Bijdrage Natasja Bakker, viering 23 februari 2003
 
  Voorgangers: Natasja Bakker, Alet Aalders  
         
 

Lezingen

  • Jesaja 43: 18-25
  • 1 Tim. 1:15-17
  • Marcus 2:1-12
         
         
 

Overweging

Vandaag gaan alledrie de teksten over vergeving en opnieuw beginnen.
God die Jakob en zijn volk vergeeft, ze een nieuw begin belooft, Paulus die vertelt dat zijn zonden hem door God werden vergeven;dat hij nieuw vertrouwen kreeg, en tenslotte de evangelielezing waarin Jezus een lamme man zijn zonden vergeeft en de schriftgeleerden vertelt dat ieder mens kan vergeven.

Zolang er mensen zijn gebeuren er al misstanden. Je laat je soms leiden door angst , onzekerheid, trots of winstbejag. Je doet een ander pijn en realiseert je vaak later pas dat je dat deed en hoe erg dat is. En dan komt het er op aan. Durf je je fouten onder ogen te zien? Durf je aan de ander echt met je hart te zeggen dat het je spijt en je daarmee kwetsbaar op te stellen. Durf je naar de ander te luisteren die je pijn hebt gedaan en begrijpen dat het niet zomaar vergeten is? Durf je de consequenties van je gedrag te aanvaarden?
Daar is moed voor nodig. Geen smoezen en excuses meer voor je gedrag maar eerlijk zijn. Je moet je trots opzij zetten, kleur bekennen. Jezelf niet verschuilen achter schuldgevoelens maar een nieuwe weg in willen slaan door oprecht spijt te betuigen en te laten zien dat je het echt anders wilt doen.

Knoop doorgehakt
Net zoals de man in de evangelielezing die de knoop had doorgehakt en besloot nú is het afgelopen. Ik wil een nieuwe start maken. Mijn fouten achter me laten, vergeving vragen voor mijn zonden en opnieuw beginnen.
Hij had er vertrouwen in dat het zou lukken. Ondanks alle drukte rondom Jezus huis, ondanks dat hij als lamme meewarig werd aangekeken door de mensen die verder op straat waren (in die tijd was het immers zo dat verlamde mensen werden uitgestoten in de samenleving. Men zag verlamd zijn als een teken van niet goed geleefd hebben) Hij wilde een nieuwe kans en toen hij moeilijk bij Jezus kon komen was hij zelfs bereid om dan maar door het dak naar binnen te gaan. Daarmee niet langer meer zichzelf op de achtergrond zetten en blijven hangen in zelfmedelijden. Hij bekende kleur tegenover al die mensen die er waren door vergeving te vragen. Hoe moeilijk het ook was. Hij zette door.
Hij had een keus gemaakt om vooruit te gaan. Hij wilde hoe dan ook een nieuwe start maken. Toen hij eenmaal bij Jezus was aangekomen kwam de onzekerheid toch weer opzetten. Zijn vrienden waren dan wel zo vol vertrouwen maar zou Jezus hem echt zijn zonden vergeven? Jezus zag het vertrouwen van de vier dragers en de onzekerheid van de lamme man. Hij zei toen tegen de verlamde: Vriend, uw zonden worden u vergeven.
Hij vergaf daarmee niet alleen, maar zorgde dat de man echt open kon staan voor het goede het nieuwe wat eigenlijk al gaande was doordat de man de stap had gezet naar Jezus toe te komen.
Hij vroeg, kreeg en nam een nieuwe kans en maakte een nieuwe start.

Vergeven: Een nieuwe weg ingaan
Maar hoe zit het nu als iemand jou heel erg gekwetst heeft. Kun je die dan vergeven?
Of ben je zo boos en gekwetst dat je maar liever helemaal niets meer met die persoon te maken hebt. Dat laatste is vaak een eerste menselijke reactie. Toch is vergeven uiteindelijk de enige juiste weg om het verleden achter je te laten. En als iemand oprecht spijt betuigd kan het ook meestal wel. Je hoeft daarbij niet jezelf te verloochenen. Vergeven houdt niet automatisch in dat je daarna op dezelfde manier met elkaar omgaat. Je gaat juist een nieuwe weg in. Soms samen maar soms ook allebei apart. Maar dat kan pas als alles is uitgesproken.

Er kan pas sprake zijn van vergeving als mensen met elkaar de dialoog aangaan. Eerlijk naar elkaar durven zijn en verdriet, boosheid, angst en schuldgevoelens bespreekbaar maken.
Net zoals in de Jesaja lezing wordt verteld. God zegt ook aan Jakob dat hij het niet leuk vond dat Jakob hem alleen wist te vinden in tijden van nood. Er werd alleen maar tegen Hem geklaaagd en om hulp gevraagd en een bedankje kon er nooit vanaf. Maar tegelijkertijd zegt God, ik vergeef het je, je krijgt een nieuwe kans.
In vergeving vragen en in het vergeven van de ander klinkt de intentie om opnieuw te beginnen. Het anders aan te pakken.

Opnieuw beginnen
In de teksten van vandaag is te horen hoe goed God het met ons voorheeft. Als we een fout maken en spijt betuigen kunnen we opnieuw beginnen.
Er is één voorwaarde aan verbonden. We moeten elkaar en onszelf ook de káns geven om opnieuw te beginnen.
Opnieuw beginnen is moeilijk. Je weet soms ook niet goed hoe die weg die je moet gaan dan zal zijn. Alleen dat het anders zal zijn dan je tot nog toe deed.
Iedere dag opnieuw kunnen we vergeving vragen voor hetgeen we fout deden.
Iedere dag opnieuw kunnen we besluiten het anders, beter te doen.
Iedere dag opnieuw kunnen we beslissen om ons niet mee te laten slepen in een negatieve spiraal van verwijten en beschuldigingen over en weer.
Wij kunnen ieder moment opnieuw een keuze maken vóór het goede en tégen het kwade.
Vorige week zaterdag waren er 70.000 mensen hier in Amsterdam op de been die néé zeiden tegen een oorlog met Irak. Die aangaven dat ze een vreedzame oplossing willen voor een conflict. Die de dialoog aan willen gaan. Die een nieuw begin willen.
Er is geen directe oplossing tegen terrorisme, zichzelf superieur opstellend kapitalisme, mensen die in Gods naam proberen een oorlog te voeren. We kunnen een oorlog niet tegen houden in ons eentje.
We kunnen wél kiezen om er niet aan mee te werken. Om onze stem te laten horen tégen oorlog, onderdrukking, terrorisme en zinloos geweld. We kunnen de keus maken om iets nieuws te laten groeien. Om met een open warm hart de ander tegemoet te treden. Wat die ander ook gedaan heeft hem of haar uitnodigen voor de dialoog en zo tot een vreedzame oplossing komen. Laten we in Gods naam proberen om een nieuwe vrede te bewerkstelligen voor iedereen. Het verleden achter ons laten en opnieuw beginnen. Vol goede moed samen op weg met stevige tred, zachte ogen en een warm hart.

Want met een open warm hart ben je als vruchtbare grond waarop Gods koninkrijk verder kan groeien. Zie ik ga iets nieuws beginnen, zegt God, het is al aan het kiemen.
Laten we er voor openstaan en zorgen dat er vrede en liefde en vergevingsgezindheid in onze harten kan groeien.

Moge het zo zijn

Amen

Natasja Bakker.

       
 

| Archief/Bijdragen | Archief 2003 | Alets "Hoofdpagina" | Gastvoorgangers |

 
 

FV 2003-03-02 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl