vanaf het begin achter hen. Zij kwamen bij hen wonen in een oud huis dat het bisdom hier bezat. Ze richtten een creche op, een school, en later ook beroepsonderwijs. Ze doen wat ze kunnen om een gemeenschapsgevoel en gevoelens van menselijke waardigheid te bevorderen."

| Naar boven |

Braziliëgroep van de Basisgroep 't Sticht
De Braziliëgroep van de Basisgroep 't Sticht is in discussie met minister Herfkens over de invloed van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank over hun invloed op de Braziliaanse landbouwpolitiek en de negatieve effecten die dat heeft op de ontwikkeling van de situatie van landarbeiders en kleine boeren. De door de groep aangedragen argumenten hebben ertoe geleid dat de minister terugschreef dat ze daarin aanleiding had gezien bij de Wereldbank aandacht te vragen voor genoemde punten van zorg. De groep gaat onverminderd verder met opnieuw de minister te bestoken, mede op grond van nieuw materiaal dat door leden van de groep deze zomer uit Brazilië is mee teruggenomen.

| Naar boven |

SamenWijzerdag 2000
De SamenWijzerdag wordt gehouden op zaterdag 11 november 2000, met als thema "Weg uit Geweld". De aanleiding is het door de Verenigde Naties uitgeroepen "Internationaal Decennium voor een Cultuur van Vrede en geweldloosheid voor Kinderen van de Wereld" en tevens het door de Wereldraad van Kerken uitgeroepen "Oecumenisch Decennium om het geweld te boven te komen". Het thema van de dag concentreert zich op de vraag hoe gewelddadig onze cultuur eigenlijk is: geweld in onze maatschappelijke verhoudingen en in onze sociaal-economische structuren. Spreker zal zijn Herman Noordegraaf; in werkgroepjes zal verder worden gediscussieerd. Plaats van de SamenWijzerdag zal zijn het Nicolaas en Monica Centrum in Utrecht. Voor meer informatie: secretariaat Kerk en Vrede, Postbus 1528, 3500 BM Utrecht, tel 030-2316666, E-mail secretariaat@kerkenvrede.nl

| Naar boven |

Raad van Kerken
In de septembervergadering van de Raad van Kerken komt een voorstel ter sprake voor de nieuwe statuten dat afwijkt van wat Ineke Bakker in de Raadsvergadering van de Basisbeweging van 20 mei kwam uitleggen.
Gastlidmaatschappen en waarnemerschappen zullen verdwijnen. Er zijn slechts gewone lidmaatschappen en kandidaat-lidmaatschappen; de laatste kan slechts vijf jaar duren en in zeer bijzondere gevallen nog eens tien jaar. Kandidaatleden hebben wel spreekrecht maar geen stemrecht. Alle huidige gastleden en waarnemers (de Basisbeweging is ook waarnemer) krijgen het kandidaatlidmaatschap aangeboden. Ze dienen dit schriftelijk te aanvaarden en hebben dan vijf jaar de tijd om te beslissen over een aanvraag voor lidmaatschap. Binnenkort komt er meer informatie, als de Raad van Kerken zich over de statuten heeft uitgesproken.

| Naar boven |

Europees Collectief van Basisbewegingen
Het thema zal zijn "Europe, what future?". Het wordt gehouden in Louvain le Neuve (B) van 11 tot 15 juli 2001 en georganiseerd door de Basisbeweging van België. Uit de aangesloten Basisbewegingen kunnen tien deelnemers worden afgevaardigd. Over de invulling hiervan zal het bestuur van de Basisbeweging Nederland binnenkort met een voorstel komen.

Er komen vier subthema's aan de orde:
  • Europa een fort: vluchtelingenangst en een onderwereld van asielzoekers en illegalen
  • Globalisering van de economie: neoliberalisme, oecumene versus Europese economie
  • Nationale en culturele identiteit: politieke minderheden
  • De plaats van religies in Europa: kerk en fundamentalisme, geloof en spiritualiteit buiten de kerken. Mensen die geïnteresseerd zijn om mee te denken kunnen zich melden bij Grieke Land, 0561-613964, E-mail griekeland@hetnet.nl
 
 
| Naar boven | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |
 
 
 
 

| © copyright BBN, Utrecht | basis@antenna.nl | FV 2001-02-21 |