Marina's bijdragen, dienst 20-8-2000

-

Lezingen:

Opening.

Wij zijn hier bij elkaar in de naam van de levende God die ons voedt en zegent omdat wij allemaal uitgenodigd worden om deel te nemen aan de gemeenschap van verstandige mensen.
Wij hopen op nieuw inzicht, een verrassende eenheid met Christus en de gelijkenis op het Beeld van de Eeuwige.
Amen

Welkom en inleiding.

Welkom aan ieder die hier vandaag tot de gemeenschap der heiligen wil behoren, welkom als je hier voor het eerst bent, welkom aan hen die vaker in dit Godshuis komen.
Vandaag is het koor nog op vakantie dus wij moeten het zelf muzikaal tot een goed einde brengen samen met Fons onze pianist.

De teksten gaan vandaag over verstand en wijsheid, over Jezus als het levende brood en Jezus' vlees en bloed als levenbrengende krachten voor ieder mens. Het zijn niet alledaagse woorden waarin verschillende bewustzijnslagen aangesproken worden.De oudtestamentische tekst uit het boek Spreuken laat zien dat de woorden uit het Evangelie niet helemaal nieuw zijn. Jezus sluit aan bij de eigen wijsheidstraditie van de joden. De tekst uit het Johannesevangelie spreekt hij uit in de synagoge van Kafarnaum, het is een lering voor de joden zelf. Je zou bijna zeggen : de jonge profeet waagt zich met zijn vernieuwende woorden in het hol van de leeuw.
Paulus vertaalt de woorden van Jezus naar de gemeenschap naar het collectief. Hij is de gemeente-opbouwer bij uitstek en geeft hierin draagkracht aan het geheel.
Ik hoop met u een goede en gezegende dienst te beleven.

Overweging.

Met elkaar eten heeft iets feestelijks, het is het letterlijk delen van spijs en drank, een delen dat je ook het gevoel geeft dat er meer gedeeld kan worden dan alleen voedsel voor ons lichaam.
In veel gezinnen wordt de maaltijd ervaren als een rustpunt waarin de dag wordt doorgenomen, ervaringen worden uitgewisseld en gesproken wordt over vraagtekens die het aardse bestaan soms bij ons oproepen.
In de Bijbelteksten van vandaag gaat het ook over voedsel, in het boek Spreuken nodigt de wijsheid ons uit om aan te schuiven aan de rijke dis van het leven en de weg naar inzicht.
Zij heeft er zelfs een huis voor gebouwd dat goed gestut wordt door zeven zuilen , zeven het getal van de volheid geeft aan dat haar huis volmaakt stevig staat, dat je niet bang hoeft te zijn dat het beschuttende dak instort. Kenmerkend voor deze tekst is het uitnodigend karakter aan iedereen, het wordt van de allerhoogste plaatsen van de stad geroepen dat ieder die zich er zich bewust van is onervaren te zijn en gebrek aan inzicht te hebben, mag aanzitten.
Kortom: het is belangrijk dat je weet dat je niet weet, dat je nog een hoop te leren hebt in het leven. Dat een nieuw inzicht de moeite waard is om tot je te nemen en dat openheid eigenlijk een voorwaarde is om te leven. Openheid om te delen met anderen in de kennis en de ervaring die
je als collectief,als gemeenschap bezit.
In het Oude Testament is met elkaar de maaltijd gebruiken dikwijls een onderdeel van het aangaan van een verbond met elkaar.
Een Verbond aangaan doe je niet zo maar daar is ook openheid voor nodig, bereidheid om te delen van datgene wat je hebt zowel materieel als immaterieel, je geestelijk bezit.
Jezus nodigt uit tot een verbond, tot een maatschap met de Eeuwige, de Levende God wiens gezondene Hij is.
Hij is lijfelijk aanwezig namens de Onnoembare om ander brood te geven dan wat wij kennen.
Hij zegt :' Ik ben het levende brood dat is neergedaald uit de hemel, Als men van dat brood eet, zal men leven in eeuwigheid. En het brood dat ik zal geven, is mijn vlees, voor het leven van de wereld'. Hij levert zich met huid en haar over aan de wereld. Hij doet geen half werk.
Dat roept vragen op : bij de joden die hem aanhoren in de synagoge en bij ons.....
Hoe kan hij ons zijn vlees te eten geven ?? In de roomskatholieke traditie wordt ook het lichaam en bloed van Christus uitgedeeld bij de eucharistie... Is dat de bedoeling dat wij letterlijk deelhebben aan de Heiland ???
De Christus is een andere dan de Verlosser die de joden verwachtten, hij is mens geworden met alles waarmee een mens te leven heeft : vreugde, openheid, barmhartigheid, medelijden en haat, woede, verraad, dood....
Hij is niet de aardse Koning die aan het volk gepresenteerd had moeten worden, de ideale presidentkandidaat en dan praat hij ook nog over zijn vlees en bloed als ingredienten voor een schotel 'eeuwig leven'
Christus heeft een leven geleefd zoals ook wij dat doen, herkenbaar met hoogtepunten en dieptepunten, met een een gebogen en met een rechte rug.Met de angst dat hij het niet goed zou doen net zoals wij dikwijls hebben, met gevoelens van eenzaamheid omdat hij de klus uiteindelijk toch alleen moest klaren.
Dat leven met als achtergrond de Eeuwige die hem gezonden heeft, dat is vlees en bloed geweest net zoals wij. De herkenning van de Christus in onszelf, van de liefde van God in ons en onze medemens dat is voedsel voor de ziel.

De verbondenheid die wij met de Eeuwige ervaren, kan zitten in de maaltijd die wij houden met Christus. Wij eten en drinken samen, wij eten en drinken met elkaar uit een en dezelfde Bron van Leven. Dat is wel degelijk verbonden met aards voedsel zoals brood en met het aardse lichaam en bloed van Christus.
Het is een onderdeel van het grote inwijdingsritueel waarbij wij Christus volgen in de ontwikkeling van ons bewustzijn.
Bewustzijn van de Christus in ons, van de gezalfde en gezegende die wij met respect moeten behandelen net zoals de andere mens, onze naaste met respect behandeld wil worden.
Bewustzijn dat wij een zijn als mensen, dat wij het beste met elkaar in openheid kunnen delen wat er in ons is : haat en liefde, donker en licht, honger en dorst naar kennis en inzicht, geloof en twijfel, wijsheid,, domheid, drift, plezier, onzekerheid.....
Paulus zegt : wij zijn allen tezamen een lichaam want wij hebben allen deel aan het ene brood. En het brood dat wij breken, geeft ons gemeenschap met het lichaam van Christus.
Het ritueel wat staat voor dat gemeenschapsgevoel is niet iets wat ons apart ten deel valt, in een donker hoekje achterin de kerk.
Elke zondag weer delen wij brood en wijn met elkaar en hebben deel aan de gemeenschap der heiligen die bijeen zijn in de Naam van de Eeuwige, die de Christus ook in ons laat opleven.
Een abonnement op de eeuwigheid ?? Neen een bevestiging van een bondgenootschap met de Levende God, die ons met huid en haar liefheeft, die zich geeft voor de volle honderd procent, die in alle openheid van ons vraagt om deel te nemen aan de gemeenschap van Christus.
Die ons zegt dat wij ons niet groter hoeven voor te doen dan wij zijn omdat wij onderdeel zijn van dat ene lichaam.
De Eeuwige die ons niet alleen laat rondtobben op deze aardkloot, die ons uitnodigt om wijzer te worden dan wij zijn.Die ons laat kennismaken met de Liefde die alle verstand te boven gaat. Die ons het geschenk van het Leven in al zijn facetten laat proeven.
De God van het Leven die ons laat kennismaken met de goedgevulde beker der zegeningen en dat kan voor iedereen anders zijn waardoor je je gezegend weet bijv. lieve ouders, zorgzame vrienden, een fijn huis, een kring van mensen die voor je opkomt, kinderen en kleinkinderen, een mooie vakantie, een lieve partner.....Zegeningen die er altijd zijn ook al leven wij ook in de schaduw van dood, ziekte, ontrouw, misdaad, verraad ....
Eeuwig leven is misschien wel weten dat je elke keer opnieuw mag eten van het levende brood, dat je elke keer opnieuw mag terugkeren bij de Bron van alle leven en wellicht moet de Eeuwige ons elke keer weer uitnodigen om deel te nemen aan de Tafel om ons bewustzijn te voeden met de Christus zelf.
Oneindig liefderijk is Hij die gestorven is om Zijn ideaal gestalte te geven van een rijk van vrede en gerechtigheid op aarde.
Voor ons heel duidelijk dat je daaraan kapot kan gaan, want daar zit een deel van de wereld echt niet op te wachten. En toch al 2000 jaar aantrekkelijk om het inzicht en de wijsheid, om de liefde, en de grote betrokkenheid op ieder mens afzonderlijk. Bij God doet ieder mens ertoe. Wij worden bij name genoemd in het Boek des Levens en de Levende God wil onze bondgenoot zijn.
Als je daarvoor uitgenodigd wordt, dan kan je toch niet afzeggen...
Amen

Nodiging.

Iedereen is welkom aan de Tafel van de Levende God, iedereen zonder uitzondering als je je aangesproken voelt door de goede Boodschap, door degene die naast je is, kom dan !!
Wij delen brood en wij delen wijn omdat wij ook het leven met elkaar willen delen met al zijn zegeningen en al zijn verdriet.Komt dan want alles is gereed.

Zegenbede.

De levende God zegene ons en Hij behoede ons,
De Barmhartige doe haar aangezicht over ons lichten en zij ons genadig
De Eeuwige verheffe Zijn aangezicht over ons en geve ons vrede
Amen.

| Archief/Bijdragen | Marina's "Hoofdpagina" |

AM 28-8-2000 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl