BBN / Basisbeweging Nederland

 
 
 
  | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |  
     
 

BBN Nieuwsbrief nr. 3 - 30 januari 2003

In deze nieuwsbrief vindt u hieronder een oproep van Cees van der Steen, onze BBN vertegenwoordiger bij het IKV.
Verder twee berichten van Yosé Höhne-Sparborth en een van Cees van der Steen:
1. IRAK en 15 februari a.s. - Yosé Höhne-Sparborth
2. Burgerinspectie Volkel - Yosé Höhne-Sparborth
3. Ruimte voor ontmoeting en dialoog - Cees van der Steen
   (dit is een gewijzigde versie -zie nieuwsbrief nr 2, 2003- die wij van Cees
    van der Steen ontvingen na zijn gesprekken bij het IKV)


IRAK en 15 februari a.s.
De weerstand tegen de oorlog in Irak groeit. Wereldwijd, maar uiteindelijk nu ook in Nederland. Echt, Nederland loopt achter in deze, en dat komt door haar politici en media.
Maar nu, sinds een paar weken, beginnen de media te merken dat ze geen abonnees verliezen door tegen die oorlog te pleiten. Dat kan ons helpen te mobiliseren.

Op 15 februari wordt er in heel de EU en in de VS gedemonstreerd, en nog wat plekken ter werelds. Tegen die oorlog. In Nederland roept het Platform tegen de nieuwe oorlog op, en Pax Christi gaat ditmaal waarschijnlijk mee. Op 13.00 uur een manifestatie op de Dam in Amsterdam, daarna een mars door de stad. En 's avonds zal er voor jongeren een feest zijn in Paradiso: dansen voor de vrede.

Ook het Platform van Irakese organisaties in Nederland doet mee.
De Raad van Kerken is een delegatie aan het zenden naar Irak, die zijn dan net terug en zullen op de Dam kort verslag doen.
De Amerikaanse vredesgroepen zijn al maanden keihard aan het werk om Bush tegen te houden. Ze hebben er onze steun keihard bij nodig. En wij moeten dus Balkenende tegen houden in zijn enthousiasme om Bush te steunen.

Ter animatie een paar achtergrondgegevens die je weinig hoort:

-   de Arabische landen zijn hard aan het werk om de ballingschap-optie kans te geven.
-   Eigenlijk is er een oorlog gaande tussen VS en VN waarbij nu Irak de speelbal is.
-   VN - hoofdverantwoordelijken van de programmas rond Irak geven aldoor informaties om die oorlog en het embargo te doen stoppen (om humanitaire rampen te stoppen en te voorkomen) en worden niet gehoord in New York, omdat de VS - lui het niet willen horen.
-   Er gaan vermoedens, dat Bush dit grote vertoon nodig heeft om de aandacht af te leiden van Afghanistan, waar het helemaal niet zo goed gaat.

Ik ben 6 weken geleden in Irak geweest. We hebben er ook met VN mensen gesproken. Ik ben sindsdien geschokt door het besef hoe onverantwoord een Internationale gemeenschap bezig is, die heftige programma';s aan een volk oplegt en de alarmerende signalen van haar eigen ambtenaren dan systematisch negeert.
Daarom zal ik op 15 februari in Amsterdam zijn, en ik hoop dat er velen zullen zijn.

Yosé Höhne-Sparborth

2. Burgerinspectie Volkel
Zaterdag 18 januari waren we met bijna 400 mensen op vliegbasis Volkel.
107 van ons wisten de basis op te komen en werden gearresteerd... proces verbaal...., dagvaarding. Ik moet op 4 juni voor de rechter in Den Bosch verschijnen, alwaar ik een verklaring mag afleggen.

Anders dan kranten meldden, konden we gewoon het terrein oplopen omdat iemand van ons een sleutel had van het hangslot waarmee een zijhek dicht zat. De soldaten voelden zich overlopen door ons. Het apparaat was bloednerveus door de ongeveer 90 burgers die zich over het terrein wisten te verspreiden. Het heeft, door gebrek aan personeel ( marechaussee moest uit Eindhoven komen) twee uur geduurd, voor ze ons weer bijeen hadden en met de procesverbalen konden beginnen.

Toen ik tegen iemand opperde: Als we terroristen waren geweest, met ieder dynamietstaven bij zich, dan hadden jullie wel een probleem gehad, gaf hij mij volmondig gelijk: "Uiteindelijk is het niet te beschermen." En te bedenken dat HET gaat om kernwapens! Hoezo meer blauw op straat ?
Overigens had ik met diverse marechausees heel goede gesprekken in de zeven uur die het duurde tot ik weer vrij was.

Voorgeschiedenis
december schreven we een brief aan de VS - ambassade, waarin verzocht werd openheid te geven over de massavernietigingswapens die op Nederlands grondgebied liggen. En dat we 3 januari uiterlijk antwoord wilden.

3 Januari waren we met 25 mensen bij de VS ambassade in Den Haag, om het antwoord te halen. Kregen we niet. We meldden toen, dat we op 18 februari Volkel zouden komen inspecteren, of ze dan de deuren wilden openen.

Dat deden ze dus niet, maar er was wel veel politie tegen ons op de been. Maar... niet genoeg soldaten dus.

Woensdag 22 januari was er een studiedag van oversten van orden en congregaties, 100 personen. Toen ik over Volkel meldde dat we met 107 het terrein op hadden weten te komen, volgde er applaus. Dus achteraf voelde ik me gezonden door hen bij deze daad. Dat gaf een goed gevoel.

Yosé Höhne-Sparborth


Brief aan Basisbeweging Nederland
Is er Ruimte voor Ontmoeting en Dialoog,
een vraag van de Basisbeweging Nederland
door: Cees van der Steen (21/01/2003)

In een brief van 2 november 2001 die in eerste instantie aan de oecumenische basisgemeenten was gericht, verwoordde ik een informeel uitgangspunt van de basisbeweging om te blijven zoeken naar die bereidheid bij ons zelf en bij de ander die vrede en verzoening wil.

Het betreft hier ook de vredesgroeperingen zelf zoals het IKV en Pax Christi en het ‘Platform tegen de ‘nieuwe oorlog’, de NVMP en andere beroepsgroepen voor de vrede, als het gaat om standpuntbepaling aangaande de almachtige houding van Amerika en om het lot van het Irakese volk.

Losse reacties vanuit de basisbeweging Nederland na een oproep (26/10/2002)
tot nadere standpuntbepaling inzake een mogelijke inval van Amerika in Irak

Het meest duidelijke standpunt had de heer J. Borghardt van de basisgroep Emmen in zijn brief aan het bestuur van het IKV:
“Dat u bewogen bent over de afschuwelijke onderdrukking van zijn volk door Saddam Hussein deelt u natuurlijk met alle IKV-ers. Maar, dat u (Mient Jan Faber) van mening bent met behulp van Amerika een verandering van regime te kunnen bewerkstelligen, is mij een raadsel, ook na lezing van uw brief.

U zegt: als het in het kader van de VN gebeurt, wel. Maar is het dan niet zo, dat Amerika uitsluitend eigen belangen en macht najaagt ? Dat is geen boosaardig vooroordeel. Het hoort ook bij de politiek, min of meer, van elk land. Maar Amerika is het machtigste land ter wereld, dat bij monde van Bush één en andermaal proklameert, dat de prioriteit niet ligt bij mensenrechten of bij het milieu, maar bij het profijt van Amerika.

Amerika heeft altijd in dat verband de V.N.als een blok aan het been voor eigen doeleinden beschouwd, zeker de republikeinen onder hen. De eerste grote brutale rede van Bush voor de algemene vergadering van de V.N. bevestigde dat duidelijk. Het klonk als chantage.
En zo’n land vindt het IKV geschikt om namens de VN democratie en rechtvaardige verhoudingen te brengen in Irak? Amerika die altijd en overal dictaturen de hand boven het hoofd gehouden heeft en zelfs bevorderd heeft, als dat in hun economische en machtsstructurele kraam te pas kwam.”


De heer Borghardt vraagt het IKV dringend:
“IKV, blijf herkenbaar ! Wordt geen handlanger van geweldenaars, of ze nu arabisch of westers zijn. Laat u niet inkapselen in een luguber machtsspel. Blijf uw positieve werk doen door mensen uit , al of niet voorheen, vijandige kampen met elkaar in gesprek te brengen en te houden.”
(Jan Borghardt is een IKV-er die met het vredeswerk meeleeft vanaf het eerste uur.)
- Het IKV is op dit punt nog niet herkenbaar.

Enkele andere reacties:
Werkhofgemeenschap
De Werkhofgemeenschap uit Werkhoven pleit bij monde van de heer Sturkenboom voor een centrale rol van de VN in alle akties rond Irak.
"Wij in Nederland moeten ons niet lenen voor een aanval van Amerika op Irak in het kader van machtsbelangen over de Irakese oliebronnen".
(Jan Hulsegge uit Heeten).

KGIJ
Joke Westerhof van de Kritische Gemeente IJmond uit zich in een brief ook over haar verontrusting over het gebrek aan het recht op bescherming van het Irakese volk.
Het Vredesplatform IJmond, de Raad van Kerken Beverwijk, de werkgroep moslims en christenen en de Kritische Gemeente IJmond maken, evenals andere stiltekringen in Nederland, deze verontrusting zichtbaar, door één keer in de maand gedurende een half uur voor iedereen in de grote winkelstraat in Beverwijk in een stiltekring te gaan staan.

Zij willen vanuit hun verontrusting een signaal afgeven. De continuïteit van opkomst laat zien, dat deze verontrusting eerder toeneemt dan afneemt.
Aan de basis in de IJmond wordt die ongerustheid tussen IKV-leden en niet IKV-leden( ook diegenen die zich verbonden voelen met het ‘Platform tegen een nieuwe oorlog’) met elkaar gedeeld.

Vredesplatform IJmond
Het Vredesplatform IJmond bestaat uit zeven personen. Ieder vertegenwoordigt niet alleen een bepaalde vredesgroep, maar ook een bepaalde denk- en ervaringswijze.
Het merendeel kan zich vinden in de gedachte, dat het een menselijke opdracht is op geweldloze wijze met anderen (en andere volken) om te gaan, wanneer er konflikten ontstaan en ruimte te laten voor andere manieren van denken, geloven en handelen. Wel kan ik zeggen, dat het andere beeld van een gevechtsklare (geloofs)gemeenschap omringd door zondige vijanden niet strookt met onze ideeën. (zie Elise Boulding in het juni-septembernummer 2002 Geweldloos Aktief) Wellicht, dat we hierin nog meer verschillen van sommige deelnemende kerken in de Raad van Kerken in Beverwijk dan van de Moslimgemeenschap, die in de werkgroep Moslims/Christenen vertegenwoordigd is.

Constructief contact
Het vredesplatform heeft met verschillende vredesgroepen in Nederland een constructief contact.
We moeten onderhandelen over de verschillen heen. Ook binnen het Vredeplatform moeten we ons bezinnen op de reikwijdte van een aktieve geweldloosheid in een steeds gewelddadiger lijkende wereld, waarin het bedreigen meer de overhand lijkt te krijgen dan het geduldiger onderhandelen.
De werkelijke bedreiging voor de wereldvrede en voor onze veiligheid vloeit voort uit het Amerikaanse nucleaire beleid, dat expliciet de mogelijkheid openlaat voor de VS om zelf een kernoorlog te beginnen en daarmee de hele wereld aanmoedigt om kernwapens aan te schaffen. Vooral na het aantreden van de regering Bush is niet meer onderhandeld met Noord-Korea, maar vooral gedreigd. (Karel Koster in Trouw van 16/1/2003)

Pleidooi tegen een nieuwe oorlog
Vanuit de Basisbeweging in Nederland pleit ik als waarnemer bij het IKV en als lid van de ‘Kerk en Vrede’ die nauw gelieerd is met genoemd platform tegen een nieuwe oorlog voor ‘Ruimte voor dialoog’, waarin de bereidheid om in alle openheid en eerlijkheid de verschillen in ervaring, in standpunt en visie naar voren te brengen, aanwezig is.

Gaat het om de strijd, om de worsteling om de macht; kortom om machtsdenken en om machtsbelangen ? Of gaat het om de strijd voor een andere cultuur, een cultuur van vrede en geweldloosheid, een cultuur van permanente vredeseducatie?

Noden van het Irakese volk
En ook gaat het om de noden van het Irakese volk, dat onder het embargo van de V.N. onder steeds erbarmerlijker omstandigheden leeft, hetgeen van een ander belang is ? Hierbij gaat het o.a. om het gebrek aan voedsel, aan schoon water, aan voldoende voorzieningen in de gezondheidszorg en om publieke veiligheid.
En het gaat om de naweeën van zo’n zogenaamde schone oorlog voor de militairen zelf die het slachtoffer worden van verarmd uranium. (Met Stille Trom van Marleen Teugels)

Wie zijn of worden hier de verdedigers van de mensenrechten en van de menselijke veiligheid. Terwijl traditionele inzichten over veiligheid zich richten op bescherming van territorium en het streven naar macht en nationale belangen geeft het nieuwe concept over vrede en veiligheid een breder beeld. Menselijke veiligheid bestaat in gemeenschappen (ook de wereldgemeenschap), waar alle mensen in staat zijn hun basisbehoeften te bevredigen op het gebied van huisvesting, voeding, deelname aan het gemeenschapsleven, gezondheidszorg, culturele expressie etc.

Vraag aan BBN
De vraag aan Basisbeweging Nederland is:
1. Bent u bereid om in alle openheid en eerlijkheid de verschillen in ervaring, in standpunt en visie aan de orde te stellen in ‘ontmoeting en dialoog’ met het IKV ?
2. Bent u voor het organiseren van een stiltekring aan de basis in uw woonplaats in
samenwerking met anderen ?

Graag uw reactie ter vergadering.

Met vriendelijke groet,
Cees van der Steen
Vertegenwoordiger namens de BBN in het IKV


Oproep
Cees van der Steen nodigt u (basisbewegers) uit om op zaterdag 15 februari a.s. voorafgaande aan de protestmanifestatie: 'stop de oorlog tegen Irak' op het plein voor de Singelkerk, Singel 452 een stiltekring te houden van 12.00 tot 12.30 uur.
Deze plek is te bereiken met tramlijn 1, 2 en 5; uitstappen halte bloemenmarkt op de Singel: 'Koningsplein'.

Met vriendelijke groeten,
Dette van den Boogaard
Irene van Beekum
Gijs den Boer
Verzending e-mail nieuwsbrief: Gonne Hulsegge

 
 
| Naar boven | Agenda | Overzicht Nieuwsbrieven | Informatiepagina BBN |
 
 
 
 

| © copyright BBN, Utrecht | basis@antenna.nl | FV 2003-02-14 |