Ans's bijdragen, dienst 9-1-2000

Feest van Epifanie of Driekoningen

Lezingen:

Overweging:

Jesaja laat ons weten dat de glorie van Jahwe over ons op gaat. De duisternis bedekt de aarde, maar over U gaat Jahwe lichtend op. Alet heeft het u voorgelezen. Ondanks de donkere wolken zal het licht worden. "Sla uw ogen op en zie om u heen".

Waar ik vandaag over wil praten is wat Matteus ons te vertellen heeft. Er kwamen wijzen uit het oosten, ook
wel magiërs genoemd. Of drie koningen. Die wijzen vragen zodra ze in Jeruzalem aankomen, waar de pasgeboren koning der Joden geboren is. Wij willen hem hulde brengen. Dit verhaal heeft in de loop der jaren tot de verbeelding van velen gesproken. Hoeveel er precies waren weet niemand meer. Maar wij spreken over drie koningen. Ze komen van verre, ze zien een ster, zijn ster. Herodus wordt ongerust en met hem het hele volk. Het is een overbekend verhaal.

Wat bedoelt Matteus? Wat kunnen wij hiermee? De drie magiërs, oftewel koningen, zijn mensen die op reis gaan om een kind te begroeten. Een bijzonder kind. Ze nemen geschenken mee. Ze staan aan het begin van iets nieuws. Een kind geboren, een zoon ons gegeven. Dat is nog eens nieuws. En wij willen dit met eigen ogen aanschouwen. Die drie vertegenwoordigen ieder een eigen volk. Een zwarte, een gele, een witte. Met andere woorden. De koning der Joden, waar ze het over hebben, is niet alleen koning der Joden, maar voor alle volken. Ongeacht ras, taal en afkomst. Ze brengen vernieuwing. Nieuw leven dat een belofte inhoudt. Ze gaan naar Jezus. De schitterende ster blijft boven dat huis stil staan. Ze gaan naar binnen. Knielen eerbiedig voor dat kleine kind neer. Ze geven hun geschenken en kijken vertederd naar Jezus. Ik zie het voor me. Want ik doe het zelf ook bij mijn kleinkind.
Ik "zie" de drie grote mannen door de knieën gaan. Zich klein maken. Dan gaan ze weer op reis. Hun doel is bereikt. Zij weten dat het niet meer zo zal zijn als voor de geboorte van Jezus. De wereld zal veranderen. Herodus wacht tevergeefs op de wijzen. Hij had ze zo gezegd om op de terugweg langs te komen en hem verslag geven. Hij is bang en verontrust. Want dit kleine kind brengt zijn positie in gevaar. De macht en status die hij heeft, staat vanaf nu te wankelen. Koste wat kost zal hij de macht houden. Hij is bereid en in staat om te doden. Alle kinderen onder de twee jaar worden vermoord.

Nu is dit wel waanzinnig. Maar macht hebben over anderen is nog steeds een felbegeerde status. De kerken vandaag de dag proberen steeds weer de mensen allerlei wetten, geboden en verplichtingen op te dringen. Bijna liefdeloos. Er hebben vandaag de dag veel mensen pijn om hun kerk. Leken mogen geen sacramenten toedienen. Priesterschap is voor ongehuwde mannen. Mensen van hetzelfde geslacht mogen niet trouwen. Is dat Gods bedoeling?
Terwijl ik dit opschrijf hoor ik een priester zeggen dat er 2000 mensen gebiecht hebben, maar dat alleen een gewijde priester uit naam van God de mens mag vergeven. Hij meent het, en zal het goed bedoelen. Maar is dat waar het om gaat? Wetten naleven, star en ogen gericht op God, de mens in nood voorbij lopen? Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Jezus is geboren. Hij heeft nog een heel leven voor zich. Wij weten hoe het afloopt. Maar nu komen er mensen uit het oosten Hem opzoeken, Hem begroeten, Hem hun gaven aanbieden. Zij vertegenwoordigen ons ook als het ware. Jezus is ook voor ons geboren. Wij hoeven geen andere ingewikkelde godsdienst aan te nemen. Wij mogen onszelf zijn.
Eigenlijk begint voor ons vandaag iets nieuws. Geen verstarde en vastgelegde patroon. De liefde die het kind uitstraalt laten die 3 wijzen magiërs of zoals U wilt koningen ons weten wie het licht van die ster, die hen bij hem bracht. Voor ons.

Sta op en wordt helder, uw licht is gekomen.
De glorie van God zal over U lichten.
Hij is een mantel van licht om U heen.
Hij zal U noemen, niet langer verlaten.
En 's nachts zal de maan Uw licht niet meer zijn,
Want God de Heer zal een licht voor U zijn.

| Archief/Bijdragen | Ans' "Hoofdpagina" |

AM 18-1-2000 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl