Alet's bijdragen, dienst 31-5-1998

Thema: 31/5/98 Pinksteren

Lezingen

Inleiding
Pinksteren is een feest vol symboliek en verschillende betekenissen.

1.Oorspronkelijk was het een oogstfeest dat het einde van de Graanoogst en het begin van de fruitoogst markeerde.(Ex 34:22) Men herdacht tevens de eerste oogst in het beloofde land op de 50ste dag na Pesach. (Lev.23:9-17) Die eerste oogst werd geofferd uit dank voor God die hen had weggevoerd uit de slavernij.

2.Later werd het een feestdag waarop de wetgeving op de Sinai werd herdacht. Een feest van de verbondsvernieuwing. (Ex.19)

3.De profeet Joël (3:1-5) schreef dat één van de voortekenen die de 'dag van de Heer' zal aankondigen en inluiden het uitstorten van Gods geest is over iedereen, zonder onderscheid, mannen en vrouwen, ouderen en jongeren. Deze profetie komt terug in het christelijke Pinksterfeest.

4.Het Christelijke Pinksterfeest valt 50 dagen na Pasen.
Symbolisch misschien ook een oogstfeest. De leerlingen plukten de vruchten die op Pasen gezaaid waren.

Hoewel in het vierde evangelie, waar we vandaag uit lezen, Pasen en Pinksteren op één dag vallen. (het kan dus toch) De verbondenheid tussen Pasen en Pinsteren wordt daardoor alleen nog maar groter. Het is misschien ook een verbondsvernieuwing. Waarin vernieuwde communicatie opgang kwam.

Veel symbolen, de herkomst en betekenis van dit feest lopen door elkaar heen. Er zijn dan ook zoveel verschillende mogelijkheden om het pinksterfeest te interpreteren.
Een ieder probeert in zijn of haar woorden iets uit te leggen wat naar mijn mening niet in woorden te vatten is; de heilige Geest.
De symbolen kunnen niet in zijn geheel verwijzen naar de heilige Geest. Ze wordt erdoor deels voor ons ontsloten, onthuld, geopenbaard. Een stukje van de goddelijke werkelijkheid verschijnt hierdoor midden in onze zichtbare werkelijkheid.
Een symbool is draagster van vele betekenissen. En er is altijd een 'meer' dat boven het symbool zelf uitwijst, een overschot aan betekenis.
Zo kan een feest door verschillende mensen verschillend gevierd worden met ieder hun eigen symboliek om dat uit te drukken wat zo moeilijk te benoemen is in woorden.

En Pinksteren gaat over: elkaar verstaan. En dat zit 'm vaak niet in woorden of symbolen, misschien wel helemaal niet, dat komt recht uit het hart.

| Archief/Bijdragen | Alet's "Hoofdpagina" |


FV 31-5-1998 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl