Ans's bijdragen, dienst 27-9-1998

Lezingen:

Overweging

Amos treedt op tegen de situatie met heel scherpe woorden. Hij maakt duidelijk, dat God zulke toestanden niet ongestraft zal laten. Helaas vallen zijn uitspraken niet in goede aarde bij de politieke leiders. Einde verhaal!
Zijn uitspraken waren waarschijnlijk zo van belang, dat ze opgeschreven zijn. Misschien kunnen wij daar iets van opsteken! Luister dan toch, jullie zijn zo verkeerd bezig. Armen uitbuiten, weerlozen vernietigen. Wat denken jullie daarmee te bereiken? Alleen jezelf verrijken ten koste van die mensen.
Ik -die zoveel eeuwen later leef- verbaas me er steeds meer over, dat er niet zoveel veranderd is in het leven. Het verschil tussen rijken en armen blijft even groot, of wordt zelfs groter! Geen wonder dat er mensen zijn die het niet meer nemen en die zich dingen gaan toeëigenen waar ze naar onze maatstaven geen recht op hebben. En natuurlijk, als ze gepakt worden moeten ze daarvoor boeten. Is dat terecht en moet het recht zijn loop hebben? Welk recht ? Bisschop Muskens geeft aan, dat als je geen brood meer kunt kopen, mag je het wegnemen! Het heeft in elk geval zoveel stof doen opwaaien, dat de regering zich ermee is gaan bemoeien. Resultaat? Men praat erover ...

De laatste aanwijzingen aan Timoteus. Je moet de rijken op het hart drukken niet hoogmoedig te zijn en de hoop niet stellen op zoiets onzekers als rijkdom, maar op God. Wel doen en rijk worden door goede werken. Op die manier bouw je aan een veilige toekomst, een belegging zogezegd. Ik weet dat dat ook gebeurt. Dat er mensen zijn, die anderen laten mee genieten van hun rijkdom. En rijkdom is niet alleen bezit, maar ook kennis, wijsheid, milddadigheid. Niet de ander onderuit halen door harde woorden of de mond snoeren!

Jezus spreekt in gelijkenissen volgens het evangelie van Lucas. Over de rijke man en de arme Lazarus. De arme Lazarus krijgt een rijkelui's leven als beloning en die rijke man wordt gepijnigd! Waarom ? Zullen de armen onder ons beloond worden, omdat ze arm zijn? Na dit leven? En de rijken gestraft, omdat ze rijk zijn? Dat wil er bij mij niet in. Dat kan Gods bedoeling niet zijn!
Waarom ben ik in een gezin terecht gekomen met 9 kinderen, waar ik geen zeggenschap over had; en mijn vriendinnetje bij ouders die een banketbakkerij hadden, als enig kind? Die hadden het in mijn ogen stukken rijker dan ik Gelukkig waren het aardige mensen en kreeg ik wel eens een koekje; maar daar gaat het niet om. Als die rijke man de geschriften van Mozes en de Profeten had geëerbiedigd, dan was er niets aan de hand geweest; dan was hij wel opgenomen geweest. En die arme man heeft waarschijnlijk niet de kans gehad om iets anders te kunnen doen dan bedelen. Ik denk, dat je hand ophouden voor een aalmoes geen lolletje is. Nu zijn er instellingen en huizen om dak- en thuislozen op te vangen. Mits ze dan ook willen! Een mens is niet geboren om in een dwangbuis gestopt te worden. Vrijheid is een groot goed. Vrijheid om in een huis te wonen, vrijheid om te gaan zwerven over de wereld. In de praktijk komt er van echte vrijheid niet zoveel terecht. We moeten werken - veel en lang - en alles moet in zo kort mogelijke tijd voor elkaar zijn! Terwijl de ander zich suf solliciteert om maar te kunnen werken en dat lukt niet! Het verschil tussen armen en rijken blijft even groot of wordt zelfs groter. Niemand is echt gelukkig met de situatie. Wat moet er gebeuren om hierin evenwicht te krijgen? Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Maar recht op eten en leven hebben we allemaal. Niet een handje rijst per dag, maar ook niet overvolle borden met luxe hapjes. Je hoeft niet te zeggen "ik heb niets" want ook van niets kun je delen! Alleen al je gezelschap, aandacht, een woordje kan al voldoende zijn.

Bezit en rijkdom is geen garantie voor geluk. Geluk zit in je, liefde zit in je. En als je daarvan deelt zie je op zijn minste blije gezichten. God zal ons nooit beoordelen naar bezit en goederen. Dat doen de mensen wel. Maar hoe heb jij geleefd? En als het goed is krijgen we steeds weer een nieuwe kans om er wat van te maken, zodat God niet alleen hoeft te oordelen. Maar ons goedmoedig en lankmoedig bijstaat in al ons doen en laten!
Amen.

| Archief/Bijdragen | Ans's "Hoofdpagina" |

AM 7-12-1998 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl