Reinier's bijdragen, dienst 20-2-2000

Lezingen:

Inleiding (Mimi).

Welkom lieve aanwezigen. Vandaag gaan Reinier ter Hart en ik samen voor. Reinier heeft zich kandidaat gesteld als voorgan-ger en zal daarom de overweging verzorgen als een soort ken-nismaking. Eigenlijk is dat niet zo nodig, aangezien hij al gedurende een periode gekozen voorganger is geweest in onze ba-sis-gemeen-te.

Laat ons bidden,
God, geef dat wij trouw zijn aan elkaar en aan de aarde;
wij, mensen naar uw beeld.
Geef dat wij het durven opnemen tegen wat klein houdt en dood maakt, dat wij elkaar het licht in de ogen gunnen;
wij, mensen naar uw beeld.
Geef dat wij een open oor hebben voor woorden die koesteren en liefhebben, en woorden vinden die vertrouwen wekken;
wij, geroepen in uw Naam. Amen.

Overweging. (Reinier)

Jezus doet het weer! Hij zet alles op z'n kop.
Hij begint eerst met de verlamde man zijn zonden te vergeven en vervolgens geneest hij hem van zijn verlamming. Voor mijn gevoel lag het in eerste instantie meer in de lijn der verwachtingen dat Hij de man zonder meer zou genezen. Dat heeft mij aan het denken gezet. Had die arme man dan iets misdaan waardoor hij eerst vergeving van zonden nodig had? En hoe zwaar beladen en moeilijk is het begrip 'zonde' niet voor velen van ons. In de woordenlijst van mijn Groot Nieuwsbijbel staat dat het begrip zonde aangeeft dat men onjuist omgaat met God en mede-mensen. Dat zonde datgene is dat het vertrouwen in de ander beschaamt en, wat mij in het bijzonder bezig houdt, dat de zonde ver-wij-dering brengt tussen God en mensen en mensen on-derling. Die gedachte biedt voor mij een opening om verder na te den-ken over de lezingen. Jezus geneest de man niet alleen van zijn verlamming, nee hij schenkt hem ook moed en vertrouwen door hem de wetenschap mee te geven dat hij ook vrijelijk zijn weg verder kan gaan met God en medemensen. Juist door vergeving van zonden schenkt hij hem niet alleen een gezond leven maar geeft hem ook geestkracht en inspiratie mee die een nieuw begin mogelijk maakt. Want, hoe zou een wereld eruitzien met mensen die het niet kunnen vinden met God en met elkaar? Wat voor we-reld blijft er dan over! In elk geval niet de wereld die Jezus voor ogen stond.
Niemand is perfect, we hebben allemaal onze tekortkomingen, maar ook onze sterke kanten, zowel geestelijk als lichamelijk.
En nu moet mij iets van het hart: na een jarenlange slaapmiddelen verslaving doe ik nu een po-ging om daarvan af te kicken en dat valt niet mee. 'n Nachtje slapen,... 'n nachtje wakker liggen ... en dat gaat al een tijd-je zo. Ondertussen gaat het leven door: ik werk normaal, ik eet ge-woon en ik sport. En wat heel belangrijk is: er zijn mensen om me heen die met me meeleven. Hoe moeilijk het nu ook is, ik weet dat ik erop mag vertrouwen dat God me sterken zal en me overeind wil houden. Wat dat betreft kan ik kracht putten uit de woorden van de psalmist. Het is moeilijk en vooral 's nachts voel ik me erg alleen. Toch is er Een die naar me luisteren wil, de Eeuwige met wie ik alles mag delen. Een die antwoord geeft en uitkomst biedt, soms geheel onverwacht. In moeilijke tijden mogen we ervaren dat we er niet alleen voor staan, dat we gesterkt door onze verbondenheid met God, Christus en met elkaar mogen uitzien naar iets nieuws, iets beters. Paulus spreekt in zijn brief aan de Korinthiërs over het stand-vastige karakter van Jezus, in wie alle beloften van de Eeu-wige zijn bevestigd en benadrukt de eensgezindheid die we als gemeenschap door de Geest mogen ervaren. Gods Geest, die vanaf het begin was, zal ons inspireren zoals zij Jezus heeft geïnspireerd en velen voor en na Hem. Zo overkomt God ons mensen en neemt ons bij de hand en voert ons uit angstland weg naar een betere wereld voor ons allen-.

Amen.

Nodiging.

Ieder men-sen-kind is ge-roe-pen om an-deren te hel-pen op-staan tot een goed leven. Zo ook is ieder-een, zonder uitzon-dering, ge-roepen deel te nemen aan deze maaltijd om er kracht uit te putten.
Komt allen, alles is gereed.

Slotgebed en Zegenbede.

Geef Heer, dat wij in deze gemeenschap het delen leren,
dat wij delen wat wij hebben, wat wij zijn;
dat wij de kring steeds groter maken totdat er voor iedereen genoeg liefde is. Amen,

Zegene en behoede ons de almachtige en barmhartige God,
Vader, Zoon en heilige Geest. Amen.

| Archief/Bijdragen | Gastvoorgangers |

AM 4-4-2000 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl