BBN / Basisbeweging Nederland

 
 
 
  | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |  
     
 

BBN Nieuwsbrief nr. 14 - november 2001

 

Inhoud
- De Basisbeweging gaat door
- Basisdag 2002
- Uit Voorschoten
- De Basislektuurdienst-prijs
- De Raad van Kerken
- Colofon

 

De Basisbeweging gaat door
In de vergadering van de Raad van de Basisbeweging van 3 november jongstleden is besloten dat de Basisbeweging doorgaat. Het huidige bestuur was na diepgaand onderzoek en beraad tot de conclusie gekomen dat er in de Basisbeweging bij de groepen nog zo weinig energie over was dat voortzetten van de organisatie op deze manier weinig zinvol zou zijn en stelde daarom voor de Basisbeweging op te heffen. Dat leidde tot het initiatief van een groepje Basisleden dat van mening was dat de Basisbeweging nog een kans moest hebben, ook omdat er behoefte is aan een platform voor basisgroepen. Dat initiatief is gehonoreerd door de Raad. Met 18 voor- en 5 tegenstemmen werd besloten dat met de Basisbeweging in een andere opzet verder zal worden gegaan. Belangrijkste veranderingen zijn dat geen beroepskrachten meer in dienst zullen worden genomen en dat behalve groepen ook personen lid kunnen worden van de Basisbeweging. Het eerste vereist een andere organisatiestructuur, het laatste vereist een statutenwijziging en een ander soort verenigingsstructuur. Er is een nieuw bestuur gekozen, bestaande uit:
- Dette van den Boogaard (Aulagemeente Voorschoten), voorzitter
- Gijs den Boer ('t Eikske Schaesberg), secretaris
- Irene van Beekum (Basisgroep Salland), penningmeester.
Het nieuwe bestuur zal met ingang van 1 januari 2002 de werkzaamheden van het oude bestuur overnemen.

| Naar boven |

Basisdag 2002
De Basisgroepen Ekklesia den Haag, Aulagemeente Voorschoten en Sien organiseren de Basisdag 2002. Deze zal worden gehouden op zaterdag 25 mei 2002 in Voorschoten. Het programma is al bekend maar nog niet in elektronische vorm beschikbaar voor de Nieuwsbrief. Dat komt zeker nog. Reserveer maar vast!

| Naar boven |

Uit Voorschoten
Lieve basismensen,
Namens alle Aula-mensen te Voorschoten wil ik iedereen bedanken voor de gelukwensen met ons 20-jarig bestaan. Dit hebben wij gevierd op 7 Oktober j.l. met Aulaleden, vrienden en vriendinnen en met vertegenwoordigers/sters uit allerlei organisaties in Voorschoten. Het was een drukte tijdens de viering en de receptie. Wij kijken vol vreugde terug op deze dag. In 2002 zullen wij nog een weekend samen beleven en terugzien op 20 jaar samen op weg zijn. Ook de toekomst zal zeker besproken worden.

Bovendien is onze gemeenschap heel verheugd met de voortgang van de BBN en langs deze weg bedanken wij iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. De Basisdag in 2002 zal ook in ons dorp gehouden worden en ook daar verheugen wij ons op. Voor iedereen lieve groeten en tot ziens.
Norga Simons

| Naar boven |

De Basislektuurdienst-prijs
Hieronder volgt de tekst van de toespraak van Ko Bordens, voorzitter van de Basislectuurdienst, die hij op 3 november 2001 hield ter gelegenheid van de uitreiking van de prijs van de Basislektuurdienst. Als het ware terloops deelde hij mee wie de prijs gewonnen heeft.

" Toen wij op 29 mei, twee jaar geleden in Roermond, voor de eerste keer de Basislektuurdienst-prijs, ter beschikking stelden aan de Basisbeweging Nederland, brachten we nog eens onze motieven naar voren om een Basislektuurdienst in het leven te roepen. Ik citeer:

" Geen beweging kan zonder bezinning. Het denken ordent en richt de beweging. Historisch inzicht, wetenschappelijk onderzoek, nieuwsverspreiding, poezie en verhalen, het gaat allemaal middels het geschreven, gedrukte, elektronische, gesproken, gezongen woord. De Basisbeweging, die zich inlijft bij de bevrijdingsbeweging in de wereld, zal dus zeer gebaat zijn bij scholing, overdracht van kennis, informatie en communicatie.

De Basislektuurdienst wilde en wil daar nog steeds een bijdrage aan leveren.

" Sinds 1980 - ja, we zijn dit jaar 21 geworden - geven we daar vorm aan in het propageren en verspreiden van kritische literatuur, aan het mogelijk maken van uitgaven, die elders niet marktconform blijken, aan het stimuleren van vorming, bezinning en kritische reflectie.

Met veel vrijwillige menskracht, ik roep hier nog even de namen van Jaap en Nies Swart in herinnering, negentigjarigen!, van Leeuwarden tot Roermond, hebben we hier jaren aan gewerkt en ons een basis verschaft, die ons in staat stelt een echte uitgever te worden.

Letterlijk dus.
" De laatste twee jaren leverden we bijdragen aan het opzetten van een bibliotheek in de sloppenwijken van Managua. Helpen we financieel bij het opbouwen van een Arabische bibliotheek in Israel, verlenen we een studiebeurs voor het project van de vrienden van Nazareth, van de basisgroep Tilburg, verschaffen we leermiddelen ten behoeve van verpleegkundigen in Afrikaanse landen, maar ook hadden we een bijdrage voor een uitgave van de brochure "Vieren aan de basis" van de Basisbeweging zelf.

" Ook al zijn we niet meer zo aktief als voorheen, we willen werk blijven maken van onze inspiratie. Inspireren en stimuleren zijn streepjescodes die ons prikkelen. Vandaar die Basislektuurprijs. Geen wedloop van grootmachten, geen gevestigde namen of gelopen parcoursen, maar gewoon een blaas in een smeulend vuur, een licht op de kandelaar, een aai over een bol. Even stil staan bij, moment van inkeer, gevoel tonen, verwijlen, ja zeggen, en dank je, om dan weer verder te gaan, in beweging te blijven, de basis in beweging, rusteloos ten einde.

" Wat wij geven is geen prijs, laat staan een prijskaartje, maar een prijzen van hen die ons voorgingen. Die voor ons uittrokken, ons meesleurden, in woord en daad. Voorgangers, letterlijk. Ook dit jaar trokken weer velen ons voorbij.

" Nou ja, negen inzendingen, van diverse aard.

" Schitterend, ontroerend, gedurfd, creatief en heel gewoon, zomaar, zonder franje en kwetsbaar. Maar één voorbijganger raakte ons in het hart.

" Het is niet een eenling, maar een groep, een groepje, een kleine meute, oproerkraaiers, krantenlezers, maar ze hebben een kompas. Een instrument dat wekelijks hun gevoelens registreert in vieringen, waarmee ze kracht opdoen om richting te geven aan hun eigen dagen. Maar ook voor onze dagen, van hoop en verdriet, oorlog en vrede. Want inderdaad, de Basisgroep Het Kompas, verschafte ons vele jaren inkijk en doorzicht.

Laatstelijk en helaas voor het laatst met het boek: Het Verhaal van Mededogen.
Een serie diensten van deze oecumenische basisgroep, het Kompas, rondom het evangelie van Marcus.

" Op de hoek van de Haarlemmerdijk, die jonge gemeente, hoe middelbaar en grijs van jaren ook, die zegt: we gaan verder in dat voetspoor, kiezend in woorden en daden voor humaniteit tegen alle onmenselijkheid in, voor breken en delen. Het pand is intussen leeg en verlaten. Maar ze leven minstens voort in de verhalen die ze ons nalieten. Bron van inspiratie.

" Om het met één van die voorgangers te zingen:
    Ga mee met ons
    Wie zijn wij zonder U?
    Een mens gaat dood
    aan enkel toen en nu.
    Licht op in ons
    wees vuur en vlam van hoop,
    houdt steeds in ons
    de toekomstmens ten doop.

" Wij prijzen jullie om deze dierbare erfenis."

| Naar boven |

De Raad van Kerken
De Raad van Kerken is een nieuw seizoen ingegaan met een nieuwe samenstelling, een nieuwe structuur en een nieuw programma. Het meeste zal aan de leden van de Basisbeweging voorbijgegaan zijn. Maar toch is het belangrijk dat wij als Basisbeweging in het geheel van de oecumene een plaatsje hebben en een bijdrage leveren aan de oecumene als kerkvernieuwing en als hoop voor de wereld.
De BBN participeert op verschillende posities in de Raad.

De Raadsvergadering. Daar worden besluiten genomen en aanbevelingen geformuleerd voor de kerken. Onze vertegenwoordiger in de Raad is Albert Bosma.

De Beraadsgroepen.
a. Geloven en Kerkelijke Gemeenschap: vertegenwoordiger
    José Höhne-Sparborn
b. Interreligieuze ontmoeting: vertegenwoordiger Jan Bosman
c. Gerechtigheid en Duurzaamheid: vertegenwoordiger Paul van der Harst
d. Ethische Vragen: vertegenwoordiger Wies Stael-Merkx

De Projectgroepen. Alleen in de projectgroep "Geweld niet Gewild" zit een vertegenwoordiger van de BBN en dat is Wies Stael-Merkx. In de andere projectgoepen hebben we geen vertegenwoordiger.

Het lijkt ons goed toe via de Nieuwsbrief van de BBN regelmatig informatie te geven over wat er binnen de Raad van Kerken gebeurt en over de thema's waar men mee bezig is. Immers de Basisbeweging kent een sterk engagement op punten als maatschappelijke vernieuwing en kritisch denken. Het ligt dan ook voor de hand dat de basisgroepen met die thema's bezig zijn, of willen zijn. Wij, vertegenwoordigers van de de BBN, willen graag niet alleen inbrengen wat we zelf vinden, maar ook wat er in de Basis leeft en gedacht wordt

We moeten een mogelijkheid ontwikkelen om de discussie over aan de orde zijnde zaken onderling uit te wisselen, zodat iedereen op de hoogte is van wat er speelt en mee kan denken. In het kort nu iets over de opdracht die aan de verschillende Beraadsgroepen is gegeven.

1. Beraadsgroep Geloven en Kerkelijke gemeenschap
Dit is vooral een theologische studiegroep die op zoek wil gaan naar processen van eenheid van de kerken. Door bestudering van visies op kerk, ambt en Jezus, wil men proberen te zoeken naar verschillen en overeenkomsten in denken en belijden. Zo kunnen kerken meer begrip voor elkaar krijgen en mogelijk verschillen erkennen als legitiem.

Zelf had ik graag gezien, dat aandacht besteed zou worden aan de grote vragen waar de kerken voor staan in de samenleving van vandaag en de vraag naar de positie van het christendom in de moderne samenleving. Men vindt echter dat dat meer de taak is van de Beraadsgroep 'Missionair Presentie'. Maar in die Beraadsgroep hebben wij geen mensen zitten.

2. Beraadsgroep Interreligieuze Ontmoeting
Haar taak is bezinning op de interreligieuze dialoog en de consequenties voor de eigen identiteit van de christelijke kerken. Ook wil men zoeken naar mogelijkheden voor de oprichting van een platvorm van religie en levensbeschouwing.

3. Beraadsgroep Gerechtigheid en Duurzaamheid
Deze zal zich in eerste instantie bezig houden met de effecten van de globalisering voor maatschappij en economie.

4. Beraadsgroep Ethische Vragen
Welke waarde willen wij als christenen inbrengen in het maatschappelijk debat.
Daarbij gaat het dan o.a. over nieuwe medische en technologische ontwikkelingen, over communicatie middelen, maar ook over de problemen in de agrarische sector en de voedingsindustrie.

5. In de Beraadsgroep Vieringen en Missionaire presentie hebben wij - zoals gezegd - geen vertegenwoordigers. Dat is jammer. Het zou goed zijn te bekijken of er in die groepen mensen zitten uit bevriende organisaties die ons op de hoogte kunnen houden, zodat wij via hen kunnen meedenken.

Naast Beraadsgroepen zijn er Projectgroepen. Het zijn er zeven:
1. Studie betreffende een rechtvaardig financieel stelsel
2. Vluchtelingen: asielbeleid t.a.v. uitgeprocedeerden
3. Migrantenweek (in november)
4. Kerk en Milieu
5. Geweld-niet-gewild
6. Gebedsweek voor de eenheid van de kerken (in januari)
7. Raad van Kerken en de locale oecumene

De samenstelling bestaat vooral uit deskundigen. Wij als Basisbeweging hebben - behalve in de projectgroep Geweld-niet-gewild (Wies Stael-Merkx) - geen vertegenwoordigers. Dat is eigenlijk wel jammer, omdat daar juist de acties worden voorbereid.
Hoe wij dan betrokken kunnen zijn bij deze thema's is dan de vraag. Natuurlijk komen de resultaten en plannen in de Raad aan de orde. Maar dat is dan ook de enige manier om kennis van hun activiteiten te krijgen. Ik heb gevraagd of de projectgroepen een adres hebben, zodat je vragen en opmerkingen ergens kwijt kunt. (zo heb ik dat destijds ook gedaan toen het ging over het rapport mensenrechten).

We zoeken nog naar een vorm om met elkaar te communiceren over belangrijke zaken waar Basisgroepen mee bezig zijn. Van onze kant zullen we in de toekomst regelmatig verslag doen in de Nieuwsbrief. Maar er moet ook een vorm zijn, waardoor we met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Misschien is een website een mogelijkheid. In het kader van een nieuwe opzet van de Basisbeweging wordt hier over nagedacht. Steeds is er sprake geweest van een "Netwerk". En hoe functioneert dat het beste? Natuurlijk ook via de Nieuwsbrief, maar via Internet zijn er meer mogelijkheden. Maar willen we dat? Wij van de projectgroep- RvK willen graag met groepen en leden van groepen contact hebben over wat de oecumene beweegt en gaande houdt!
Albert Bosma

| Naar boven |

Colofon
Deze Nieuwsbrief is gemaakt door het bestuur van de Basisbeweging Nederland.
Hij is bedoeld om op grote schaal electronisch te worden verspreid en mag dus onbeperkt gekopieërd worden.
De Nieuwsbrief komt uit op onregelmatige tijden, afhankelijk van de hoeveelheid nieuws en de beschikbare tijd van de samenstellers.

De Nieuwsbrief wordt per E-mail verstuurd aan personen van basisgroepen die zich daarvoor hebben aangemeld. Leden van basisgroepen die voor zichzelf of hun basisgroep een electronische Nieuwsbrief willen ontvangen kunnen zich daartoe aanmelden bij het secretariaat (zie onder) of bij Peter Bos van de Basisgroep Drachten: pfgbos@chello.nl die meewerkt aan het opzetten van het Basisnetwerk.

De Nieuwsbrief wordt per post verstuurd naar Basisgroepen, redacties van Basisbladen en donateurs van de Basisbeweging.

Berichten voor de Nieuwsbrief kunnen worden gezonden aan:
Secretariaat Basisbeweging Nederland, Postbus 19170, 3501 DD Utrecht
of per E-mail: basis@antenna.nl of naar: h.nederbragt@vet.uu.nl

 
 
| Naar boven | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |
 
 
 
 

| © copyright BBN, Utrecht | basis@antenna.nl | FV 2001-12-10 |