Frans Gerritsma, Hoofdpagina
 
  Was geestelijk verzorger in gevangenis en ziekenhuis. Studeerde spiritualiteit. Geeft cursussen over spiritualiteit en mystiek en houdt zich bezig met meditatief schilderen. Frans Gerritsma
 

Toelichting bij kandidatuur 2010
Ook dit jaar wil ik me weer beschikbaar stellen als voorganger in de Duif. Op deze manier hoop ik mijn bijdrage te kunnen leveren aan het uitdiepen van belangrijke thema’s uit de joods-christelijke traditie en de spiritualiteit. Om zo verder te groeien in ons geloven en te zoeken naar een aansprekende vormgeving in het leven van iedere dag.

Mijn naam is: Frans Gerritsma. Zestig jaar en sinds 2003 gekozen voorganger in de Duif.  

Ik was als pastor verbonden aan het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Ben Franciscaan en woon in een communiteit in het centrum van Amsterdam. Naast de begeleiding van een aantal mensen geef ik ook cursussen over Mystiek en doe ik aan meditatief schilderen. In een crisis periode in mijn leven kwam ik in contact met de Duif. Een plek waar ik even niet van alles hoefde en toch me kon laten raken door de liturgie en de muziek. De Duif was zo'n plek waar ik even kon schuilen.

 

Ik ben op een dorp kapelaan geweest en heb in een team gewerkt in een Delftse parochie. Twaalf en een half jaar was ik geestelijk verzorger in een Rijksinrichting voor Jongens. Met hen deed ik meditatie. Ik schreef daarover een doctoraal scriptie: “Meditatie achter tralies”. Dit als afsluiting van mijn studie “Spiritualiteit” in Nijmegen. Ik onderzoek in deze scriptie wat meditatie met mensen doet en hoe symbolen daarbij van grote dienst zijn.

 

Ik ben geïnteresseerd in de religieuze beleving van mensen en welke beleving er onder de verschillende religieuze tradities schuilt. Ik probeer in de voorbereiding van mijn preken daar dicht bij te komen en dat te verwoorden. Daar ligt een verbinding met de Schrift en het geloof van eeuwen. Het moet steeds weer vertaald worden naar onze tijd. Dat is het wat ik in de Duif hoop te vinden en er ook tegen kom.

Mijn motivatie bij de kandidaatstelling 2007:

Omdat ik weer genomineerd ben en het me de laatste jaren goed bevallen is ook in de Duif voor te gaan, stel ik me dit jaar beschikbaar voor het voorgaan in een aantal diensten. Mijn eigen jaarthema is dit jaar: “innerlijke vrijheid en innerlijke groei”. Ik hoop dat dit dan ook door zal klinken in de diensten waarin ik zal voorgaan, althans is dat mijn bedoeling.

Frans Gerritsma

 

Zie ook het archief overwegingen van 2006, 2005 , 2004 , 2003 , 2002 , 2001 , 2000 , 1999 , 1998 en 1997 .

 
 


 

| Voorgangers |
 
 

RG 2010-06-21 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl