Jos' bijdragen, dienst 12-9-1999

Volk onderweg

Lezingen:

Korte samenvatting

Welkom en inleiding

Dit is de laatste viering in onze oude Duif. Veel wordt veranderd; in oude staat hersteld en vernieuwd. Voor Jos doet dit tijdelijk afscheid aan als een kneep in het hart. De viering vandaag gaat over vergeving. Bidden wij vandaag om bemoediging.

Overweging.

Uitgerekend vandaag, nu in de oude Duif de laatste viering plaats vindt, staat vergeving en dus de toekomst centraal. Jos vertelde, dat juist de Duif - voor zijn gevoel toch steeds een jonge kerk - een beetje het symbool is van een volk onderweg. Een lange tocht, soms met reizigers die we verloren: "we zijn er trots op Duiven te zijn, maar we zijn geen heiligen". Van vele kerkelijke richtingen vonden en vinden nog steeds mensen, die een van bovenaf opgelegde leer onleefbaar en onevangelisch vonden, hier een welkom. We zijn milder geworden, maar soms steekt dat oude zeer weer op, als bv. de nieuwe bisschop van Groningen met traktaten van eikenhouten leer van de kerk komt, waaruit voor ons geen weloverwogen en gewetensvolle overtuiging klinkt. Daar worden we boos over. Wij volwassenen zijn het verleerd om opnieuw vrede en vriendschap te sluiten. Jos vertelde, dat hij afgelopen maandag hielp oude kerkgewaden van vroeger in veiligheid te brengen en daarbij het gevoel had, dat we ook zorgvuldig en liefdevol moeten omgaan met de goudbestikte buitenkant, maar dat de binnenkant aan vernieuwing toe mocht zijn. Gekwetstheid en onverschilligheid laten we achter ons. Jos: "...als Wim Eijk morgenavond op mijn stoep zou staan, duw ik hem er niet af, maar nood hem binnen, om hem te laten zien, dat er in ons huis liefde woont, waar de Heer zijn zegen aan gebiedt"!
Na de dienst pakken we hier onze biezen; we delen van het levensbrood om elkaar tot kracht te zijn en dat we werkelijk vergeven en vriendschap sluiten en niemand uit onze genade laten vallen.
Jos: "dag lieve, ouwe krakkemikkige Duif, word maar mooi en prachtig. We beloven, dat we ook onszelf proberen te restaureren".

Na de viering werden de oude bijbel (door Neelly Schiermeijer), het brood en de wijn (Reinier Zeijlmans) en de brandende paaskaas de kerk uitgedragen. (Jos Brink)

| Archief/Bijdragen | Jos' "Hoofdpagina" |

AM 14-9-1999 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl