Marina's bijdrage, kerstnachtviering 25 dec 2000
 
 

Thema: Geboren voor het licht en Belofte 2000

Belofte 2000 is te vinden op de site www.unesco.org/manifesto2000

 
         
         
 

Lezingen

  • Luc.2; 1-14
  • Matt.5; 13-16
         
       
 

Votum

Wij zijn hier bij elkaar in de Naam van de Eeuwige die ons geroepen heeft met de geboorte van een pasgeboren kind. Wij willen aangestoten worden door het Licht in deze donkere eerste uren van de Kerstmorgen. Wij verlangen naar Warmte, Licht, Vrede en Geluk voor ieder schepsel op deze wereld.
Amen

Inleiding

Vannacht zijn wij allemaal gekomen door sneeuw, regen en kou naar de Duif. Wij laten de koopzondag en de boodschappen, het werk, de school en alles waar wij alledag mee bezig zijn achter ons. Wij staan met onze beide benen in de maatschappij en toch gaan wij even apart. De sfeer van kaarslicht, kerstversiering en kerstliederen zingen met elkaar maakt ons warm en zacht van binnen.En dat is nodig om in alle teerheid en kwetsbaarheid van ons bestaan in het Huis van de Eeuwige te zijn. Wij zijn in de Duif al weken bezig om toe te werken naar de Kerst. Omdat wij dit jaar een andere Kerst willen als andere jaren.Want wij kunnnen wel mooi over vrede en licht praten bij kaarslicht, maar als wij er zelf niet iets aan doen, wordt het niks in onze wereld.

Tijdens de vier weken van Advent, de tijd van Verwachting die achter ons ligt, hebben wij een hedendaagse Belofte centraal gesteld, de Belofte 2000 die al door ruim 73 miljoen mensen op deze wereld is ondertekend en die is opgesteld door verschillende Nobelprijswinnaars voor de vrede.

De voorgangers in de Duif hebben de afgelopen zondagen teksten uit het Evangelie laten spreken met die beroemde Belofte en dat klopte goed op elkaar.

Vanavond lezen wij de Belofte nogmaals samen met en in het Licht van het Geboorteverhaal van Jezus van Nazareth, want met Hem is er iets byzonders begonnen wat nog steeds doorgaat. En wij lezen een gelijkenis uit de Bergrede waarin Jezus zich rechtstreeks richt tot zijn toehoorders, een dringende metafoor : Jullie zijn het zout van de aarde, Jullie zijn het licht van de wereld. Jezus zegt : Ik heb je nodig, ik kan niet in mijn eentje zorgen voor liefde tegen liefdespijn,voor zoet dat bitter kan genezen, voor recht en vrede voor alle mensen.

Jezus spreekt ons aan als gelijken als evenwaardig en even krachtig als Hijzelf. Hij zegt met andere woorden : Jij bent net zo goed als Ik geboren voor het Licht, de Eeuwige heeft je geschapen naar Zijn beeld en je bijna goddelijk gemaakt.

Dat schept verwachtingen naar ons mensen voor het heden en voor de toekomst. Daarmee worden wij uitgedaagd om ons te bezinnen op onze plaats in de wereld, op ons leven naar het Evangelie en op het nemen van onze verantwoordelijkheid voor een rechtvaardige en leefbare samenleving voor iedereen. Daarover gaan de woorden van de Belofte.

Daarover gaat het met Kerst, heel concreet en lang niet zweverig.
Ik wens ons allen een gezegende Kerstviering toe.


Overweging

Waarom is een baby uit Nazareth zo belangrijk ? Waarom is dat kleine kind dat 2000 geleden ter wereld kwam inspiratiebron geweest voor kunstenaars, schrijvers en componisten?
Waarom staat een pasgeboren kind vandaag nog in het middelpunt van onze belangstelling ?? Als ik een baby de wereld in zie kijken, dan denk ik altijd: wat ziet zo'n kind, waar kijkt ie naar ?? Ernstig kunnen zij je aanstaren en soms krijg ik het gevoel dat zo'n kind meer weet dan wij denken. Het is alsof de ziel je aankijkt, open, belangstellend, nieuwsgierig, vriendelijk naar de wereld en naar de mensen van die wereld.
Nog niet wegkijken van de mensen, je nog niet verstoppen voor de mens omdat je bang bent, niet achterdochtig of wantrouwend.
Het is alsof zo'n kind tegen je zegt :"Ja, kom maar ik ben benieuwd naar wie je bent en ik ga het hier eens mooi op mijn gemak bekijken."

De onbevangenheid, de vrijheid die een pasgeboren kind kent, is bij sommigen van ons gauw verdwenen, want het heeft veel invloed waar je wiegje staat en of je goed te eten en te drinken krijgt en liefst meer dan dat. Zijn wij echt geboren voor het Licht ??? Maar wat dan met al die ellende die je in je leven ook voor de voeten krijgt. Niks 'Geboren voor het Licht', eerder geboren voor het duister. je komt er soms bijna niet meer uit. Jezus zegt : Jij bent het zout der aarde!
Zout is in de oudheid heel kostbaar: je kunt het gebruiken om voedsel te bewaren en je kunt er eten mee kruiden. Zout staat voor waardevol, zout met iemand eten staat voor 'vriendschap met hem sluiten'. En dan zegt Jezus : Jullie zijn het zout der aarde. Dat betekent dat Hij jou waardevol acht en dat je zuinig op jezelf moet zijn. En Hij zegt ook : "Maar als het zout zijn kracht verliest, waar moet je het dan mee zouten ?? De waarde, de kracht zit in jezelf, zegt de man van Nazareth en als je die kracht uit jezelf laat weglopen, wordt je niet meer gezien, dan lopen de mensen over je heen.
Wij doen onszelf veel aan, wij zijn bang voor verlies van werk, oud worden, afhankelijk zijn, ziekte en dood. En wij vrezen meer vooraf dan als het eenmaal zover is.
Want als de klap valt, als het verdriet aan je deur aanklopt dan is er dikwijls geen sprake van een zouteloze aanpak. Mensen die ernstig ziek zijn, zijn meestal een steun voor hun omgeving. En als er werkelijks stront aan de knikker is, dan zijn wij vaak beresterk.

Nelson Mandela, de man die Zuid-Afrika heeft laten zien wat moed en intelligentie is, heeft ooit het volgende gezegd en hij heeft zich daarmee m.i. in de rij van de profeten geschaard. Citaat Nelson Mandela :" Onze grootste angst is niet dat wij onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat wij mateloos krachtig zijn.Het is ons licht, niet onze schaduw die ons het meest beangstigt. Wij vragen onszelf : wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch ? Maar , ....wie ben je om dat niet te zijn. Je bent een kind van God.
Je onbelangrijk maken, bewijst de wereld geen dienst. Er is niets verlichts aan je klein maken. Wij zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen, wij zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren. Die is niet alleen in sommigen van ons, die is in iedereen !
En als wij ons licht laten stralen, geven wij onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen. Als we van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen."(einde citaat) Dus wel 'Geboren voor het Licht', je moet het alleen weten en volhouden en vooral niet in kringen verkeren waar men jouw schaduw steeds maar benadrukt.
Jullie zijn het licht der wereld. Een stad kan niet verborgen blijven als ze op een berg ligt. Een tweede uitdaging om niet weg te kruipen, niet net te doen alsof je er niet bent, want je bent zichtbaar als je Licht schijnt.

Er was ooit een ster die mensen de weg wees, die zo sterk scheen dat iedereen de weg vond naar een pasgeboren kind, een kind dat ons herinnert aan de onbevangenheid, aan de kracht van onze ziel, aan de tijd dat wij nog niet bang waren of dichtgeslagen door verdriet en zorgen. Als mens heb je tekenen nodig om je weer goed te voelen. Dit handgebaar (duim omhoog) is er zo een en vandaag zijn het zout en het licht tekenen van je menselijke oerkracht en je goddelijke gelijkenis. Als je zout ziet en er een licht opgaat, voel dan elke keer dat jij ervoor geboren bent om te stralen, voel dat God dichtbij je is en dat de verantwoordelijkheid voor jezelf en andere mensen op deze aarde niet zwaar hoeft te zijn Want wij zijn met veel, meer als 73 miljoen mensen willen die verantwoor-delijkheid nemen. Gelukkig, dan krijgen de onheilsprofeten die zeggen dat wij op weg zijn naar het eind van de wereld geen gelijk. En als ze gelijk hebben dan is er geen sprake van dat iedereen op deze wereld het af heeft laten weten. Het is zo simpel om jezelf en elkaar het donker in te praten, dat doet iedereen wel eens. En het is ook lang niet gemakkelijk om de Belofte waar te maken in je leven, want wij slaan best eens de plank gigantisch mis. Naar onze dierbaren in onze nabije omgeving en ook in de keuzes die wij soms wel of niet maken. Dat komt omdat wij niet elke dag herinnerd worden aan de Glorie van God die in ons is. Dat komt omdat wij onszelf vaker naar de voet van de berg laten rollen dan dat wij er stralend bovenop gaan staan en zeggen : Ik ben een Kind van God! Ik ben Geboren voor het Licht !! Ik ben het zout der aarde en ik ben het Licht der wereld! En ik beloof dat ik daarnaar zal handelen : Ik eerbiedig alle leven, ik verwerp geweld, ik deel met anderen, ik luister om te begrijpen, ik draag zorg voor onze planeet en ik leef in solidariteit in de gemeenschap waartoe ik behoor.
Niks meer en niks minder.

En als het even niet lukt, als wij het even niet meer weten, zijn er mensen om ons heen die ons helpen. En er zijn tekenen die ons herinneren aan het feit dat ook wij onbevangen en vrij kunnen zijn. Zout en licht. De Eeuwige is bij ons en geeft ons vertrouwen in onszelf en in onze goddelijke kracht.

Amen


Nodiging

Omdat wij allemaal zout en licht zijn, omdat het leven willen delen met elkaar als mensen van Gods Glorie, omdat wij echt zijn geboren voor het Licht, zijn wij allemaal welkom om te delen van brood en wijn ook tekenen van leven en van samen.
Iedereen is welkom aan de Tafel van Jezus Christus, het Kind van God uit Nazareth die mensen om zich heen verzamelde om de Belofte uit te dragen en waar te maken al 2000 jaar lang. Komt want alles staat gereed.

Tekst bij breken en delen:
Ook jij bent geboren voor het Licht!

Over de belofte, zout en licht
De belofte 2000 nemen wij mee in onze gedachten in ons hart en wellicht wil jij ook 'ja' zeggen tegen deze Belofte. Dat kan via de site van de Unesco. Info achterin de kerk.
Met het liturgieboekje neem je samen met de tekst van de Belofte 2000 tegelijk een van de tekenen mee die ons herinneren aan onze onschatbare waarde voor de Eeuwige en voor Zijn wereld, een zakje zout. Na de zegenbede delen wij aan iedereen een hedendaags lichtje uit waardoor je kunt blijven denken aan je heldere bestemming : Geboren voor het Licht. Het is een lichtje wat je altijd bij je kunt dragen en wat de sleutel draagt tot de openheid in je leven. Letterlijk en figuurlijk.


Zegenbede

De Eeuwige zegene ons en Hij behoede ons,
De Onnoembare doe Haar Aangezicht over ons lichten en zij ons genadig,
De Barmhartige verheffe Zijn Aangezicht over ons en geve ons vrede
Amen

       
       
 

| Archief/Bijdragen | Marina's "Hoofdpagina"Gastvoorgangers |
 
 

FV 2000-12-25 | © copyright 'De Duif', Amsterdam | deduif@xs4all.nl