Maruja Bredie 'Hoofdpagina'
 
 

Ik reis zelf dagelijks, is het niet in mijn werk als kinder-fysiotherapeut in een ziekenhuis met mijn patientjes, dan is het wel als godsdienstwetenschapper op zoek naar antwoorden op levensvragen die ons als mens bezighouden.

Maruja Bredie
       
 

Toelichting bij kandidatuur 2010
Lieve mensen, ook al staat de tijd mij niet altijd toe, ik ben dit jaar toch een aantal keren verrast door mooie en inspirerende diensten en teksten. Het is toch inmiddels gewoner om ook andere teksten uit andere tradities en van bijzondere personen aan het woord te laten komen. Ik vind het zelf ook zeer boeiend, maar vooral ook een uitdaging, om op zoek te gaan naar waar wij als mens in deze toch niet bepaald simpele tijd steun en troost vinden. En vooral ook een soort positieve leidraad om door te gaan en alles wat we op ons pad tegenkomen in proporties te houden en met humor en enig zelfkritiek te kunnen benaderen. Ook het komende jaar wil ik deze zoektocht samen met jullie voort zetten.


Mijn eerste lustrum als voorganger van de Duif is alweer verstreken. Toen ik meer dan vijf jaar geleden werd gevraagd om voor te gaan in de Duif had ik geen idee dat ik nu nog als voorganger in de Duif betrokken zou zijn. Er is zo veel gebeurd in de afgelopen jaren. Ik ben inmiddels afgestuurd in religiestudies met als speciale richting boeddhisme en wel vrouwen orden in het Theravada Boeddhisme in Thailand. Er ligt een voorzichtig plan voor mijn promotie en ik ben druk bezig met het schrijven van een artikel dat in een bundel moet verschijnen die in het najaar van 2006 hopelijk zal uitkomen. Dit alles betekent dat de tijd soms mijn vijand is omdat je, ik heb ook nog een drukke baan, je moet tenslotte ook een boterham verdienen, dat wat je doet goed wil doen en ook alle betrokkenen tevreden wil stellen inclusief jezelf.

Het bijzondere is wel dat ik zo ontzettend veel geleerd hebt ook juist door het voorgaan en de voorbereidingen die er voor nodig zijn. Je bent op een bijzondere manier met teksten bezig en de uitwisseling van geloofservaringen van mensen daarvan sta ik altijd weer versteld en motiveren mij bijzonder om te blijven zoeken naar teksten en woorden die mensen raken of die mensen verbinden. Ik kijk graag over de grenzen van het christendom heen naar andere religies niet omdat ik vind dat de woorden van bijbel ons vandaag de dag geen boodschap meer brengen maar omdat ook door anderen hele bijzondere en mooie teksten zijn geschreven die de woorden van de bijbel onderschrijven of aanvullen. Ook de iconografie en rituelen van andere religies hebben mijn warme belangstelling, niet omdat voor mij alles wat exotisch is per definitie ook interessant is maar omdat de kracht die van bepaalde afbeeldingen of voorwerpen uitgaat mij bijzonder aanspreekt. Al met al is mijn zoektocht pas begonnen en ik vind het heel bijzonder anderen deelgenoot te maken van wat ik op mijn reis tegenkom.

 

Toelichting bij de kandidaatstelling 2007:

Het afgelopen jaar was voor mij best wel weer een bijzonder jaar dat ik afgesloten heb met een bezoek aan Thailand. Ik heb daar verder onderzoek gedaan naar de huidige ontwikkelingen van gewijde vrouwen in het Boeddhisme en merk dat ik langzaam maar zeker beter thuis raak in deze materie. Ik vind het bijzonder boeiend hoe sommige, in mijn ogen bijzondere vrouwen, invulling geven aan hun spiritualiteit waarbij ook zij de nodige strubbelingen en twijfels op hun pad vinden. Ik vind zelf geen inspiratie meer in alleen de Bijbel juist door de bijzondere ontmoetingen en door het in contact komen met teksten en auteurs uit andere religies, misschien wel met name uit het Boeddhisme ligt mijn interesse inmiddels breder en is mijn zoektocht nog in volle gang. Dat betekent dat ik bij de invulling en voorbereiding van liturgie ook andere teksten wil betrekken en ook praat over andere religies juist omdat ik vind dat dat ons aller groeiproces alleen maar kan aanzetten. Ik merk wel dat he!

t een druk gebeuren is om studie en werken te combineren en dat betekent dat ik keuzes moet maken anders is het niet vol te houden. Ik wil ook het komende jaar proberen om invulling te geven aan een aantal diensten waarbij ik zal proberen ook “anderen” aan het woord te laten komen.

Maruja Bredie

 

Zie ook het archief overwegingen van 2006, 2005 , 2004 , 2003 , 2002 , 2001 , 2000 , 1999 , 1998 en 1997 .

       
 

| Voorgangers |
 
 

RG 2010-06-21 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl