Mimi's bijdragen, dienst 19-11-2000
 
     
         
         
 

Lezingen

  • Dan. 12; 1-3
  • 1 Petr 1; 3-7
  • Marcus 13; 24-32
         
         
 

Inleiding

De drie lezingen, die we vandaag doornemen klinken niet erg vrolijk. Daniel spreekt over een tijd van nood waaruit diegenen gered zullen worden die in het boek staan opgetekend. Hoezo opgetekend staan? Is dat dan al van tevoren bepaald? Petrus heeft het over beproevingen die, als het zo moet zijn, moeten worden doorstaan in vreugde. Waarom in vreugde? Zo'n prettig vooruitzicht is het niet. En tenslotte Marcus: hij vertelt over de dagen na de verschrikking en verzekert ons dat deze generatie niet voorbijgaat voordat het allemaal gebeurd is.
Gelukkig worden er in alle lezingen ook blijde boodschappen vermeld. Zij die slapen in het land van stof zullen ontwaken en een nieuwe keuze kunnen maken. Geloof is kostbaarder dan goud. En: de verschrikkingen zullen ons niet overvallen, we zullen ze zien aankomen en weten dat er actie ondernomen moet worden.
In ieder geval ga ik er bij de beschouwing over deze teksten niet van uit dat ze verwijzen naar het 'einde der tijden' zoals die term altijd werd gebezigd. Ik zie er naar als aanwijzingen voor elk mens hoe te leven temidden van groeiend onrecht en voortsluipende vernietiging van Gods schepping. Laten we onze zorgen en problemen dit uur van ons afzetten en beginnen met samen ons vertrouwen op Gods barmhartigheid uit te spreken.

 
       
 

Overweging

Lieve mensen, ik hoop dat ik uw aandacht kan vasthouden met mijn overweging. Want het is geen eenvoudige boodschap die ik wil uitdragen. Ik zal dit keer niet tekst voor tekst doorwerken, maar de drie proberen aan elkaar te verbinden.
Om te beginnen ben ik ervan overtuigd dat onze God niet al voor onze geboorte heeft bepaald of we goede of slechte mensen zullen zijn. We zouden dan immers niet over een vrije wil beschikken nietwaar?! Het denkbeeldig boek waarover gesproken wordt door Daniel zal ieder mens van dag tot dag vullen met keuzes en daden die onze God welgevallig zijn. Fouten die we maken tijdens ons leven worden niet genoteerd omdat we te allen tijde kunnen ontwaken uit het land van stof. Dat land van stof is in mijn visie niet de dood, maar de doodse periode waarin we ons niets aantrekken van Gods opdracht en ons wentelen in een leven vol egoisme en verheerlijking van materieel bezit. We kunnen plotseling tot het besef komen dat zo'n leven geen goede keus is en ons ervan afwenden. Waardevoller dan goud is het geloof in de mogelijkheid van een wereld zonder onrecht en het volharden in vertrouwen dat het ooit werkelijkheid kan worden.
Anno 2000 zouden we niet het woord 'goud' gebruiken, maar spreken over aandelen en bankrekeningen. Als de tijd van nood of de verschrikking komt, zal een ieder ondervinden dat geld en bezit ogenblikkelijk al zijn waarde verliest. Denk maar eens aan het moment dat je een dierbare verliest; zou je dan niet alles willen prijsgeven om hem of haar terug te kunnen krijgen? Op dat moment (en dat moment komt in elk mensenleven voor) zul je vanuit duisternis de wereld ervaren, geen oog meer hebben voor schoonheid en alle vertrouwen verliezen in menselijke machten. Toch zullen we die beproevingen moeten doorstaan. In die tijd zal God ons engelen zenden, boodschappers van goed nieuws, die ons op de been zullen helpen om verder te kunnen leven, opdat jezelf weer geluk zult vinden en anderen gelukkig zult kunnen maken.
Dat is de boodschap voor ieder mens persoonlijk die ik uit de lezingen haal.

Maar wat nu als we op breder vlak gaan kijken; als we alle volken en de hele wereld erbij betrekken? Let op mijn volk! Staat er dan.In mijn taal lees ik dan: Zie wat er in en met Mijn schepping gebeurt! Ga niet achteloos voorbij aan het feit dat er meer en heftiger orkanen zijn, grotere overstromingen met meer doden, afschuwelijker slagvelden, meer geweld en beetje bij beetje meer vervuiling van water en lucht. Herken die tekens , zoals je de tekenen herkent bij het wisselen van de seizoenen.Verhef je van je welvaartsstoel en doe want in jullie, mijn volk, heb ik mijn vertrouwen gesteld. Laat het niet afweten, anders zal de tijd van verschrikking werkelijk aanvangen.

Het lijkt erop dat deze lezingen op het juiste moment voor onze ogen worden gesteld. In Den Haag vindt de afgelopen en de komende week de Klimaat Conferentie plaats. De afgelopen week hebben ambtenaren uit wel 100 landen over allerlei kwesties gesproken en de komende week zullen de ministers van die landen beslissingen moeten nemen. Laten we hopen en bidden dat er voor goede initiatieven zal worden gekozen. Ik heb alleen nog maar gelezen dat er is gesproken over het instellen van emissierechten. Dat zullen waardepapieren zijn die industrieen recht geven op een bepaalde hoeveelheid luchtvervuiling in tonnen CO2. Hoor wel: recht op luchtvervuiling! In Engeland is al een beurs waar die waardepapieren worden gekocht en verkocht. In Nederland is eveneens al een project gestart. Bedrijven die er niet in slagen de opgelegde beperking van CO2 uitstoot te realiseren kunnen in Midden en Oost Europa investeren in energiebesparing, afvalverwerking of bosbouw en krijgen voor de vermindering van CO2-uitstoot ginds emissierechten die verzilverd kunnen worden bij de Nederlandse overheid.

Het klinkt allemaal ingewikkeld. Ik wil er graag een positieve ontwikkeling in zien, maar het bericht stond op de financiele pagina van de krant en ik vrees daarom dat het zal uitlopen op financieel voordeel voor de rijken. Bij de water Conferentie enige tijd geleden, is er ook al gesignaleerd dat schoon water een schaars goed wordt en dat schoon water veel geld zal gaan kosten.
De uitdrukking 'geld als water hebben' zal dan gaan luiden 'schoon water als geld hebben'.Er zijn al regeringen die door de eigendom van een rivier of een meer te claimen macht verkrijgen over de volken die leven in aangrenzende gebieden Er moet over de milieunood gepraat blijven worden, anders weten we nu al dat Gods schepping onleefbaar zal zijn voor volgende generaties mensen.
Laten wij, die onszelf tot Gods Volk hebben verbonden, in ieder geval op ons eigen kleine leefgebied meehelpen aan het verminderen van vervuiling en alle handelingen die Gods schepping verwoesten. Zorgen voor de Heelheid van de Schepping is onze opdracht. Het is heus niet zo moeilijk: koop b.v. geen gebleekte spullen. Dus geen wit WC-papier en witte keukenrollen. En al helemaal niet bedrukt met versieringen. Wees matig met wasmiddel en wasverzachter. En ban allerlei spuitbussen uit uw huis. Ach, ik kan meer voorbeelden noemen, maar misschien is het beter die in ons Groene Licht te vermelden.

Tot slot wil ik nog een blij bericht met u delen. Voor zover ik weet is er voor de eerste maal op internationaal nivo iets vernieuwends uitgesproken over vrouwen.
De V.N.Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen waarin het belang van vrouwen wordt erkend bij het voorkomen en het oplossen van oorlogen en het handhaven van vrede. Ze roept op om meer vrouwen deel te laten uitmaken van V.N.- vredesmissies. Tevens roept ze op om oorlogsmisdaden tegen vrouwen te vervolgen en te berechten.
Zo'n bericht geeft me altijd een opgewekt gevoel. Het zou goed zijn als we dergelijke berichten bleven zoeken en ze ook doorgeven aan elkaar, opdat, minstens in onze eigen gemeenschap, niemand alle vertrouwen verliest en het Licht niet meer ziet.

Amen.

       
 

Geloofsbelijdenis
De Duif/Mimi Christiaans

Ik geloof in God, die oneindig veel namen draagt,
van alle tijden is, zonder begin of einde.
Ik geloof in de Allerhoogste, die rechtvaardig is
en in oorsprong alle groei gemaakt heeft.
Die Ene komt alle eer toe.

Ik geloof in Jezus, die alle wensen van de Eeuwige vervuld heeft
en daarom in eer de naam "Zoon van God" draagt.
In navolging van Jezus en vele mensen na Hem
wil ik bondgenoot zijn van al het kwetsbare in de schepping,
van alle onmondig gemaakte mensen,
van alle onrechtvaardig behandelde mensen
en van alles en allen aan wie de mogelijkheid ontnomen wordt
tot heelheid te komen.

Ik geloof in de Geest van de Allerhoogste,
die leeft in mensen van goede wil.
Ik vertrouw mijzelf aan haar toe
en wil bijdragen aan het Koninkrijk van Vrede
en ik vertrouw in dat rijk te worden opgenomen door de Allerhoogste.
Ik weet dat er Een is, die mijn bestaan wenst
en mij liefheeft met zijn zwakke en sterke kanten.

Amen.

       
 

Gebeden

Onbegrijpelijke en onbegrepen God, alle mensen zijn geschapen door U en voor U;
U wilt allen verwelkomen in uw vaderhuis met zijn vele woningen.
Sommigen zijn daar bang voor, maar niemand heeft reden om bang te zijn.
U wilt alleen ons vertrouwen en dat wij bidden en geloven dat U ons alles vergeeft.

Heer, wij weten dat u deze wereld hebt gemaakt, maar ook dat u deze wereld aan ons hebt geschonken om haar te beheren.
Het is dus aan ons, mensen, of wij de wereld willen behouden of uitputten en vernietigen.
Met dit laatste, het uitputten en vernietigen, zijn wij al aardig op weg.
We vertrouwen op u voor de toekomst, maar wij bidden u ook om ons inzicht te vergroten opdat we samen met anderen de wereld kunnen behouden voor alle mensen.

Lieve God,
U vraagt van ons te leven zoals Jezus heeft voorgedaan, maar soms is het wel erg moeilijk als je de ellende in de wereld niet begrijpt.
Bescherm ons alstublieft voor de vele vreselijke dingen die gebeuren, opdat we niet hoeven zeggen: God waarom?

Eeuwige,
we moeten ons verheugen want u biedt ieder mens de kans om bij u geborgen te zijn en vrede te vinden;
toch zijn we niet blij, eerder boos en verdrietig om alle onrecht in de wereld.
Wij bidden u, geef ons ogen die de hoopvolle ontwikkelingen in de wereld zien, opdat wij het geloof en het vertrouwen niet verliezen. Amen.

Slottekst
uit Lied: Te doen gerechtigheid
Uit muziek Valerius Gedenckclanc 1626 Tekst: Huub Oosterhuis

Te doen gerechtigheid
hebt Gij ons aangezegd.

       
       
 

| Archief/Bijdragen | Mimi's "Hoofdpagina"Gastvoorgangers |
 
 

FV 19-11-2000 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl