Bijdrage Maruja Bredie - viering 4 februari 2007.
 
 

Voorganger: Maruja Bredie en

Lector: Dorien Gransjean-Eldering

Thema: Wie gaat er mee vissen?

 
 

Lezing:

Lucas 5; 1-11

 
         
 

   <-  kinderlezing

Overweging

We kunnen met elkaar opgelucht ademhalen want de 23 e januari is voorbij. Die dag wordt gezegd de treurigste dag van het jaar te zijn en daar is door katholieke organisaties in Engeland op gereageerd. Ze hebben gezegd dat deze dag voortaan maar de don't worry be happy day genoemd moet worden, hetgeen een verwijzing zou zijn naar Pio van Pietrelcina, een heilige verklaard priester die wonderbaarlijke genezingen verrichtte en die de gevleugelde uitspraak had: bid, hoop en maak je geen zorgen. Want laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal van die dagen waar kop nog staart aan zit, waarin in niets lukt, niets uit je handen komt, mensen geïrriteerd op in jouw gevoel gewone dingen reageren en je op een gegeven moment verzucht dat je er spijt van hebt dat je die dag bent opgestaan. En herkent u dit, volgens mij hebben we er allemaal last van op zijn tijd, dat je dingen waar je tegenop ziet uitstelt? En dat het steeds moeilijker wordt het toch te doen? Het lijkt wel of de energie in het niet willen gaat zitten waardoor de klus steeds groter en zwaarder wordt. Met een karwijtje dat in de praktijk maar een uur in beslag neemt ben je in je hoofd soms wel vele uren langer bezig.

  

Lao Tse zegt daarover breng het moeilijke in kaart als het nog makkelijk is, behandel het grote als het nog klein is. Maar ja zo simpel gaat dat niet, het heten niet voor niets valkuilen, je valt er soms gewoon maar in, het overvalt je, je zag het toch mooi niet aankomen. Je werkt hard en het lukt maar niet, we hebben het net gehoord van die vissers die de hele nacht op zee waren geweest en niets hadden gevangen en terug moesten naar wal in de wetenschap dat ze niets konden geven aan hun gezin en aan degenen die smart op een lekker maaltje zaten te wachten.

En dan is daar ineens die man uit Nazareth die hen uitnodigt om mee te gaan vissen, om opnieuw hun netten uit te gooien, En die hun vertelt over de onzin van de klassenstrijd die er in hun tijd was, over samenwerking en over elkaar liefhebben. Ja dan kan je de wereld aan dan gooi je de netten uit want je gelooft erin het gaat lukken je weet het zeker. Iedere tijd, Catrinus heeft dat vorige week ook gezegd heeft zijn eigen profeten, bijzondere mensen met een bijzondere boodschap die anderen inspireert, enthousiasmeert, blij maakt. Het bijzondere van het verhaal van vandaag is dat alhoewel geschreven in een andere tijd en opgeschreven door bijstanders het ons nog zoveel te vertellen heeft. Wees niet bang, volg mij, voortaan zul je mensen vangen, voortaan zul je anderen inspireren en helpen op het juiste pad te blijven, meedenken, meewerken, meevoelen, mee richting geven.

 

Niets is blijvend, behalve verandering zegt Siddharta Gautema de Boeddha. Zoals je hier en nu bent, ben je uniek, je bent nooit dezelfde, je zult nooit dezelfde zijn. Wat je nu bent ben je nooit geweest. En zul je nooit meer worden. Klinkt dat beangstigend? Wel nee, het is toch heerlijk er komt altijd een nieuwe kans een nieuwe mogelijkheid. Lukt het vandaag niet, morgen verder. Wanneer de dingen niet gaan zoals je had gedacht ben je misschien minder onbevangen, je durft misschien minder te voelen, te hopen je springt minder makkelijk in het diepe en toch is dat wat je wel moet doen. In jezelf geloven want jij bent belangrijk en jij doet er toe. Alles is voor je klaargelegd, je pad ligt recht voor je. Soms is het onzichtbaar, maar het is er. Je weet misschien niet waarheen het gaat, maar je moet het volgen. Het pad dat naar de Schepper leidt. Het is het enige pad dat er is, zegt het Indiaanse opperhoofd Leon Shenandoah. Ter illustratie een mooi indianenverhaal over de zevende richting. In hun denken gaf de Grote Geest, Wakan Tanka de richtingen hun plaats, de een ging naar het noorden, de tweede naar het zuiden, de derde naar het oosten, de vierde naar het westen, de vijfde naar boven, de zesde naar beneden. Toen was er nog een richting over, de zevende, de belangrijkste van allemaal die de grootste wijsheid en kracht vertegenwoordigde, dus hij kreeg een plaats waar hij niet gemakkelijk te vinden zou zijn. En dat is de laatste plaats waar mensen meestal kijken: in het hart van ieder mens. Mensen inspireren, mensen raken, betekent heel dichtbij komen in hun diepste binnenste. Het zijn de verhalen van de verschillende profeten die ons daar raken in ons kleinste kamertje waar naast onze onzekerheid, onze twijfels en angsten ook onze kracht en vastberadenheid, onze veerkracht en ons kunnen ligt. En dat is altijd veel meer dan we denken.

 

Zoals Jezus toen aan die vissers een appèl gaf van: kom op, laten we samen verder gaan en anderen met ons mee nemen, zo ligt er vandaag voor ons dezelfde oproep: kom op ga ervoor. Ieder mens heeft de kracht om ook als het tegenzit door te gaan en er is altijd morgen, je kunt het opnieuw proberen, laat ook anderen zien en merken dat ze erbij horen dat ze belangrijk zijn. In de ogen van de Ene zijn we allen gelijk.

 

En weet je je hoeft niet alleen te gaan neem anderen mee op weg,

Bid, hoop en maak je geen zorgen en ga vooral mee vissen.

 

En zo zij het.

              breken en delen van brood en wijn

Hierna vond de Vergadering van Aangeslotenen plaats, waarin opgenomen de verkiezingen voor: nieuw bestuur, nieuw voorgangersteam 2007 en een nieuw doel voor de maandelijkse extra collecte.

Klik hier voor de pagina verkiezingsdag 2007.

       
 

| Archief/Bijdragen | Archief 2007 | Maruja's "Hoofdpagina" | 

 
 

RG 2007-09-11 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl