BBN / Basisbeweging Nederland

 
 
 
  | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |  
     
 

BBN Nieuwsbrief nr. 2 - 3 november 2002

 

Inhoud

 
 
-  Nieuws van de projectgroep Beraad BBN
Vertegenwoordig(st)ers in RVK, IKV en DISK.
Berichten uit Zwolle
Deze bijdrage ontvingen wij reeds begin oktober, maar vanwege het feit dat wij toen nog niet technisch klaar waren om de nieuwsbrief te verzenden konden wij dit bericht niet versturen
- Hetzelfde geldt ook voor de bijdrage van Albert Bosma:
Charta Oecumenica
 
 



Nieuws van de projectgroep: Beraad BBN
vertegenwoordig(st)ers in Raad van Kerken, IKV en Disk.

Beste mensen,

Volgens afspraak met de projectgroep en de BBN stuur ik een kort verslag van de bespreking van 9/10 naar de redactie van de Nieuwsbrief. Willen jullie deze doorzenden naar de abonnees van de BBN nieuwsbrief?
Met dank en vriendelijke groeten,
Jan Bosman

Beraadsgroepen op gang -
IKV doet niet mee met brief RvK inzake Irak

Op 9 oktober 2002 was in het kantoor van OIKOS te Utrecht de projectgroep bijeen voor uitwisseling van informatie. De Projectgroep (Pg) bestaat uit personen, die "de basis vertegenwoordigen" in landelijke organen van de Raad van Kerken en het IKV. Dit zijn momenteel: Albert Bosma(Raad van Kerken in Nederland, vrz. projectgroep), Jan Bosman (Beraadsgroep Interreligieuze Ontmoeting), Paul van der Harst(Beraadsgroep Gerechtigheid en Duurzaamheid), José Höhne Sparborth(Beraadsgroep Geloven en Kerkelijke Gemeenschap), Wies Stael-Merkx (Projectgroep Geweld Niet Gewild) en Beraadsgroep Ethische Vragen) en Cees van der Steen (IKV).

Als gast was aanwezig: Gijs den Boer van het Bestuur BBN.
Uit de kennismaking met Gijs den Boer kwam naar voren dat de BBN de signalen en ervaringen van de landelijke vertegenwoordigingen beter wil laten doorklinken in de BBN. Er komt voortaan altijd een verslag in de elektronische nieuwsbrief, waarvan dit de eerste is. Alle beraadsgroepen en projectgroepen van de Raad van Kerken zijn na zo'n anderhalf jaar inwerken inmiddels aardig op gang gekomen.

Projectgroep Geweld Niet Gewenst
De Projectgroep Geweld Niet Gewild is een zeer actieve groep. Gebleken is dat vele groepen en kerken met dit onderwerp bezig zijn. Geweld op straat en in het gezin hebben prioriteit. Er zijn regionale bijeenkomsten georganiseerd, waarvan de eerste 2 al hebben plaatsgehad in Meppel en Ede. Er wordt gewerkt aan een vertaling van een brochure van de Wereldraad van Kerken over dit onderwerp. Via de website www.raadvankerken.nl is binnenkort een site met informatie over dit project.

Beraadsgroep Interreligieuze Ontmoeting
De Beraadsgroep Interreligieuze Ontmoeting heeft de laatste hand gelegd aan een brochure over samen vieren met mensen van andere religies. Een nieuwe uitdaging is het voorbereiden van een brochure over dialoog en christologie. Hoe houd je Jezus overeind in dialoog met anderen, of is Jezus juist de aanzet tot dialoog?

Beraadsgroep Ethische Vragen
De Beraadsgroep Ethische Vragen bespreekt het thema tolerantie. Eerst hebben de leden van de beraadsgroep in eigen kring rondgekeken Hoe ziet en beoefent men tolerantie in de diverse kerken? Er wordt n.a.v. studie van kerkelijke documenten een rapport aan de Raad van Kerken aangeboden, die wellicht later tot een brochure of studiedag zal leiden.

Beraadsgroep Geloven en Kerkelijke Gemeenschap
In de Beraadsgroep Geloven en Kerkelijke Gemeenschap is het thema "ambt" behandeld, wat heeft geleid tot een advies voor de landelijke RvK. Er wordt nagedacht over een nieuw thema.

Beraadsgroep Gerechtigheid en Duurzaamheid
De Beraadsgroep Gerechtigheid en Duurzaamheid is betrokken geweest bij "economy in the service of life", een internationale ontmoeting over duurzaamheid geweest. Het verslag daarvan is op te vragen bij OIKOS. Paul miste daar de dynamiek. Het lijkt op een reizend vergadercircus. De beraadsgroep heeft tevens een 2e conceptversie gemaakt van een nota over migratie naar Nederland. Er is meer rekening gehouden met de grenzen van de opnamecapaciteit van Nederland voor migranten en vluchtelingen, waarvoor ook de kerken lang garant hebben gestaan. Een van de grote vraagstukken van onze tijd. Profetisch spreken en diaconaal handelen kan wel eens in tegenspraak zijn met elkaar, ontdek je wanneer je je bezint op de taak van de kerk bij de aandacht voor dit vraagstuk. Wordt vervolgd.
Het IKV. Cees heeft een brief aan de BBN geschreven, over wat de BBN zal doen bij een inval in Irak. Deze brief zal naar alle BBN-leden worden verzonden. Inmiddels lag er al brief van de Raad van Kerken aan de minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer. Helaas zal het IKV de brief niet medeondertekenen.
Cees houdt in aanvulling op zijn rapportage een warm pleidooi voor gezamenlijke vredesinitiatieven van christenen, moslims en joden. In Wijk aan Zee zijn daar goede ervaringen mee. Op 14 november wordt het Vredeshuis aldaar geopend met een feest der ontmoeting.

Verzoening van culturen
In de Raad van Kerken tenslotte is aandacht besteed aan het thema van de Vredesweek "Verzoening van culturen" (bijbehorende brochure is bij Pax Christi op te vragen). Vervolgens heeft de RvK richting premier Balkenende gereageerd op het normen en waarden reveil.
Charta Oecumenica: in het vervolg op het Charta Oecumenica heeft het Europese Samenwerkingsverband van Protestantse Kerken (CEC) een notitie geschreven tbv een consultatie in Trondheim, Noorwegen. Het praatstuk dat hiervoor was opgesteld bleek weinig inspirerend. Er is contact geweest met de Arme Kant van Nederland; deze organisatie vraagt om meer betrokkenheid van de kerken bij hun campagnes en doelstellingen.
Actueel is de brief van de RvK aan De Hoop Scheffer inzake een beroep op de VS inzake een dreigende aanval op Irak. Deze is inmiddels breed onder de aandacht gebracht.

Deel signalen, vragen, ervaringen
De leden van de "projectgroep" worden graag gevoed met signalen, vragen en ervaringen van de basis op hun werkterreinen.
Hun e-mailadressen zijn:
Albert Bosma: albert.bosma@hetnet.nl
Jan Bosman: reebos@xs4all.nl
Paul van der Harst: p.vanderharst@wanadoo.nl
José Höhne Sparborth: hohnergie@zonnet.nl
Cees van der Steen: c.vandersteen@planet.nl



Berichten uit Zwolle
Door Jan Bosman

In september hebben we een bezinningsdag gehad. Ons, nogal zwaarwichtig, jaarthema is "maatschappelijke verantwoordelijkheid vanuit levensbeschouwelijk perspectief". Een aspect daarvan, het oppikken van signalen, is op deze dag aan de orde geweest.

Tijdens de viering 's morgens hebben we ons gericht op het zien: zien in het O.T. en N.T., in onze eigen omgeving en het zien door de ogen van een columnist en een schrijver.
's Middags zijn wij erop doorgegaan met de vragen: hoe kijken we, wat zien we om ons heen en wat zegt dat over onze manier van kijken naar de samenleving en onze opstelling daarin.

We zijn in groepjes uiteen gegaan, de eerste keer om een artikel op waarde-oordelen te analyseren, de tweede keer om met elkaar uit te wisselen wat we zoal om ons heen zien. Onderwerpen waren: wat zie je in je vrije tijd/vrijwilligerswerk; in je werk;op straat. Het was vaak heel verrassend. Met zo'n 18 mensen zijn we hier druk mee bezig geweest.

Hiermee samenhangend: het Podium van Kerken in Zwolle en de Werkgroep Welzijn en Levensbeschouwing (een groep die te vergelijken is met De Arme Kant; mensen van De Werkplaats zijn actief erin) organiseert samen met de burgerlijke gemeente eind november een Sociale Conferentie.

In het kader van het Grote Steden Beleid (ook Zwolle hoort daar nu bij…) zullen geloofsgemeenschappen en levensbeschouwelijke organisaties de gemeente vertellen welke signalen zij opvangen van knelpunten in het sociale beleid. Leerpunt zal ook zijn hoe we die signalen op het spoor zijn gekomen of komen.

Vanuit De Werkplaats zullen we onze bijdrage leveren met onze bevindingen van de bezinningsdag
Ali Scholing en Ans Weiland.


Charta Oecumenica
Door Albert Bosma,
namens de projectgroep Beraad BBN vertegenwoordig(st)ers in RVK, IKV en DISK


Bijgaand zenden wij de Basisgroepen de definitieve tekst van de Chatra oecumenica. De Charta is een soort Handvest van de Europese Kerken ten aanzien van samenwerking, oecumene en hun wens een bijdrage te leveren aan de eenwording van Europa en haar een "ziel" te geven.

Eerste voorzet
De Kerken willen graag participeren in de maatschappelijke discussie over problemen die Europa kent en de weg die nog te gegaan moet worden naar een socialer, duurzamer, veiliger en rechtvaardiger Europa.
De Charta is een eerste voorzet. De Kerken zeggen hierin vooral iets over zichzelf en hun betrokken zijn op elkaar. Ze willen zich zelf ook verplichten niet langs elkaar heen te werken, maar met een gezamenlijk gezicht naar buiten te treden als het gaat om de grote vragen van deze tijd.
Als Basisbeweging kunnen en willen wij aan deze discussie een bijdrage leveren. We zijn gewend stelling te nemen, waar dat nodig is en we willen dat nu ook doen als het gaat om Europa. De Charta - als jullie die lezen - zal voor velen niet ver genoeg gaan. Wij stellen ons van de oecumene meer voor en zouden liever snellere stappen zien. Wij zijn wat dat betreft veel opener en ook veel kritischer naar elkaar en naar anderen. Wij willen op onze standpunten aangesproken worden en willen een open discussie over heikele zaken. Maar dat kan lang niet overal. Zeker niet als er theologische kanten aanzitten en vastliggende principes worden aangetast.
Toch is het belangrijk in deze zaak in te stappen. Op landelijk niveau doen wij dat binnen de Raad van Kerken, maar ook op plaatselijk niveau is dit zinvol.

Toetsing van de eigen oecumenische gezindheid en praxis
Vele Basisgroepen hebben relaties met andere Kerken, al dan niet binnen de plaatselijke Raad van Kerken. Het gaat er ons niet direct om de Charta breeduit te bespreken (hoewel dat natuurlijk best een goede zaak kan zijn), maar vooral is het de bedoeling om de eigen oecumenische gezindheid en praxis door te lichten en te toetsen. Dat kan een heel boeiend proces zijn, waardoor je gemakkelijker bereid bent open te staan voor elkaar, ruimte te geven en meer bereid te zijn samen iets te doen.m.n als het gaat om vluchtelingen werk, armoede bestrijding, stellingname tav geweld enz.
We sturen de Charta aan de groepen toe met het verzoek er iets mee te doen. We willen ook best graag weten wat jullie er mee kunnen en wat voor het effect het een en ander heeft.
Een handleiding bij het gesprek zou kunnen zijn de bijdrage die Bas Plaisier- scriba van de SOW-kerken- in Oecumenisch Bulletin van maart 2002 leverde.
Ook interessant voor de discussie is het artikel van de groep 'Oecumenische Polderkring' in Oecumenisch Bulletin van dec. 2001 onder de titel: 'Gemeenschap verplicht'. Mogelijk kunnen we in een Raadsvergadering over deze zaken nog eens met elkaar in gesprek gaan.

De Charta is ook te vinden op internet: www.raadvankerken.nl.

 
 
| Naar boven | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |
 
 
 
 

| © copyright BBN, Utrecht | basis@antenna.n | FV 2002-11-06 |