Ans's bijdragen, dienst 6-12-1998

Lezingen:

Overweging

Vorige week heeft Mimi ons al voorgehouden, dat wij in een verwachtingsvolle periode zijn beland. We kunnen ons klaarmaken en opmaken, want straks is het zover. Als kind keek ik ook uit naar Kerstmis. Om half drie 's nachts mocht ik mee naar de nachtmis. We werden wakker gemaakt en -slaapdronken- extra dik aangekleed gingen wij met de ouderen van ons gezin mee. Mijn vader in zijn donkere kostuum met witte handschoenen - hij was immers collectant - , veel licht, veel liederen en: zeer koud!
Maar mooi, dat wij dat vonden. Het moet voor mijn moeder een hectische tijd tijd zijn geweest. Het huis was mooi; de kerststal stond op het dressoir met vier kaarsjes ervoor. Ook wij zagen er mooi uit. Maar als je me nu vraagt: Wat aten jullie? Dan moet ik het antwoord schuldig blijven, want het ging om het Kind en niet om de uitgebreide maaltijden. Alhoewel dat best mag. En het gaat ook nu nog om dat Kind; om de verwachting van het nieuwe leven. Het gaat bijvoorbeeld niet om nieuw leven van een mensenkind als bij Angela en Freek, waarvan ik zeker weet, dat het zeer belangrijk voor hen is.
Over dit nieuwe leven vertelt Jesaja al. Hij heeft het over de komst van een Vredevorst en een Vrederijk. Houdt moed, Hij zegt het zo mooi, wij zullen allen met elkaar in vrede leven. Ieder in zijn eigen hoedanigheid. De baby speelt bij het hol van een slang. De kleuter steekt zijn hand in het nest van een ader. Niemand zal iemand kwaad doen.
Het is echter in zo'n schril contrast met al wat er gebeurt in de wereld; in het groot en in het klein. Iedereen wil zo graag in vrede leven; men wil niemand kwaad doen. En wij zuchten allemaal om zoveel onbegrip. Er zijn zoveel mensen die niet willen zien en horen, dat een ander het goed bedoelt.

Paulus doet vandaag een dappere poging om aan te geven, hoe een christelijk leven geleefd moet worden. Dat spreekt voor zichzelf. Hij haalt Jesaja aan: Isaï zal een nakomeling krijgen, die opstaat om een volk te leiden.

Matteüs - zelf tolbeambte van beroep - wordt door de Heer geroepen tot apostel. Hij vertelt op zijn eigen wijze het verhaal van Jezus' leven en ook van Johannes de Doper. Deze Johannes, de leermeester en ook de vriend van Jezus, kondigt het Koninkrijk aan: "Mensen, begin een nieuw leven". Ook hij haalt Jesaja aan: "Hoort, iemand roept in de woestijn. Baan een weg voor de Heer. Zorgt dat Hij over rechte paden gaat. En Johannes doopt ieder die daar om vraagt, nou ja, ieder ?? Hij kijkt toch wel de mensen aan... Zoals de Farizeeërs en Sadduceeërs ... Hij laat ze even wat horen!
Begin een nieuw leven en laat door DADEN zien, dat het u ernst is. Dat is niet simpel. We zijn allen gelijk, we hebben allen ook gelijk. Ieder spreekt en handelt vanuit zijn of haar achtergrond; we hebben niet anders. Mijn jeugd bestond voornamelijk uit gezin en kerk. Zelfs gidsen, toneelspelen, 18-jarigen cursussen vonden plaats onder toezicht van de kerk. Dat vormt je toch. Gelukkig kreeg ik van huis uit mee tolerant te zijn voor andersdenkenden. En dat was goed en ging heel goed. Maar hoe groot moet tolerantie zijn naar anderen toe? Moet ik alles goed vinden, zodat ik mezelf kwijt raak? We zijn allemaal in afwachting van ?? Jesaja geeft ons ondanks de dreigende toon, hoop en vertrouwen. Het oude hoef je niet weg te gooien, want in het nieuwe testament wordt ook steeds weer "het oude" boven gehaald. Zij die vervuld zijn van de Heer, kunnen kracht en inzicht krijgen voor een goed bestuur. En ik weet, dat die kracht, die wijsheid en die kennis aanwezig is.
We krijgen de kans het goede naar boven te halen in ieder van ons. Mochten we de weg even kwijt zijn, kunnen we gezamenlijk DE weg inslaan. Zoals Mimi het vorige week zei: eerst zijn er geen wegen; maar ze ontstaan, als vele mensen in dezelfde richting lopen. En mocht er iemand afhaken, probeer zonder al teveel dwang haar of hem erbij te betrekken zodat ze weer mee te lopen. Natuurlijk hebben we geen van allen de wijsheid in pacht, maar dat neemt niet weg, dat we niemand aan zijn lot overlaten of buiten sluiten. Het is echt niet eenvoudig. Maar we hebben al 25 jaar met ups en downs deze Duif, onze Duif, open gehouden. Met ons geloof in God en in elkaar kunnen wij tot in lengte van dagen en jaren doorgaan. Maar we moeten aan het werk. Met al onze talenten, energie en tolerantie naar elkaar toe. Moge God ons daarbij genadig zijn.
Amen.

| Archief/Bijdragen | Ans's "Hoofdpagina" |

AM 7-12-1998 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl